USKOKOVA OPTUŽNICA

Bivši policijski načelnik iz Omiša osumnjičen da je ‘sređivao‘ prometne kazne: Imao je zanimljiv modus operandi...

Među osumnjičenima je i inspektor Lozić koji je pretraživao podatke o osumnjičenicima te ih dostavljao novinaru jednog dnevnog lista

Vlado Perkušić

 Josko Supic /CROPIX

Uskok je nakon provedene istrage pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv sedam osoba među kojima su bivši načelnik policijske postaje u Omišu, osumnjičen da je sređivao kazne ostalim okrivljenicima te policajac prijavljen za odavanje podataka novinaru.

Istražitelji sumnjaju da je od veljače 2020. do studenog prošle godine Vlado Perkušić kao načelnik policijske postaje Omiš na traženje bivšeg šefa gospodarskog kriminaliteta, a kasnije inspektora Ivana Lozića te ostalih osumnjičenih organizirao da se njima i bliskim im osobama ne evidentiraju prometni prekršaji i da za njih ne budu sankcionirani.

Tako je, nakon traženja i utvrđivanja da navedeni okrivljenici ne ispunjavaju uvjete za izdavanje blaže mjera upozorenja, Perkušić pretraživao informacijski sustav i evidencije MUP-a te, ovisno o vrsti prekršaja za koje se terete, pronalazio podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja odnosno osoba koje su se odselile iz Hrvatske, koje nemaju prijavljeno prebivalište ili su preminule.

Potom je, znajući da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao nadležnim policijskim referenticama da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba.

Ujedno je počinitelje prekršaja upućivao da u dostavljene im obrasce upišu iste podatke. Nakon toga je, navodi Uskok, davao upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja koja je vlastoručno potpisivao.

Lozić je osumnjičen i da je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. pretraživao podatke o osumnjičenicima i izvidima koje je provodila splitsko-dalmatinska policija te ih dostavljao novinaru jednog dnevnog lista.

Temeljem tih podataka novinar je pisao i objavljivao opsežne i detaljne članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere, izvidi i kriminalistička istraživanja, izvijestio je Uskok ne otkrivajući identitete optuženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 10:32