ŽELJKO DOLAČKI

Bivši policijski šef osuđen za krađu zlata iz sefa: ‘Otkrit ću vam što je tužitelj tražio od mene‘

Bivši voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a osuđen je 2019. na kaznu od šest godina zatvora
Željko Dolački i obijeni sef snimljen nakon očevida početkom travnja 2016. godine u Heinzelovoj ulici
 Arhiva Cropix

Nakon što je potvrdio da je čuo izlaganje tužiteljice USKOK-a, doduše s prekidima, te svojih branitelja, odvjetnika Veljka Miljevića i Alana Kubata, Željko Dolački, nekadašnji voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke koji je u remetinečkom zatvoru od 7. veljače prošle godine, videolinkom obratio se Ani Garačić, predsjednici vijeća Vrhovnog suda koje je danas vijećalo o žalbi USKOK-a i njegovih branitelja.

- Poštovana predsjednice vijeća. Opetovano ponavljam da nisam počinio djela koja su mi stavljana na teret. Žao mi je što je gospodin Šašić (Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a koji je zastupao optužnicu i koji je u međuvremenu umro nap. a.) preminuo, a koji je uspio utjecati na prvostupanjsku osuđujuću presudu iz osobnog animoziteta. Ja sam zatekao neriješeni predmet ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića i dao sam nalog da se istražuje tko bi mogao biti naručitelj njihova ubojstva. Ja sam bio upozoren od zapovjednika interventne jedinice da se po izravnom nalogu gospodina Šašića i njegovu dogovoru s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom daje zaštita dvojici svjedoka u predmetu ubojstva Ive Pukanića, Berislavu Jeliniću i Ratku Kneževiću i da to opterećuje interventnu policiju. Troškovi zaštite iznosili su oko pet milijuna kuna, a nije bilo nikakve procjene da su ti svjedoci ugroženi i da im prijeti opasnost. Kad sam predlagao sastanak na tu temu gospodin Šašić me odbio i tražio je od mojih nadređenih da ja više s njim u vezi s tim ne kontaktiram. Odluka o tome da ih se štiti bila je donesena mimo propisane procedure i bez odluke glavnog ravnatelja policije - rekao je, među ostalim, u svom monologu Dolački.

Nastavio je kako se Šašiću zamjerio jer nije htio teretiti bivšu županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec, te sada prvi puta rekao kako je bivši tužitelj od njega tražio da stornira kaznene prijave protiv njegova sina za razbojstva i nasilništvo.

- Žao mi je što to sada govorim jer je gospodin Šašić preminuo - rekao je Dolački

Dolački je ponovo iznio optužbe protiv svog bivšeg kolege Željka Prše, koji je bio na čelu radne skupine 2000. kad ga se disciplinski gonilo, a te su optužbe bile odbačene, kao i kad se istraživala provala u sef u PU Zagrebačkoj 2016. godine.

- Ne postoji nijedan dokaz koji tereti mene kao počinitelja provale u sef. Međutim, ja sam žrtva namještaljke, političkog progona jer je osim mene smijenjeno nekoliko rukovoditelja u PU Zagrebačkoj i na razini ravnateljstva policije. Ja znam da nisam kriv - rekao je na kraju svog obraćanja Željko Dolački.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Gordana Haramina u svom je kratkom obraćanju rekla da USKOK smatra da je Dolačkom kazna od šest godina preblaga obzirom da je on bio na rukovodećem mjestu u policiji.

Odvjetnik Veljko Miljević pomno je analizirao cijeli postupak i iznio niz primjedbi. Ustvrdio je da su u postupku protiv Dolačkog pogrešno utvrđene činjenice, da nema dokaza da je on provalom u sef prikrio krađu novca i zlata, da je tijekom postupka bilo bitnih povreda odredaba zakona o kaznenom postupku, kao i da je došlo do pogrešne primjene kaznenog zakona.

Alan Kubat, koji također brani Željka Dolačkog, rekao je da je odluka o oduzimanju 3,3 milijuna kuna imovinske koristi od Dolačkog neutemeljena, da se ne može od Dolačkog oduzeti novac i zlato jer kod njega nisu ni nađeni, da nije navedeno tko je oštećen, te da u presudi nedostaje obrazloženje zašto se baš tolika svota novca oduzima od Dolačkog.

Nakon što je saslušalo sve argumente optužbe i obrane, Ana Garačić, predsjednica vijeća Vrhovnog suda zaključila je javnu sjednicu i odluku će dostaviti strankama.

Podsjećamo, Dolački je osuđen 5. veljače prošle godine na kaznu od šest godina zatvora jer je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke za sebe uzeo novac iz zlato iz sefa PU Zagrebačke, a radilo se o novcu i dragocjenostima koji su bili oduzeti u policijskim obradama.

Da bi prikrio tu krađu, 3. travnja 2016. inscenirao je provalu u sobu 250, te krađu iz metalne kase u sobi 231 u sjedištu krim policije u Heinzelovoj.

Sud je smatrao dokazanim da je počinio navedena kaznena djela, a krunski dokaz bila je pila za metal koju je Dolački kupio u Bauhausu, gdje su ga snimile i nadzorne kamere kako u ožujku te godine kupuje pilu. Na izricanju presude nije bio, ali se 7. veljače navečer predao u zatvor u Remetinec i još uvijek je ondje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:49