NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši šefovi HAC-a oslobođeni nakon 12 godina suđenja: ‘Nisu pogodovali Fimi Mediji!‘

Crnjak, Prskalo, tadašnji šef financija HAC-a Josip Sapunar, te još jedan direktor ARZ-a, Josip Korpar, uhićeni su u studenome davne 2010. godine

Jurica Prskalo i Mario Crnjak

 Cropix/

Bivši predsjednici Uprave Hrvatskih autocesta (HAC), Mario Crnjak i Jurica Prskalo, nepravomoćno su danas, nakon kaznenoga postupka koji je trajao 12 godina, oslobođeni optužbi da su tu državnu tvrtku oštetili za 7,7 milijuna kuna nalažući joj da od 2005. do 2009. posluje s marketinškom agencijom Fimi Media, a iz čega se financirao crni fond HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera. Prskalo je oslobođen i optužbi da je od 2007. do 2008. na isti način oštetio i tvrtku Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) kojoj je bio na čelu za oko 685.000 kuna.

Crnjak, Prskalo, tadašnji šef financija HAC-a Josip Sapunar, te još jedan direktor ARZ-a, Josip Korpar, uhićeni su u studenome davne 2010. godine u jednome od krakova afere Fimi Media, mjesec dana prije nego će se istraga u toj aferi proširiti na njezina najpoznatijega protagonista Sanadera.

U 12 godina postupka, Sapunar, jedini koji je priznao djelo bit će pravomoćno osuđen, dok je Korpar prije nekoliko godina umro zbog bolesti, te je postupak nastavljen samo protiv Crnjaka i Prskala. Na teret im se stavljalo da su u ime HAC-a i ARZ-a angažirali, sada ozloglašenu agenciju pokojne Nevenke Jurak te joj za organiziranje domjenaka i razne druge marketinške sadržaje plaćala preko svojih podizvođača - velikih hrvatskih građevinskih tvrtki Viadukt, Konstruktor i Tehnobeton Zagorje.

Naime, prema optužbama USKOK-a Fimi Mediju bi formalno za promociju angažirale velike građevinske tvrtke pa bi zatim svoje račune prema HAC-u uvećali za te troškove, te bi na kraju sve bilo plaćeno iz proračuna. Međutim, kako je danas rekla predsjednica sudskoga vijeća Željka Skomeršić obrazlažući oslobađajuću presudu USKOK-ov izračun bio je pogrešan.

"Sve te marketinške usluge su zaista pružene i nema dokaza da nisu plaćene po realnim cijenama. Izračun po kojemu je šteta dobivena samo oduzimanjem plaćenih troškova od nabavnih cijena koje je plaćala Fimi Media nije realan, a što su potvrdili i vještaci", rekla je sutkinja.

Inače, postupak je ovoliko dugo trajao jer je predmet prije vodila druga sutkinja koja je dala otkaz, da bi zatim postupak protiv Korpara bio razdvojen zbog njegove bolesti, uslijedio je niz novih vještačenja, itd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:32