KRIVOTVORENE ISPRAVE

Bivši sportski direktor Hajduka nakon ponovljenog suđenja osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

Bjelanović je na sudu pojasnio kako su sve nekretnine vraćene, te ih je podijelio s bivšom suprugom

Saša Bjelanović

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Sportski direktor ‘Istre 1961‘ i bivši sportski direktor Hajduka, 43-godišnji Saša Bjelanović u novom je postupku na Općinskom sudu u Zadru proglašen krivim za kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava. Krivim je proglašen i otac njegovog bivšeg suigrača i prijatelja, 78-godišnji umirovljenik Božo Čurković.

U ponovljenom postupku gdje im se obojici sudilo za isto kazneno djelo sutkinja Općinskog suda u Zadru Danijela Zubčić dosudila je bivšem nogometašu uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od jedne godine, a Čurkoviću tri mjeseca s rokom kušnje također od jedne godine, piše Zadarski.hr.

Na prvom suđenju koje je vodila sutkinja Ana Zrilić, Bjelanović je prošle godine u lipnju oslobođen optužbi, no Županijski sud u Varaždinu tu je presudu ukinuo nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru ODO). Tužiteljstvo se, naime, žalilo na oslobađajuću presudu, te tražilo novo suđenje pred novim sucem.

Bivši zadarski nogometaš optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretio se da se 7. svibnja 2012. u Zadru i Zagrebu, nakon razvoda od tadašnje supruge, uz pomoć Ćurkovića, upisao na bračnu stečevinu izradivši lažnu ispravu. Time je postao isključivi vlasnik stanova izgrađenih na tri čestice, garažnog prostora u Zadru i tri zemljišta u Zadru i Diklu, iako su te nekretnine, prema optužnici, predstavljale bračnu stečevinu. Bez znanja, volje i pristanka stvarne suvlasnice nekretnina zaključio je Ugovor o zajmu u kojem je neistinito prikazao da je Ćurkoviću posudio novčani iznos od 900 tisuća eura.

Zaključio je zatim Sporazum o osiguranju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja vraćanja zajma, te naveo sebe kao isključivog vlasnika nekretnina što je ovjerio 7. svibnja 2012. kod javnog bilježnika iz Zagreba. Na temelju Sporazuma o osiguranju, a na prijedlog Ćurkovića, Općinski sud u Zadru je 11. svibnja 2012. izvršio prijenos prava vlasništva s Bjelanovića na Ćurkovića, iako on nije imao nikakve zakonske osnove za stjecanje prava vlasništva na tim nekretninama.

Bjelanović je na sudu pojasnio kako su sve nekretnine vraćene, te ih je podijelio s bivšom suprugom. U vrijeme kada su pisani sporni ugovori bio je profesionalni igrač nogometa u Italiji i nije poznavao zakon, te je vjerovao krivom odvjetniku, odnosno Tomislavu Papiću kojeg je angažirao zbog rastave braka. On mu je predložio da se naprave ugovori, tvrdeći da će to biti dobro za pregovaranje u raspravi koja je uslijedila. Bjelanović je bio dobar prijatelj sa Ćurkovićevim sinom Darkom i kada je dolazio potpisati ugovor kojeg je pripremio Papić, Darko koji tada nije bio u Zagrebu je rekao neka ugovor umjesto njega potpiše njegov otac.

- Samo sam slušao odvjetnika, a u to vrijeme sam se fizički nalazio u Italiji i s njim sam komunicirao samo telefonom. On je organizirao da se to pripremi u Zagrebu jer mi je bilo bliže doći tamo iz Italije. Nakon svega odmah sam mu otkazao punomoć i uzeo novog odvjetnika - rekao je Bjelanović te istaknuo kako njegova supruga nikada nije bila financijski oštećena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 03:32