INVESTICIJSKA PREVARA

Bjelovarčkanka mislila da trguje naftom pa ostala bez 67.000 eura: Sve je počelo obećanjem na društvenim mrežama...

Prevaranti su 45-godišnjakinji novac ukrali tako što su joj rekli da će joj dobit proslijediti tek nakon što ona njima plati porez

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Investicijske prijevare obećavaju brzu dobit, no građani često budu oštećeni za velike novčane iznose, upozorila je u četvrtak bjelovarsko-bilogorska policija nakon što joj je 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila da je na ulaganju u naftu prevarena za 67 tisuća eura.

Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute te je u prilogu ostavila svoje podatke za kontakt nakon čega ju je tijekom tri mjeseca kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju više osoba.

Uvjerile su je da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit, ali su za isplatu uvjetovali plaćanje poreza na dobit pa je 45-godišnjakinja u više desetaka navrata uplatila više od 67 tisuća eura.

No, dobit od ulaganja nije dobila, izvijestila je policija koja je još jednom upozorila građane na investicijske prijevare putem društvenih mreža.

Prevaranti pritom najčešće nude unosne investicijske mogućnosti, kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prijevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije.

Još jedan indikator da se radi o prijevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme, te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristran financijski savjet prije nego ulože sredstva.

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerojatno i nije istina.

Građani koji su već uložili u taj oblik prijevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvat se budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 00:53