SUĐENJE

BIVŠI REKTOR ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Bjelišu sude zbog nesreće u kojoj je teško ozlijeđena pješakinja: 'Vozio sam oprezno'

Tužiteljstvo Bjeliša tereti da nije propustio pješakinju, a on tvrdi da nije kriv za nesreću
 Damir Krajač / CROPIX / KRAJAC DAMIR

Bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš (70) završio je na optuženičkoj klupi Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu jer je, prema tvrdnjama tužiteljstva, iz nehaja prouzročio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena pješakinja Martina F. (31).

Hodala uz rub kolnika

Tužiteljstvo za Bjeliša traži novčanu kaznu od 40 dnevnih dohodaka, odnosno 12 tisuća kuna (visina mjesečnih primanja, op. a), a prema navodima optužnice, prometna je bila 10. prosinca 2015. oko 15.30 sati na zagrebačkoj Šalati kod zgrade restorana Medicinskog fakulteta. Bjeliš je vozeći svoj Scenic propustio obratiti pozornost na pješake koji su se nalazili na kolniku” pa je prednjim desnim bočnim dijelom auta udario u pješakinju koja je hodala uz desni rub kolnika uz propisno parkirane automobile. Martina F. je zadobila višestruki prijelom lijeve petne kosti.

- Hodala sam uz rub parkiranih auta od fakulteta prema teniskim terenima. Najednom sam osjetila udar u lijevu nogu sa strane. Sve se dogodilo u sekundi. Vozač je odmah stao i došao do mene. Pitao me kako sam, a od adrenalinskog šoka sam mu rekla da sam u redu. No kad sam htjela ustati, toliko me boljelo da sam počela plakati. Rekla sam da idem u bolnicu jer od bolova nisam mogla čekati Hitnu. Kroz par minuta došla je jedna gospođa, kolegica vozača, s kojom je kratko porazgovarao, nakon čega me odvezao na Rebro.

Kotač preko noge

Doktor mi je rekao da mi je vjerojatno kotač prešao preko cijele noge. Dobila sam gips, a Bjeliš mi se javio sutradan i poslije se više nismo čuli - ispričala je Martina F. Odgovorila je da joj je u pomoć pritekao jedan prolaznik.

- Jedan stranac je došao i pomogao da me vozač podigne. Hodala sam ravno, zašto bih krivudala po cesti i naginjala se lijevo-desno? I nije moguće da sam bol osjetila prije. Zaboljelo me od udarca, nakon čega sam pala između dva auta. I nisam gledala auto, boju, registarske oznake dok sam se savijala od boli. Uostalom, auto me udario sleđa - pojasnila je dalje pješakinja.

Bivši rektor se ne smatra krivim, a u tužiteljstvu je ispričao da je njegov običaj voziti što više lijevo jer se “radi o kolniku kojim po širini može voziti samo jedno vozilo”.

- Pripremao sam se za parkiranje i vozio 10-15 km/h i najednom čuo udarac te vidio kroz suvozačko staklo da je netko pao u visinu blatobrana. Stao sam, izašao i vidio oštećenu koja je bila između parkiranih automobila. Tada je došla i moja kolegica Nada Čikeš koja je pregledala pješakinju, Ona je pitala jesam li joj trubio, na što sam rekao da nisam jer nisam imao razloga, a to je valjda bilo zato što je ona spomenula da je imala slušalice. Smatram da sam vozio oprezno - pojasnio je Bjeliš. Iz nalaza vještaka Nevena Ereša proizlazi da je Bjeliš na “ravnom i preglednom kolniku mogao uočiti pješakinju i kočenjem izbjeći nalet”.

Policija nije odmah napravila očevid jer je Bjelišu, kako je napomenula njegova odvjetnica, bilo bitnije da oštećenu odmah odveze u bolnicu, a koja je potom o svemu izvijestila policiju. Bjeliš, iako je ušao na sud 10-ak minuta prije početka suđenja, vidjevši novinare “izgubio” se po sudskim hodnicima te odlučio ne ući u sudnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:51