ZLOČIN U KUHINJI

Bivši zadarski dogradonačelnik (47) optužen za pokušaj ubojstva, brata (50) je izbo nožem

Smrtni ishod izbjegnut je zahvaljujući stjecaju okolnosti, brzoj medicinskoj intervenciji i operativnom zahvatu

Ivica Vlakić

 Jure Miskovic/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv Ivice Vlakića (47), bivšeg dogradonačelnika Zadra, zbog počinjenog kaznenog djela ubojstva u pokušaju.

Okrivljenom Vlakiću na teret se stavlja da je 11. studenoga 2023., oko 19 sati, u obiteljskoj kući u Zadru, u kojoj živi s majkom, počinio navedeno kazneno djelo. Nakon što je u kuću došao njegov brat (50) kako bi posjetio majku, Vlakić je, prema optužnici, nakon verbalnog i potom fizičkog sukoba s njim, u nakani da ga usmrti, uzeo nož i bratu zadao više ubodnih i ubodno-reznih rana, piše Zadarski.hr.

Oštećenik je zadobio višestruke teške tjelesne ozljede, a smrtni ishod izbjegnut je zahvaljujući stjecaju okolnosti, brzoj medicinskoj intervenciji i operativnom zahvatu.

Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici daljnje produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Kako je Zadarski.hr već javljao, do sukoba je došlo zbog obiteljskih razmirica u trenutku dok se Vlakić u kuhinji branio od brata. Kad je shvatio što se dogodilo, Vlakić je zvao u pomoć susjede te pokušao pomoći. Bivši dogradonačelnik inače živi u kući u Diklu sam s majkom, a brat im je bio došao u posjetu.

Nakon napada, Vlakićevom bratu liječnička pomoć pružena je u zadarskoj Općoj bolnici gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede, odnosno desetak uboda nožem po trupu i rukama, a protiv Vlakića je, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju, podnijeta kaznena prijava državnom odvjetništvu.

Vlakić je 2013. izabran za jednog od zamjenika gradonačelnika Božidara Kalmete s liste tadašnjeg koalicijskog partnera HSP Ante Starčević, koja se nakon jednog u nizu raskola među pravašima pretvorila u Moderne demokratske snage (MODES). Na mjestu zamjenika gradonačelnika bio je do 2017. godine.

Ovo je drugi put da se našao pod kriminalističkom obradom zadarske policije. Tužiteljstvo je još prije četiri godine pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv Vlakića zbog počinjenja kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

U optužnici mu se stavlja na teret da je 7. studenoga 2019. u obiteljskoj kući u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, bez ovlaštenja nadležnog tijela, držao četiri spremnika za dugo vatreno oružje te više komada raznog streljiva vojnog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:28