‘KRIV SAM...‘

BMW-om se sa 193 km/h zabio u objekt HAC-a i usmrtio djelatnika: ‘Što sam pio? Ne znam‘

Nisam kontaktirao obitelj poginuloga. Nisam imao snage. Nisam znao kako im pristupiti, rekao je 21-godišnji Luka P.

Prizor nesreće na naplatnoj postaji Mraclin i optuženi Luka P.

 Goran Mehkek/Damir Krajač/Cropix

Nepunih godinu dana od užasa na naplatnoj postaji Mraclin na autocesti A11 Sisak-Zagreb, kad se vozeći očev BMW sa 193 km/h zabio u objekt HAC-a i pritom usmrtio djelatnika Dejana B. (54), na optuženičku klupu Županijskog suda u Velikoj Gorici sjeo je 21-godišnji Luka P. Otežanoga hoda i šepajući, ušao je u sudnicu jer je stravičan nalet u trenutku pijanstva tog 23. siječnja ove godine pravim čudom preživio.

Na upit sutkinje kakav stav zauzima o krivnji, odmah se posuo pepelom.

image

Luka P.

Damir Krajac/CROPIX

- Časni sude, smatram se krivim. Razumio sam optužnicu. Prije svega, želim izraziti saučešće obitelji poginuloga. Same nesreće se ne sjećam. Ne znam ni gdje sam išao, a ni kuda. Moje sjećanje počinje teći od buđenja na bolničkom krevetu nakon čega su me odveli na operaciju stopala i koljena - rekao je u svoju obranu bez ikakva okolišanja Luka P., kojega čeka još niz operacija noge.

- Jeste li nakon nesreće pokušali stupiti u kontakt s obitelji poginuloga? Jeste li pomislili da bi bilo u redu izraziti im sućut - zanimalo je sutkinju, na što joj je Luka P. odgovorio da obitelj preminuloga nije kontaktirao.

- Nisam imao snage za to. Nisam znao kako im pristupiti niti kako bi u tom trenutku uopće i reagirali - pojasnio joj je optuženi.

'Ničeg se ne sjećam'

Sutkinja ga je potom upitala čega se sjeća od događaja - čiji je auto vozio, je li ga i inače koristio, što je kritične noći sve pio i kakvo mu je danas zdravstveno stanje.

- Od te noći nesreće, ničega se doista ne sjećam. Auto je bio očev i inače sam ga vozio, a ne samo tu noć. Što sam pio? Ne znam. A moje zdravstveno stanje je loše. Još ću morati na nekoliko operacija stopala i koljena jer kosti nisu srasle kako treba - odgovorio joj je Luka P.

image

nesreća na naplatnoj postaji Mraclin

Goran Mehkek/CROPIX

Potom je sutkinja pokušala od njega "izvući" kakve je imao planove tu noć i kamo se zaputio, međutim, i na to joj je uskratio odgovor rekavši kako se ne sjeća.

- Znamo da ste nesreću prouzročili pod utjecajem alkohola. Jeste li skloni konzumaciji alkohola ili popijete prigodno kad izađete? I jeste li ikad pijani vozili - upitala ga je dalje sutkinja.

'Već sam vozio pijan'

- Nisam sklon konzumaciji alkohola. Prigodno popijem i to uglavnom pivo. I da, već sam bio vozio pijan. Točnije 2019. me sisačka policija dva puta zatekla u vožnji u pijanom stanju. Prvi put imao sam 0,45 promila, a drugi put 0,11 pa sam tad ostao na šest sati bez vozačke dozvole. Trenutno je na snazi i dalje mjera zabrane upravljanja i nisam je kršio. Mislim da je u redu da ta mjera egzistira i poštujem ju - odgovorio je bez zadrške okrivljeni.

Odgovarajući dalje na pitanja svog branitelja Berislava Živkovića je li netko od članova njegove obitelji izrazio sućut obitelji poginuloga, Luka P. je otkrio da je, i to njegov otac, istoga dana kad se nesreća i dogodila.

Tužiteljica ga je pak "rešetala" pitanjima čega se posljednjega sjeća prije te kobne nesreće i sjeća li se posjeta Petrolovoj benzinskoj u Gorici u 2 sata ujutro, a ujedno mu je podastrla i izvješće CSS Sisak prema kojemu je u svibnju s djelatnicima obavio razgovor i otkrio im da je kod prijatelja u Lekenik došao s bratom i da su popili nekoliko čaša ruma, dok se na poslu toga dana počastio pivom.

image

nesreća na naplatnoj postaji Mraclin

Goran Mehkek/CROPIX

- Sjećam se da sam došao kod prijatelja tu večer u Lekenik i da sam si otvorio pivo. A to iz izvješća CSS je očito točno jer mi je to prijatelj rekao kasnije nakon nesreće. Ali popijene pive na poslu se sjećam, dok sam o mom dolasku na Petrol pročitao u novinama - zaključio je optuženi.

Nagodba nije uspjela

Inače, na početku suđenja tužiteljica i branitelj optuženoga dali su do znanja da nije uspjela nagodba jer je zatvorska kazna koju je predložilo tužiteljstvo za obranu bila prevelika.

- Mi smo se obratili Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici radi mogućnosti sporazuma. Željeli smo to riješiti, ali ponuda koju su dali je bitno odudarala od sudske prakse u sedam, osam dosta zvučnih, medijski popraćenih predmeta. Ponuda je bila nesrazmjerno visoka, dakle neprihvatljiva s naše strane te sam smatrao da na takav prijedlog nema potrebe dalje voditi dijalog. Imam iskustva s USKOK-om i nagodbama i dosta su fleksibilniji - istaknuo je odvjetnik Berislav Živković.

Prema optužnici, 23, siječnja u 5,25 sati Luka P. je po autocesti A11, pristajući ugroziti druge sudionike u prometu, vozio s 1,57 promila alkohola u krvi očev BMW sisačkih oznaka te je dolaskom do 11. kilometra pred naplatnom postajom Mraclin, a na kojoj je prolaz vozila bio bez naplate nakon razornog petrinjskog potresa, ignorirao znak ograničenja brzine od 40 km/h. Usprkos postavljenom i prometnom znaku "obavezno obilaženje s lijeve strane", vozeći se brzinom od 193Km/h, skrenuo je udesno između signalnih stožaca i prošao na zatvorenu prometnu traku namijenjenu vozilima s elektroničkom naplatom cestarine.

Vožnju je nastavio dalje prešavši na polje za usmjeravanje prometa koje razdvaja taj trak od onoga za izvanredni prijevoz pa je kotačima i podvozjem BMW-a naletio na rubnjak nogostupa. Zatim je naletio na meki teren prekriven niskim raslinjem da bi prednjim lijevim kotačem udario u betonsko postolje metalnih držača zastava. Tom je prilikom došlo do podizanja auta do nogostupa sa sjeverne strane upravne zgrade gdje je prednjim dijelom probio zid ušavši u nadzornu sobu u kojoj je sjedio zaposlenik HAC-a Dejan B.

image

Luka P.

Damir Krajac/CROPIX

Tijelo nesretnog čovjeka odbačeno je na dovratnik vrata, dok je auto probio još jedan zid s prostorijom za skladištenje robe. Uslijed tog dar-mara, došlo je do urušavanja zida, a vozilo se nakon toga zaustavilo pred nagomilanim, naguranim dijelovima zida, namještaja... I zatim planulo.

Luki P. prijeti od 3 do 15 godina zatvora, no nikakva visina kazne neće biti utjeha za obitelj preminuloga Dejana B., koji je izgubio život pola sata pred kraj noćne smjene, radeći završni obračun broja vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 10:13