NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši šef Fonda za zaštitu okoliša oslobođen u aferi PVC ambalaže, teretilo ga se da je tvrti otpisao 1,37 mil. kn

Vinka Mladinea teretilo se da je tvrtki BBS otpisao 1,37 mil. kuna zbog onečišćene ambalaže

Vinko Mladineo

 Damjan Tadic/Cropix

Barbara Bešenić i njezin sin Krunoslav Bešenić, vlasnici nekada jedne od najvećih, a sada propale tvrtke za otkup PVC amabalaže BBS, danas su na zagrebačkome Županijskome sudu nepravomoćno osuđeni svaki na po tri i pol godine zatvora, zbog malverazacija s otkupom PVC ambalaže od 2006. do 2009. kojima je Fond za zaštitu okoliša oštećen za oko 105 milijuna kuna, pritom zaradivši oko 21,5 milijuna. Ako presuda postane pravomoćna, Bešenići će solidarno morati platiti 126 milijuna kuna.

Istom napravomoćnom presudom danas je oslobođen bivši predsjednik Fonda, Vinko Mladineo, kojega se teretilo da je 2006. i 2007. Bešenićima uime Fonda oprostio 1,37 milijuna kuna otpisavši potraživanje Fonda zbog onečišćene ambalaže.

Također, na uvjetnu zatvorsku kaznu od sedam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje nepravomoćno je osuđen i vlasnik tvrtke Sirovina odlagališe, Miho Marinović Zrnić, kojega je Uskok optužio za 4-milijunske zloprabe, a na kraju je bio proglašen krivim jer je Fond oštetio za 54.000 kuna zatraživši isplatu troškova za fiktivne poslove skladištenja otpada koje mu je Fond platio.

Poduzetnik Dragan Mijoč, vlasnik tvrtke Retabl, od koje je BBS, prema optužbama, fiktivno otkupljivao PVC otpad, oslobođen je svih optužbi.

Za USKOK-ove optužbe da su se Bešenići, Mijoč i Zrnić Marinović udružili u tzv. zločinačku grupu u tijeku ovoga dugotrajnoga sudskoga postupka u kojemu je optužnica bila potvrđena još početkom 2013. nastupila je zastara. Naime, ovaj predmet je u fazi glavne rasprave promijenio čak tri suca, s time da ga je sutkinja kojoj je isprva bio dodijeljen, a koja je u međuvremenu bila delegirana na rad u inozemstvu, Koraljka Bumči, na kraju jučer i dovršila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:31