POLICIJA NA TERENU

BLOKIRANO SREDIŠTE VINKOVACA Našli torbu s 4 kg dogorjelog plastičnog eksploziva: 'Što me briga za eksploziv, kako ću do svoje penzije?!'

 Vlado Kos / Cropix

Veća količina eksploziva, navodno oko 4 kilograma, pronađena je u ponedjeljak ujutro u dvorištu u samome središtu Vinkovaca, u pješačkoj zoni. Uz eksploziv je navodno bio i do pola dogorjeli sporogoreći štapin, no policija nam to nije mogla potvrditi. Zapravo nam nisu dali nikakvu konkretnu informaciju o ovom događaju, osim o samom pronalasku eksploziva, koji je bio u crnoj torbi.

Dvorište u kojem je pronađen opasano je dvometarskim zidom, a u zgradi koja se nalazi na samoj vinkovačkoj šetnici smješten je jedan ugostiteljski objekt, grafička tvrtka, dva odvjetnička ureda te jedan stan u kojam živi starija gospođa. Tko je i zašto ostavio eksploziv u dvorištu za sada je velika nepoznanica, no činjenica da se tako nešto dogodilo u samome središtu grada otvara brojna pitanja, premda se prema ponašanju građana nije moglo primijetiti da su uznemireni.

Naime, iako je taj dio šetnice i susjedna ulica bio blokiran policijskim trakama na terasama drugih kafića ljudi su nesmetano sjedili i sa zanimanjem promatrali što se događa. Gospođu Ivku Grgić više je uznemirila činjenica da ne može ući u poslovnicu banke koja se nalazi u sklopu zgrade kojoj je bio zabranjen pristup.

- Što mene briga za eksploziv. Ja ne mogu do mirovine. Kako ću platiti račune? - pitala se gospođa Ivka.

Realne opasnosti doduše, nakon pronalaska eksploziva nije ni bilo, a osobito nakon što je pirotehničar PU vukovarsko-srijemske obavio svoj dio posla i negdje oko podneva, tri i pol sata nakon otkrića, skinuo svoju opremu sa sebe. Eksploziv je pak i nakon toga ostao u dvorištu u koje je bio zabranjen pristup, a sve zbog dolaska stručnjaka iz Centra „Ivan Vučetić“ iz Zagreba, koji su krenuli prema Vinkovcima, kako bi preuzeli eksploziv i potražili dodatne forenzičke dokaze i tragove s ciljempronalaska osobe koja stoji iza ovoga čina. Odvjetnik Tihomir Posavčić bio je u svom uredu kada su mu došli policajci i kazali da mora izaći van zbog pronalaska eksploziva.

- Ne znam ni ja što se dogodilo. Bio sam u uredu i evakuirali su nas čim je došla dojava. Iznenadio sam se kada su mi rekli što je razlog, ali više od toga vam nemam za reći - kazao je odvjetnik. Službenih izjava iz policija, odnosno Državnog odvjetništva nije bilo.

Policija smiruje građane: 'Vinkovci su siguran grad'

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović rekao je da su oko 8,45 sati dobili dojavu „o pronalasku torbe sa sumnjivim sadržajem koji upućuje na eksploziv.“

- Naše ekipe rade na utvrđivanju sadržaja torbe kako bi se točno utvrdilo o čemu se radi. Opasnosti po građane nije bilo, pa zbog toga nije rađena evakuacija šireg područja, a zgrada i dvorište bili su ograđeni policijskim trakama kako bi se osiguralo nesmetano provođenje očevida - rekao je Džigumović, dodavši i kako su Vinkovci siguran grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:13