KNIN OPLAKUJE DJEČAKA

‘Bog zna što mu se dogodilo, kakav stres, ali reći da nije brinuo za dijete je svetogrđe...‘

Ne znam kako će sada, kako uopće živjeti s tom tragedijom. Neka im Bog bude u pomoći - govori jedna poznanica
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U Kninu nema odrasle osobe koja nije prošla neku veliku teškoću u životu, a neki i osobne tragedije. - Ili su nam mjesta spaljena ili smo spašavali gole živote ili smo jednostavno morali zamijeniti kuće jer smo tamo odakle smo političkim podjelama zapravo završili na krivom teritoriju...

Ali ni sve tragedije nisu iste. Puno ti je lakše kada znaš tko je krivac za tvoju sudbinu i kada znaš da ti je to što ti se dogodilo netko namjerno učinio. Ova tragedija koja se dogodila ovoj mladoj obitelji kojoj se u očevom BMW-u ugušio petogodišnji sin je najveća otkad sam ja došao u Knin - govori nam jedan Kninjanin koji se doselio iz Bosne.

Da su se barem prije čuli...

Protiv dječakova oca, 34-godišnji profesionalni vojnik rodom iz Vinkovaca, podnesena je kaznena prijava jer je 8. lipnja u jutarnjim satima u Kninu neodgovornim postupanjem prema svom djetetu grubo zanemario roditeljsku dužnost te time prouzročio njegovu smrt.

On je u utorak oko 16.45 sati doveden u Policijsku postaju Knin, a petnaest minuta nakon toga i uhićen. Oduzeto mu je odmah i legalno oružje koje je posjedovao, a angažiran mu je i odvjetnik po službenoj dužnosti. Nalazio se kod pritvorskog nadzornika te je priveden Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, a u srijedu poslijepodne je pušten na slobodu.

Još nisu stigli rezultati obdukcije. Tako se ne zna ni kada je ni kako umro petogodišnji dječak, ali po svemu sudeći uzrok smrti je gušenje.

- Dječak bi za tri mjeseca napunio šest godina i on bi sigurno lupao nogama i rukama u automobilu da nije spavao kad mu je otac nakon poziva otišao u vojarnu, a njega ostavio. Dječak nije bio zavezan i ja mislim da je on umro u snu jer je temperatura u automobilu bila užasna, ona ga je najvjerojatnije i dovela u to besvjesno stanje.

Ovdje su jučer cijeli dan radili radnici na gradilištu, bučio je bager, ovdje su dva stambena bloka, stalno prolaze šetači i nemoguće je da nitko ne bi vidio ni čuo da je dijete zapomagalo ili udaralo u autu - govore nam dvije stanarke zgrada u susjedstvu mjesta tragedije.

- Ispada da mu je dijete umiralo i umrlo niti stotinjak metara od vojarne u kojoj radi u koju je otišao, a po dijete se vratio tek kada mu je žena došla u vrtić po maloga oko 15 sati i petnaest minuta i vidjela da dijete nije u vrtiću. E da su se barem tijekom dana njih dvoje čuli - govori nam osoba koja poznaje 29-godišnju majku djeteta. Obitelj je živjela na više adresa.

Po rekonstrukciji događaja ispada da je 34-godišnji vojnik u automobil sjeo sa svojom ženom i sinom. Ženu je najprije odveo na posao na rotoru u Kninu gdje radi u jednom dućanu cipela, da bi on dalje s djetetom produžio u vrtić u koji to jutro nije došao jer je prije toga skoknuo u vojarnu, a dijete ostavio u BMW-u tik uz cestu.

Koji je to tako važan poziv bio i je li uopće bilo poziva, što se čovjeku dogodilo, teško je reći, ali je on cijelo vrijeme, doznajemo, navodno imao viziju da ga je ostavio u vrtiću te se onesvijestio kada je došao do svog BMW-a i ugledao svoga sina mrtvoga.

Problemi s dijabetesom

- Bog zna što se čovjeku dogodilo u glavi, u kakvom je on stresu, ali reći da on nije brinuo za to dijete i reći da ga nije volio bilo bi svetogrđe. Njih troje se nisu razdvajali, a majka je pokojnog dječaka jedva donijela na svijet jer ima problema sa šećerom.

Ne znam kako će oni sada, kako uopće živjeti s ovom tragedijom i neka im Bog bude u pomoći - govori nam jedna gospođa koja ih poznaje. Kaže nam da je majka djeteta rodom iz Kaštela, da joj je otac došao u Kninu raditi na željeznici, da ima i par sestara...

- Kada god bude ovom cestom s roditeljima prolazio bilo koji plavokosi mališan, uvijek ću misliti da je to on - rekla nam ova žena i rasplakala nas je.

Otac je, doznajemo,do osamnaeste godine imao dva razbojništva i jedna pokušaj razbojništva u trgovini Boso u Vinkovcima. To je bilo u veljači i ožujku 2005. kada nije ni imao osamnaest godina.

Mladiću su te kazne ušle u rehabilitaciju i zato je mogao i potpisati profesionalni ugovor u vojsci te je i formalno pravno neosuđivan čovjek, a mladenački hirovi su ostali daleko iza njega.

Na vratima prostora gdje je zaposlena dječakova majka stoji na dva mjesta obavijest da je trgovina zatvorena zbog smrtnog slučaja.

U samo 10 minuta temperatura u autu poraste za 10 ºC

"Ostaviti dijete u automobilu u toplim danima pa i na koju minutu vrlo je opasno.

U samo deset minuta temperatura u autu može porasti za desetak stupnjeva: ako je vani 25, onda to znači da je dijete u prostoru u kojem je gotovo 40, što taj mali organizam ne može izdržati", objašnjava liječnica hitne medicine dr. Slobodanka Keleuva.

Dječji organizam, mali površinom, zagrijava se tri do pet puta brže od odraslog, djeca dehidriraju, gube svijest i to može biti kobno. (G.Jureško)

Otac kasno poslijepodne pušten na slobodu, nema uvjeta za istražni zatvor

DORH je u srijedu u popodnevnim satima objavio da je 34-godišnji otac preminulog dječaka ispitan i nakon toga pušten na slobodu jer je ocijenjeno da ne postoje zakonski uvjeti za istražni zatvor.

"U Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku ispitan je hrvatski državljanin (1987.) koji je priveden uz kaznenu prijavu zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona.

Prema navodima kaznene prijave, postoji osnova sumnje da osumnjičeni 34-godišnjak 8. lipnja 2021. oko 8.00 u Kninu iz nepoznatih razloga nije odvezao dijete (2015.) u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu.

Kada je oko 15.00, nakon poziva supruge, otišao do automobila, zatekao je dijete bez svijesti te ga je iznio iz automobila. Djelatnici Hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15.30 konstatirana smrt djeteta", priopćio je u srijedu DORH.

"Državno odvjetništvo nakon ispitivanja 34-godišnjeg osumnjičenika nije predložilo određivanje istražnog zatvora, budući da je ocijenjeno da za to nema zakonskih uvjeta. O daljnjem postupanju bit će odlučeno nakon što Državnom odvjetništvu budu dostavljeni rezultati pregleda i obdukcije djeteta", stoji u priopćenju.

Roditelji zaboravili djecu

1. lipnja 2021.
- Sinjski vatrogasci nakon dojave spasili su dijete koje je bilo ostavljeno u automobilu usred dana. Dojava je stigla u 13.30 sati. Na teren su izašla tri vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom

6. srpnja 2019.
- Otac je u Rovinjskom selu ostavio četverogodišnju djevojčicu u automobilu, zatvorio je i prozor. Pozlilo joj je, pala je u komu i umrla nakon četiri dana borbe za njezin život. Navodno je otac htio ostaviti uspavano dijete još 15-ak minuta u autu ispred frizerskog salona u kojem je radio, a onda najvjerojatnije zaboravio

9. srpnja 2011.
- Poljski par ostavio je na 45 minuta šestogodišnju djevojčicu u vrućem automobilu na parkiralištu u Omišlju na otoku Krku. Doživjela je toplinski udar, u životnoj opasnosti dovezena je u Dječju bolnicu na Kantridi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:07