OSUĐEN JE

Bivši vozač šefu sindikata policije ukrao 32.170 kuna: ‘Ne znam što mi je bilo, dio novca sam već vratio‘

Bivši vozač Sindikata policije Hrvatske osuđen je zbog krađe i računalne prijevare na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje

Dubravko Jagić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Berislav B. (53), bivši vozač Sindikata policije Hrvatske, kako smo već pisali, izigrao je povjerenje čelnog čovjeka sindikata Dubravka Jagića kojeg je nepunih godinu dana potkradao, a zbog toga se nedavno suočio s nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Posrnulog muškarca, koji je prisvojio Jagićevih 32.170 kuna i koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, sudac je osudio zbog krađe i računalne prijevare na 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Šest mjeseci od pravomoćnosti presude, Dubravka Jagića te njegovu majku i sina mora obeštetiti sa 23.000 kuna temeljem dijela postavljenog imovinsko-pravnog zahtjeva, a mora platiti i 300 kuna paušalnog troška.

U sudnici se Berislav B. posuo pepelom. Priznao je krimen pravdajući ga lošim financijskim stanjem u ono vrijeme.

- Ne znam zbog čega sam to uopće počinio. Već tada sam imao namjeru vratiti novac koji sam im otuđio. Žao mi je radi toga, a osobito jer sam izigrao povjerenje Dubravka Jagića. Trenutno supruga i ja radimo u Njemačkoj i u mogućnosti smo, radi dobrih primanja, otplatiti dug kroz šest mjeseci. Inače, uplatio sam u međuvremenu u nekoliko navrata 9100 kuna - rekao je u sudnici optuženi, kojem su priznanje, žaljenje, nekažnjavanost, roditeljstvo i činjenica da je dio duga već otplatio, uzeti kao olakotna okolnost prilikom odmjeravanja visine kazne. Otegotno mu je, pak, to što je računalne prevare činio kroz višemjesečno razdoblje.

Kako smo već pisali, nakon što je Jagić otkrio manjak novca, u slučaj se umiješala policija, a potom i tužiteljstvo, koje je nakon provedene istrage, podignulo optužnicu tražeći za njega 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, no sud se ipak, važući dokaze, odlučio za uvjetnu osudu.

Optuženikovo obilaženje bankomata snimile su nadzorne kamere na gradskim objektima pa je, pritisnut dokazima, već u tužiteljstvu na ispitivanju priznao djelo opisujući detaljno svoje aktivnosti s druge strane zakona.

- Deviznu karticu Zagrebačke banke koja je glasila na Dubravkovu mamu i koja je bila na stolu ili u ladici uzimao sam u pet, šest navrata, a Dubravka Jagića u tim trenucima u uredu u Bužanovoj nije bilo. Odlazio sam na bankomat u Banjavčićevoj, gdje sam podizao od 500 do 1000 kuna i nakon toga sam karticu vraćao. Riječ je o kartici za koju sam znao PIN jer me Dubravko Jagić prije katkad slao da mu podignem novac, a nju mi je 8. kolovoza 2020. progutao bankomat te je ostala u njemu i o tome nisam nikoga obavijestio. Postojala je i druga kartica Sberbanke, koja je glasila na njega i koju sam uzeo 26. kolovoza 2020. iz njegove torbice. Otišao sam do bankomata na Heinzelovoj te podigao 1200 kuna i zatim ju vratio u njegovu torbicu - ispričao je tužiteljima osumnjičeni.

A što se tiče krađe 20.000 kuna iz sefa unutar sindikalnog ureda, pojasnio je da je i taj novac uzeo zbog loše financijske situacije.

- Dio novca, točnije 14.000 kuna, već sam mu vratio i za to postoje potvrde. Inače, taj sef nije bio zaključan i nalazio se u prostoriji gdje je bio radni stol - zaključio je bivši sindikalni vozač.

Da se doista nalazio u blizini bankomata s kojih je podizao novac, pokazuju snimke videonadzora duž Banjavčićeve ulice, koje je izuzela policija prikupljajući dokaze tijekom istraživanja. Zbog slučaja je saslušan u tužiteljstvu i šef hrvatskog Sindikata policije Dubravko Jagić.

- Okrivljeni je bio zaposlen u Sindikatu policije Hrvatske i po mom je naputku znao podizati novčane iznose pa je znao i PIN-ove kartica. Moj sin se 15. veljače 2020. vratio iz Londona na godišnji odmor te mi je dao oko 20.000 kuna koje sam pohranio u sef u svojem uredu. Sef nisam zaključao. A kad me sin idućeg mjeseca zatražio taj novac, u sefu, kad sam ga otvorio, nije bilo ni kuverte ni novca. Bankovne izvatke po računima svoje majke nisam redovito provjeravao, nego sam ih provjerio kad je stigla obavijest njemačkog mirovinskog osiguranja o povećanju mirovine - prisjetio se Jagić, kojem je bankomat u ljeto te godine, pri pokušaju podizanja novca, progutao karticu.

Dodao je i da je manjak od 1200 kuna na svojem bankovnom računu uočio prilikom plaćanja računa internet bankarstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 22:59