SUD U KARLOVCU

Bivši vlasnik farme kojemu je uginulo 199 krava osuđen na godinu dana zatvora zbog lažiranja putnih naloga

Lovro Kolimbatović prijavljen je 2013. zbog mučenja životinja, ali je oslobođen krivnje jer je na sudu utvrđeno da ih nije namjerno izgladnjivao

Lovro Kolimbatović

 Mario Pusic/Cropix

Županijski sud u Karlovcu nepravomoćno je Splićanina Lovru Kolimbatovića (60) proglasio krivim za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ga osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine.

Osim toga, ako viši sud potvrdi ovu kaznu, morat će platiti 25.000 kuna sudskih troškova, ali i vratiti 240.000 kuna poduzeću Lov farme d.o.o., koje je kao direktor, smatra sud, za isti iznos oštetio.

Tijekom kaznenog postupka sud je utvrdio da je Kolimbatović od 1. kolovoza 2011. godine do kraja 2012. godine od računovodstva firme koja je rukovodila farmom krava u Jošanima kao direktor tražio da mu isplaćuje novac na temelju 116 nevjerodostojnih putnih naloga u kojima je lažno prikazivao da je putovao na služena putovanja vozilom Nissan Terano, koja ili nisu bila odrađena ili nisu bila obavljena u službene svrhe, buduću uz njih nije prilagao račune za gorivo, cestarine niti izvješća o obavljenom poslu.

Okrivljeni se branio da je putovao na sve destinacije sa svojim osobnim automobilom, da je plavi diesel kupovao na jednoj benzinskoj postaji u Gospiću, ali nema dokaza, jer ona više ne postoji. Smatrao je i da je vještak pogrešno odredio kilometraže ruta jer je "moguće ići u više pravaca do konačnog odredišta". Ističe da je često išao i u Zagreb, u Ministarstvo poljoprivrede ili DORH. Navodi i da nije on osobno sačinjavao putne naloge već knjigovođa iz Jastrebarskog koji je u međuvremenu umro. Sud je vještačio svaki pojedini putni trošak, te su svi oni imali nedostatke.

Podsjetimo, Kolimbatović i njegova farma našli su se na stranicama crne kronike 2013. godine kada mu je tamo od gladi uginulo čak 199 krava. To ga je koštalo i kaznene prijave te suđenja zbog mučenja životinja, koje je na Općinskom sudu u Gospiću okončano oslobađajućom odlukom, koja je potvrđena na Županijskom sudu u Zadru.

Kolimbatović, inače profesor matematike iz Splita, koji se nikada nije bavio poljoprivredom krenuo je u pravu avanturu preuzevši farmu u Lici. Loše gospodarenje stajalo ga je financijskog posrnuća, što je na kraju dovelo do toga da nije imao novca za kupnju hrane za životinje, iako je od države primao milijunske poticaje. Utvrđeno je ipak da mu nije bila namjera izgladnjivati životinje, već naprosto nije znao voditi farmu.

- Optužili su me da nisam životinjama davao jesti. Imao sam za njih sijeno, ali njima to nije bilo dovoljno za prezimljavanje. Trebalo im je kukuruza, zobi, smjese, no za to nisam imao novca, za mjesec dana bi mi trebalo 150.000 kuna. Životinje su trošile svoje masti i ugibale. Znao sam da će se dogoditi tragedija, molio sam banku novi kredit, ali nisu imali sluha - objašnjavao nam je Kolimbatović na svojoj farmi prije devet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:17