ZANIMLJIVI REZULTATI

Bizarno otkriće nakon afere Janaf: Tvrtka Dragana Kovačevića zasadila plantažu ‘trave‘?

Među brojnim krakovima istraga oko bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića na tapeti se našla i tvrtka Rašeljke d.o.o.
Dragan Kovačević
 Damir Krajac/Cropix

Među brojnim krakovima istraga oko bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića na tapeti se našla i tvrtka Rašeljke d.o.o. u kojoj je imao 5-postotni udjel, koji je navodno prenio na odvjetnički ured. Ta je tvrtka sada kao pravna osoba osumnjičena da se bavila uzgojem konoplje.

Ali, ne one industrijske kao što je bilo prikazano u "papirologiji", nego indijske, koja je u sebi sadržavala više od dopuštenih 0,3 posto THC-a, koliko smije sadržavati industrijska konoplja.

Sve to istraživala je Policijska uprava sisačko-moslavačka i sisačko Općinsko državno odvjetništvo, a u međuvremenu, u istražnom je zatvoru na mjesec dana završio kao sedmookrivljeni Dražen Požar (49) iz Strmena, iako je njegov izabrani branitelj, sisački odvjetnik Marko Rafaj, smatrao da nema nikakve osnove da njegov branjenik ostane u zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Vrijednost THC-a

Osim Požara, na popisu osumnjičenih još je pet fizičkih osoba i već spomenuta tvrtka Rašeljke d.o.o., u kojoj bivši direktor Janafa ima 5-postotni udjel. Tužiteljstvo tvrdi da su prvoosumnjičeni Radoslav Ivanković i Dražen Požar zajedno osnovali tvrtku Healthy Food (Zdrava hrana) te prema dogovoru zajedno djelovali kako bi proizvodili konoplju, ali ne industrijsku kako su to bili prikazali. Požaru se stavlja na teret samo da je prodao sjeme vlasniku parcele u Drenovu Boku, koji je navedenu parcelu površine od 16.000 metara četvornih i obrađivao, a tvrtka Rašeljke d.o.o. formalno je i računovodstveno sjeme i prikazala kao sjeme industrijske konoplje. Na parceli su izrasle brojne stabljike konoplje koja prema svojoj vrijednosti THC-a znatno premašuje 0,3 posto te je stoga konoplja tipa droge i smatra se tvari koja se može upotrijebiti za izradu droge. Stoga se i svih šestero fizičkih osoba, kao i tvrtka Rašeljke d.o.o., terete za zloporabu opojnih droga.

Branje cvjetova

Tužiteljstvo navodi da je "plantaža" u Drenovu Boku bila plantaža za uzgoj "trave". Dražen Požar, koji je iznio obranu i u policiji i u tužiteljstvu, opovrgnuo je sve navode iz prijave. Međutim, tužiteljstvo ukazuje kako je vrlo indikativno da se industrijska konoplja brala strojno, a konoplja na zasadu u Drenovu Boku ručno, i to vrhovi cvjetova. Za sušenje je, tvrdi tužiteljstvo, Požar angažirao svog kuma Đorđa Slavkovića iz Srbije, koji je također osumnjičen, a on je sa sobom doveo i Marka Erola. U činjenici da je Marko Erol osoba koja je u Makedoniji osuđivana za zloporabu opojnih droga tužiteljstvo vidi koordiniranu djelatnost.

Nadalje, tvrde da su Požaru kao iskusnom proizvođaču industrijske konoplje, koji za tu vrstu proizvodnje ima i obiteljski OPG, bili jasni propisi i postupak sušenja i način vrijednosti tetrahidrokanabinola, pa je s obzirom na to trebao znati da će konačni produkt berbe biti indijska, a ne industrijska konoplja.

Sisačko-moslavačka policija u Bročicama je obavila očevid i u kontejnerskim sušarama pretražila dva vozila, Renault Kangoo i Mercedes Sprinter, napravila je očevid na poljoprivrednom zemljištu, a pribavila je i dokumentaciju. Prema tvrdnji tužiteljstva, Rade Ivanković koji je upravljao svim gospodarskim i drugim aktivnostima u tvrtki Rašeljke, bio je taj koji je organizirao branje i proizvodnju i sve to nadzirao izravno. Trojicu okrivljenih policija je zatekla u prijevozu materije koja se smatra opojnom drogom, što je vještačenjem i potvrđeno. Jedan od onih koji je bio zatečen u prijevozu bio je državljanin Srbije Đorđe Slavković koji je na poziv kuma Dražena Požara i došao u Hrvatsku.

Više parcela

Prema registru proizvođača industrijske konoplje, trgovačko društvo Rašeljke d.o.o. ima u posjedu 119 čestica na kojima je navodno posađena industrijska konoplja, a na parcelama su, kako navodi tužiteljstvo, radili brojni ljudi. U ovoj fazi istrage koja je počela prije nepunih mjesec dana još nije poznato koliko je "trave" i gdje proizvela tvrtka u kojoj Dragan Kovačević ima svoj udjel te gdje je ona završila.

Inače, prvoosumnjičeni Ivanković navodno je rodbinski povezan s obitelji Udovičić, koji su suvlasnici Rašeljke. Željko Udovičić, bivši šef Štedbanke, također se dovodio u vezu s ovom tvrtkom, a u jeku afere Janaf spominjali su se i njegovi poslovi vezani uz Alfa Stan od kojeg je Kovačević kupio stan u Zagrebu.

Zorić, Vrbanc i Sablić pušteni na slobodu jer su ispitani svi svjedoci

Nakon što je niz osumnjičenika koji su USKOK-u priznali djela koja im se stavljaju na teret u aferi Janaf pušten na slobodu, u utorak su po sili zakona iz Remetinca počeli izlaziti i oni koji nisu priznali krivnju. Naime, Vlado Zorić (44), bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, Damir Vrbanc (59), Janafov direktor Sektora transporta nafte, te poduzetnik Vatroslav Sablić (52), poslovni partner Kreše Peteka u poslovima s Janafom, pušteni su u utorak iz istražnog zatvora jer su ispitani svi svjedoci zbog kojih su bili pritvoreni, odnosno nakon što je istekao 10-dnevni rok koji je sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda USKOK-u dao da te svjedoke ispita.

U istražnom zatvoru u čitavom slučaju tako ostaju još jedino bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, poduzetnik Krešo Petek, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i poduzetnik Ljubomir Perušić. Perušić bi pak iz istražnog zatvora trebao izaći za pet dana. Kao što je poznato, svi oni su u četiri kraka istrage osumnjičeni da su pogodovali Petekovim tvrtkama kod dobivanja poslova s tvrtkama ili gradovima kojima su bili na čelu. Radi se o poslovima s Janafom, zatim gradnje solarne elektrane u Novoj Gradiški i dva posla u Velikoj Gorici. (M. Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:08