POLICIJA ISTRAŽUJE

Bjelovarski sud muškarcu poslao ovrhu za dug iako s tim teleoperaterima nije imao nikakav ugovor

Iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske slučaj tretiraju kao prijevaru i neovlaštena uporabu tuđih podataka

FINA/Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

U ponedjeljak 5. prosinca u Policijskoj postaji Grubišno Polje, 25-godišnjak je podnio kaznenu prijavu zbog kaznenih djela „Prijevara“ iz članka 236. stavka 1. i „Neovlaštena uporaba tuđih podataka“ iz članka 146. stavka 1. Kaznenog zakona.

U prijavi je naveo da je dobio obavijest Općinskog suda u Bjelovaru o prijedlogu za ovrhu te da mora ispuniti svoju obvezu prema ovrhovoditelju, odnosno da u roku od 15 dana mora platiti više tisuća kuna. Nakon toga je kontaktirao ovrhovoditelja te je saznao da je dužan jednom telekomunikacijskom operateru. Zatim je njih kontaktirao i saznao da kod njih ima otvorena tri pretplatnička ugovora. Budući da kod njih nije nikada sklopio ugovor niti je korisnik njihovih usluga, odlučio je to prijaviti policiji.

U vezi navedenog slijedi kriminalističko istraživanje.

Inače, proteklih dana u niz hrvatskih gradova zabilježene su različite prijevare, a prevaranti su sve dovitljiviji u pokušaju da se nailegalan način domognu tuđeg novca. Tako je sve više sklučajeva gdje prodavatelji nekog predmeta na internet oglasnicima od "kupca" dobiju zahtjev da im pošalju podatke o svojoj kartici, uključujući tajne brojeve s poleđine kartice. Na taj način građani su samo u posljednjih nekoliko slučajeva izgubili desetke tisuća kuna. S druge strane, bilježe se i slučajevi gdje stvarni kupci unaprijed plate novac na račun prodavatelja, no željeno im nikad ne bude isporučeno.

Zbog toga u policiji upozoravaju sve da budu izuzezno oprezni pri svakoj kupnji na internetu, te da bilo kakvu iole sumnjivu aktivnost odmah prijave policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 08:18