PRIVELI ŽULJEVIĆA

Bivši saborski portir strica zadavio da mu uzme mirovinu?

Prema nalazu mrtvozornika, Ivan Žuljević je više puta bio udaren metalnom šipkom po glavi, a nakon toga i ugušen

Za ubojstvo imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića, čije je beživotno tijelo sa sumnjivim ozljedama 13. travnja pronađeno u njegovoj obiteljskoj kući u Lučkom, Županijsko državno odvjetništvo i policija su osumnjičili njegova nećaka i prezimenjaka Ivicu Žuljevića (67), inače osobu koja je prijavila pronalazak tijela.

Osumnjičen nećak

Nećak inače živi u kući do one svojeg pokojnog strica u kojoj ga je navodno ubio, a za njega je u subotu Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, a istražna sutkinja velikogoričkog Županijskog suda mu je po tim osnovama pritvor i odredila. Prema tvrdnjama policije, Žuljević je svojega strica najprije izudarao metalnom polugom po glavi te ga nakon što je pao na pod u nesvijesti počeo daviti rukama, a zatim mu rukom zatvorio nos i usta, od čega je Žuljević preminuo.

Premda službeno nitko nije želio govoriti o motivima strašnog zločina, po svemu sudeći razlog je bio novac. Kako se čini, na imetak 82-godišnjeg ubijenog imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića već dulje vrijeme pikirao je njegov nećak Ivica Žuljević, ujedno i prvi susjed s kojim dijeli dvorište u Hrvatskoselskoj ulici u zagrebačkom naselju Lučko.

Prema tvrdnjama tužitelja, Ivica je očeva brata ubio prošle srijede u večernjim satima, a tijelo je pronađeno u četvrtak oko 16 sati, i to na osnovi dojave samog osumnjičenika, koji je pak ispričao da je u kući čija su ulazna vrata bila širom otvorena pronašao tijelo svojega strica. Iako ih je pokušavao uvjeriti da je bio star i bolestan, istražiteljima zatečen prizor u kući kao i Ivičino ponašanje bili su neprirodni.

Sumnjiva smrt

Mrtvozornik koji je došao na mjesto događaja uočio je vrlo neuobičajene ozljede na Žuljevićevu tijelu te rekao da se o svemu mora izvijestiti policija. Istražitelji su također ubrzo zaključili da se radi o nasilnoj smrti, a nakon očevida su po svemu sudeći zaključili da je ubojica Ivica Žuljević.

Žuljevićev odvjetnik Tomislav Keser jučer nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. “Mogu vam potvrditi da mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanje djela, te da je osumnjičen za ubojstvo”, rekao nam je odvjetnik u telefonskom razgovoru ne želeći odgovoriti kako se njegov klijent branio, odnosno da li poriče ili priznaje djelo.

- Ivica mi je rekao jutro nakon stravičnog otkrića: ‘Da, otišao je. Nema ga više.’ Potvrdio mi je samo Ivanovu smrt. Međutim nije mi se činio tužan već preplašen, baš kao i svi mi u ulici. Strahovali smo od nepoznatog ubojice ili više njih koji koriste priliku i napadaju starije osobe koje žive same - ispričao je za Jutarnji list susjed Žuljevićevih. O Ivici inače nema nikakvo mišljenje. Kaže da je specifičan i teške naravi.

Portir u Saboru

- Znate, Ivica je do prije rata za vrijeme bivše Jugoslavije radio na portirnici u Saboru. Danas je umirovljenik. Njegova kuća je sljubljena s Ivanovom i još jednom u kojoj žive Ivanovi podstanari. Bio je u dobrim odnosima sa stricem Ivanom. Nakon smrti strine, Ivica i njegova supruga vodili su brigu o Ivanu. Bio je vitalan. No pokojni Ivan u zadnje vrijeme nije se osjećao sigurnim kad vozi bicikl pa je išao pješice. Kad mu je umrla i kći, ostao mu je samo pas, ali i podstanari. Čudno da nitko nije vidio da cijeli dan po onom nevremenu Ivan ima otvorena vrata kuće. Ivanov sin, koji živi u Grazu gdje konobari, bio mu je u posjetu prošle nedjelje i sve se činilo u najboljem redu. Činjenica da je bratić ubio njegova oca shrvala ga je - zaključuje susjed.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16