ODLUKA SUDA

Bivšim milicajcima tzv. SAO Krajine 48 godina zatvora za počinjeni ratni zločin

Četvorica okrivljenika u odsutnosti su proglašeni krivima za mučenje i ubijanje civila u Okučanima
 Vlado Kos/Cropix

Tukli su ih gumenim i drvenim palicama, rukama, nogama, kablovima, kundacima pušaka, udarali ploštimice sjekirom po rukama, grudnom košu i u predjelu bubrega, mučili ih elektrošokovima, šišali škarama praveći im križa na glavi, prisiljavali da drže užarene predmete, jedu sol... Šestorica zarobljenih civila od posljedica premlaćivanja su i preminuli u zatvoru u Okučanima.

Ovo su samo neki od detalja optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku za ratni zločin protiv Gojka Božića (63), Zdravka Rakonića (59), Nebojše Petkovića (55) i Miroslava Šućura (59), četvorice bivših pripadnika milicije tzv. SAO Krajine, počinjenih 1991. na području Stare Gradiške i Okučana.

Nedostupni

Oni su u petak na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne. Osuđeni su u odsutnosti jer su nedostupni hrvatskom pravosuđu s obzirom na to da žive u BiH, odnosno u Srbiji. Božić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 13 godina, Rakonić 15 godina, a Petković i Šućur na zatvorske kazne u trajanju po 10 godina. Sudilo se i Predragu Guskiću (50) zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni protiv RH, no optužba je u njegovu slučaju odbijena temeljem Zakona o oprostu.

Osuđenoj četvorici produljen je istražni zatvor, a Guskiću je ukinut. Nepravomoćno osuđenima se na teret stavilo nezakonito zatočavanje, zlostavljanje i mučenje 17 civila hrvatske nacionalnosti s područja Stare Gradiške i okolnih mjesta te jednog zarobljenog pripadnika HV-a od kolovoza do 24. prosinca 1991. godine. Božić i Rakonić optuženi su i osuđeni po zapovjednoj odgovornosti. Božić kao zapovjednik zatvora u Staroj Gradiški, a Rakonić kao zapovjednik stanice milicije u Okučanima jer nisu učinili ništa da spriječe zlostavljanja i mučenja, u konačnici i ubojstva zarobljenika.

Prva stanica mučenja bile su prostorije bivšeg Kazneno-popravnog doma u Staroj Gradiški, gdje su ljudi bili zatočeni protivno pravilima međunarodnog ratnog te protivno humanitarnom običajnom pravu o postupanju s civilnim osobama i ratnim zarobljenicima. Tamo su civilne zarobljenike tukli, stavljali im nož pod vrat, zarezivali žile na zapešću.

Izgladnjivanje

Jedan je zarobljenik tijekom dva mjeseca zatočeništva izgubio 30 kilograma zbog izgladnjivanja i neredovitog konzumiranja vode, nekima je trajno oštećen sluh, a zabilježene su i druge ozljede koje su ostavile trajne posljedica na njihovo zdravstveno stanje.

Božić je čak, iako je znao da nadzor nad zatvorom u Staroj Gradiški preuzima JNA, dopustio milicajcima da 6. prosinca u tom zatvoru odaberu zarobljenike i odvedu ih u Okučane, gdje su bili podvrgnuti dodatnom zlostavljanju. Petković i Šućur, pripadnici milicije, osuđeni su za izravno sudjelovanje u premlaćivanju šestorice civila koji su od posljedica pretrpljenih ozljeda preminuli u zatvoru u Okučanima.

Preminuli su Mirko Tomljanović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Ivan Grgić, Đuro Hržić i Darko Sanjicki, a preživjelima su ostale ozbiljne trajne zdravstvene posljedice. Šandorovića su 7. prosinca 1991. tukli željeznim šipkama po glavi i tijelu, od čega je preminuo nakon dva dana, Antunović je od ozljeda koje su mu nanijeli 9. prosinca preminuo istoga dana, a tijelo su mu odvezli na nepoznato mjesto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12