OGORČEN I RAZOČARAN

Bivši šef splitske poliklinike optužen da je kolegama izgrebao vozila: ‘Izdali su me, reagirao sam impulzivno!‘

Predložena je uvjetna kazna jer optuženi Ćurić nije otprije ni prekršajno ni kazneno osuđivan

Ilustracija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Protiv bivšeg ravnatelja Stomatološke poliklinike u Splitu Ante Ćurića podignuta je optužnica koja ga tereti da je oštetio osobne automobile u vlasništvo svojih kolega. Sprejem zlatne i srebrne boje išarao je te oštrim predmetom izgrebao, navodi optužnica, vozila u vlasništvu Svjetlane Stazić, tadašnje šefice računovodstva poliklinike, Ivana Kovačića, bivšega gradonačelnika Omiša, i Joška Badrova, tadašnjeg šefa Stručnog vijeća i kirurgije.

Općinsko državno odvjetništvo Split je na temelju optužnice zatražilo od suda donošenje presude i izdavanje kaznenog naloga kojim bi Ante Ćurić bio proglašen krivim i kažnjen s deset mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Također, traže da mu se presudom naloži naknada nastale štete kolegama od ukupno 2900 eura.

Prema optužnici, Ante Ćurić je od sredine listopada prošle do sredine siječnja ove godine u pet navrata u ranim jutarnjim ili poslijepodnevnim satima oštetio automobile: Peugeot 207, BMW X1 i Audi A4. Prva dva je šarao po bočnim stranama, staklima i prtljažniku sprejevima zlatne i srebrne boje.

Zatim je Peugeot i Audi više puta izgrebao i ostavio strugotine duljine od 15 do 20 centimetara. Osim toga je na Audiju nasilno otvorio i iskrivio poklopac rezervoara goriva.

Jedan od dokaza na kojem se temelji optužnica je videosnimka nadzornog sustava Stomatološke poliklinike na kojoj je zabilježeno oštećenje Peugeota oštrim predmetom krajem prosinca. Tijekom ispitivanja u policiji Ante Ćurić je priznao počinjenje kaznenog djela, navedeno je u obrazloženju optužnice.

– Nakon sjednice koju smo imali, nisam mogao doći k sebi od takvog izdajničkog ponašanja od strane ljudi. Nakon tih svih problema koji su se događali u ustanovi, gdje su to ljudi koji su bili moji najbliži suradnici, bio sam naprosto šokiran da netko može tako postupati.

Ja sam bio ravnatelj, Kovačić je u početku bio moj zamjenik, došla je Stazić koju sam ja imenovao, dok je Badrov bio šef Stručnog vijeća i kirurgije. Prvi put mi se u životu dogodilo da se osjetim izdanim, a to i sada osjećam, i pun sam gorčine.

I onda, kad sam se spustio, bio je nekakav bezbojni sprej u poliklinici i "prošao sam", ali tog spreja danas više niti nema. U tom momentu, baš s gorčinom i osjećajem prijevare, naprosto sam reagirao impulzivno i žao mi je – rekao je između ostaloga, navodeći kako je sve bilo onako kako stoji u pouci o pravima koju je dobio prije ispitivanja.

Na sjednici Upravnog vijeća Stomatološke poliklinike u ljeto 2022. godine Svjetlana Stazić je upozorila da se u poliklinici naplaćuju usluge koje nigdje nisu zavedene. O sumnjama u nepravilnosti u radu poliklinike je javno progovorio i Ivan Kovačić.

U listopadu te godine Ante Ćurić je tvrdio za medije kako je sve pokrenuto kako bi se spriječio njegov reizbor. Nakon isteka njegova mandata Svjetlana Stazić je imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja Poliklinike.

Ona je postavila nadzorne kamere te nakon što su oštećena vozila podnijela i kaznenu prijavu. Troje djelatnika poliklinike ispitani su u travnju, svibnju i lipnju 2023. godine, a osim njihovih iskaza među dokaznim materijalom je i fotodokumentacija koja prikazuje oštećenja na njihovim vozilima.

Također su priložene ponude sa specifikacijom štete na vozilima. Najviše je procijenjen iznos štete od 1500 eura na BMW-u Ivana Kovačića, zatim 827 eura na Audiju Joze Badrova. Svjetlani Stazić je priznato 553 eura štete na Peugeotu, a kako je ona tražila viši iznos, razliku može tražiti u imovinskopravnom zahtjevu.

Na kraju je u optužnici navedeno kako je predložena uvjetna kazna jer optuženi Ćurić nije otprije ni prekršajno ni kazneno osuđivan. Također je zatraženo da optuženik, osim naknade štete, plati i troškove postupka od 260 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:07