PRESUDA

BIVŠI SJEMENIŠTARAC KOJI JE ODUSTAO OD SVEĆENIČKOG POZIVA OSUĐEN ZA PRONEVJERU Preko student-servisa se zaposlio u Kozmu i prisvojio 30.000 kn utrška

Ilustracija
 Davor Pongračić / CROPIX

Bivši sjemeništarac H.V. (30) iz Šibenika, koji je prije nekoliko godina javno obznanio razloge zbog kojih je, dok je bio samo korak do zaređenja napustio Božji poziv, osuđen je zbog pronevjere teške 30.866 kuna.

Dok je u kolovozu 2012. radio preko student-servisa u dvije šibenske poslovnice tvrtke Kozmo, zadao je glavobolje svojim nadređenima. Optužnica ga, naime, tereti da si je prisvojio osam dnevnih utržaka radi čega su se dvije voditeljice poslovnica M.S.C. i A.Š. našle na mukama jer su mu povjerile ukupno 30.866 kuna koje je trebao položiti na bankovni račun trgovine.

Tijekom suđenja ništa mu nije išlo u prilog pa ga je Općinski sud u Šibeniku nedavno osudio nepravomoćno na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje i naložio mu da svojim bivšim šeficama mora vratiti novac s obzirom na to da su one, kao odgovorne osobe, novac morale nadoknaditi Kozmu.

Savjesni radnik

- Nisam kriv. Posao sam obavljao savjesno i uspješno. Poslovnica u kojoj je radila M. S. je bila pred zatvaranjem, a druga koju je vodila A. Š. imala je pad prometa pa je predloženo da ja, kao savjesni radnik, pređem u tu drugu poslovnicu. Za vrijeme rada u obje poslovnice, u više sam navrata nosio utržak u banku i za to sam dobivao potvrde koje sam odmah sutradan davao poslovođama. Inače, bilo je to u vrijeme kada sam prekinuo fakultet. U Zagreb sam otišao zbog privatnih problema, a ne zato što se otkrio manjak novca - branio se bivši sjemeništarac smatrajući da su ga obje nadređene “teretile radi osobnog interesa”.

Izbrisao prebivalište

- Praksa u tvrtki je bila takva da se osoba koja je radila preko student servisa nije ostavljala sama u trgovini. Upravo zbog toga sam u tri navrata uručila dnevni utržak Kristijanu da ga odnese u banku. Nakon mjesec dana zvali su me iz centrale rekavši da nemaju uplate. Nakon što se to otkrilo, H. V. više nije dolazio na posao, a ja sam zbog manjka dignula kredit i isplatila novac Kozmu - prisjetila se A. Š.

Njezina kolegica u drugoj poslovnici M. S. C. opisala je iste muke koje je prošla s posrnulim mladićem.

- Moja poslovnica je bila pred zatvaranjem pa sam ostala sama, a trebala je pomoć pa sam zaposlila studenta. Nikad prije toga nisam davala drugima utržak, ali bilo je puno posla te studenta prema pravilima struke nisam mogla ostaviti samoga. Nakon 15-ak dana šefica knjigovodstva mi je rekla da nedostaje pet uplata utrška. Zvala sam H. V. koji je rekao da će uplatnice, koje mi nikad nije donio, pokušati naći. Tvrdio je da je novac uplatio. Nakon toga je samo nestao - prisjetila se M. C. S., dodavši da je iz sefa druge poslovnice nestalo i 500 kuna.

Inače, H. V. je u veljači ove godine, prema dopisu PU zagrebačke, brisan iz registra osoba s prebivalištem u Hrvatskoj. A novu adresu sudu, kao osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, nije bio dostavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:01