IZDAVANJE MOLITVENIKA

BIVŠI POLICAJAC PAO ZBOG KAMATARENJA 'Vraćaj 600 i daj još 100 tisuća eura ili ćemo likvidirati tebe i obitelj'

 Cropix

Slučaj ucjenjivanja za ogroman iznos novca uspješno je okončan uhićenjem dvojice ucjenjivača. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, koja je obrađivala slučaj, navodi samo njihove inicijale. To su D.L. (44) i A.Z. (28), obojica s područja Omiša. Riječ o 700 tisuća eura ili gotovo 5,5 milijuna kuna. No, još je nevjerojatnije okruženje u kojem je došlo do ucjenjivanja tim golemim iznosom, piše Slobodna Dalmacija .

Zbog neraščišćenih računa među članovima Udruge molitvenih zajednica, D.L. i A.Z. pokušali su utjerati 700 tisuća eura od 31-godišnjeg D.J. iz Metkovića tvrdeći da im je u zajedničkom biznisu vezanom uz molitvene zajednice ostao dužan 600 tisuća eura. Prijetili su mu SMS-ovima i telefonskim pozivima, kako se neslužbeno može čuti, najavljujući da će likvidirati i njega i obitelj ako ne vrati dug od 600 tisuća eura i još 100 tisuća eura.

Davali desetinu

Prema dostupnim informacijama, ucjenjivani D.J., inače sin voditeljice molitvene zajednice registrirane u Metkoviću, u strahu za život pozvao je policiju, koja je dvojac ucjenjivača najprije uhitila na području Makarske, a potom proslijedila u Metković, pa u Dubrovnik kod istražnog suca na daljnji postupak.

Zasad nije poznato o kakvim se poslovnim aranžmanima radilo, ali pretpostavljalo se da je spor proistekao iz posla s izdavanjem molitvenika i druge vjerničke literature. No, cijeli slučaj ipak ima svoje duboke i davne korijene.

Naime, Slobodna Dalmacija je u lipnju prošle godine prva pisala o aferi u Udruzi molitvenih zajednica svetog Josipa, kada je umirovljeni policajac iz Omiša Damir Lončar (inicijali D.L.) uz obilje dokumentacije teško optužio i DORH-u prijavio čelnicu Udruge Anđu Luciju Jović.

Lončar nam je ispričao kako je cijela njegova obitelj postala član Udruge molitvenih zajednica. Na svojim okupljanjima molili su krunicu, čitali Sveto pismo, dogovarali hodočašća... Bili su sretni i zadovoljni dok nisu shvatili da im je novčanik nakon svakog sastanka sve tanji i tanji.

– Uvijek smo za nešto skupljali novac. Jednom za kupnju molitvenika, drugi put za kupnju medaljona, pa treći put za nabavu kipova svetaca (za manji kip po 1000 eura), a čitava stvar otišla je toliko daleko da smo na koncu skupljali novac i kako bismo, primjerice, čelnici Udruge pomogli plaćati podstanarstvo – objašnjavao je Lončar uz tvrdnju kako su Anđa Lucija Jović i njezin sin Darijan mozak operacije izvlačenja novca od naivnih vjernika. Samo njemu su za manje od godinu dana odnijeli 200.000 eura.

Lončar i desetak bivših članova molitvene zajednice s područja Dugoga Rata i Omiša tvrdili su da im je uzimala desetinu od svih prihoda.

– Ta molitvena zajednica nije ništa drugo nego sekta. Navukli su nas na račun vjere, pa nas držali u strahu uporno tvrdeći da će nam se, ako ih ne budemo slušali i davali novac, nešto loše dogoditi. Plašili su nas da će nam djeca nastradati ili se razboljeti, a čovjek bi, kad mu netko spomene dijete, sve učinio da ga zaštiti – ističe Lončar.

Propali biznis

Pravi problem nastao je kad su Jovići ušli u biznis s distribucijom matične mliječi u Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj. A onda su natjerali članove Udruge da postanu suvlasnici njihove tvrtke pa je tako Lončar, malo-pomalo, u tu tvrtku ulio 200.000 eura. U tu svrhu digao je četiri kredita, prodao obiteljsko zemljište, braniteljske dionice... Međutim, ta je tvrtka naglo propala, a s njom je isparilo i Lončarevih 200.000 eura.

– Potpuno mi je neobjašnjivo zašto smo ja i drugi vjernici Jovićima davali toliki novac – rekao nam je Lončar prije godinu i pol dana.

– Pakete matične mliječi, realno vrijedne 4800 kuna, od njih smo kupovali za 27.000 kuna. Mnogih donacija se i ne sjećam. A davali smo bez pogovora. Koliko je god Anđa tražila, mi bismo dali. Ili je u pitanju crna magija ili neka droga, ja drugo objašnjenje nemam – ispričao nam je tada Damir Lončar. Nakon godinu i pol on je priveden kao reketar, a Jovići su (zasad) žrtve.

Dobrovoljne donacije

Anđa Lucija Jović se, navodno, povukla u Međugorje. Njezin sin Darijan Jović (inicijali D.J. iz glavnog teksta), kojeg je Lončar optuživao odmah uz majku, u vrijeme izbijanja afere kazao nam je kako Lončar ima dijagnosticiran PTSP i kao poremećenoj osobi ne može mu se vjerovati.

Ipak, priznao je da je Lončar, kao i drugi članovi Udruge, davao donacije u novcu, ali je sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Samouvjereno je kazao kako se suda ne boji i optužio Lončara da ih mjesecima maltretira i šalje prijeteće SMS-ove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:15