STARI ZNANAC POLICIJE

BOGATAŠ NUDI 'Dajem 40.000 eura za ime onoga tko mi je nabio svinjsku glavu s metkom na ogradu kuće'

'Za djelomičnu informaciju koja će me dovesti do ‘mesara’ nudim 20, a za potpunu 40 tisuća eura'
 CROPIX

Prepolovljena svinjska glava nabijena na šiljak dvorišne ograde kuće u zagrebačkoj Trnavi kroz čiju je sljepoočnicu provučena špagica o koju je obješen devetmilimetarski metak šokirala je vlasnika Dragana Ćorića, starog znanca policije i trgovca automobilima među kojima je, kako tvrdi i Sanaderov vozni park.

Sam vlasnik o svemu je obavijestio policajce te sumnja da je to neumjesna poruka “neprijatelja iz prošlosti zbog kojih je kao osuđeni otmičar Ilije G. proveo 27 mjeseci zatvora u kaznionici u Glini”. U zatvoru je završio nakon što je s Dragom G. i Ivanom K. osuđen za otmicu Ilije G. u prosincu 2006.

Ne bi li se riješio nemira koji mu remeti životnu kolotečinu, Ćorić nudi i novčanu nagradu onome tko mu pomogne u otkrivanju osobe koja je ostavila svinjsku glavu na ogradi.

- To sigurno nije napravio normalan čovjek. Ne bih isključio ni da je u pitanju neki ‘jazavac’ koji je za stotinjak kuna nekome učinio uslugu. Unesen mi je nemir, sumnjam u svaki ‘krivi’ pogled.

Postavio zamku

Za poluinformacije i djelomične smjernice koje će me odvesti do ‘mesara’ nudim 20.000 eura, a za kompletnu informaciju 40.000 eura! Novac će biti položen kod javnog bilježnika. Dojavljivača ne moram ni vidjeti. Ne znam što točno znači ta životinjska glava, koji je njezin simbol u smislu upozorenja. Ali želim znati kakva je to igra. Odslužio sam kaznu za otmicu, a čovjeka nisam ni poznavao. Zamislite, već tri dana mi ne radi videonadzor. Zvao sam i urgirao. I baš u tom trenutku doživim ovo. Nije mene osobno strah, već me strah za obitelj - govori za Jutarnji list vidno uznemireni Dragan Ćorić koji srž neslane šale vidi upravo u slučaju otmice iz prošlosti.

Da je kojim slučajem počinitelja vidio s balkona, ističe da ne bi prošao lišo. Napominje pritom da oružje ne nosi, kao ni zaštitni prsluk, ali zato za sve nezvane goste priprema iznenađenje - praćku koja je sa žlijeba kuće spojena na senzor i koja će izbacivati kuglice čim se netko noću primi za ogradu.

Po kvartu je obišao sve kuće, poslovne prostore, kladionice i trgovine ne bi li ušao u trag vlasniku životinjske glave. Prijetnje nije primao.

- U svađi sam jedino s Ilijom G. te Marijem G., koji je nedavno kazneno prijavljen za lažno prijavljivanje. Proveo sam 27 mjeseci u zatvoru od presuđenih 36. Jezivo iskustvo.

Preživio moždani udar

- Preživio sam i moždani udar, a zdravstvena zaštita nikakva. Na slobodu sam izašao u svibnju 2012. I onda, kad mislite da je sve konačno gotovo, otvara se Pandorina kutija. U listopadu sam bio na ispitivanju u DORH-u jer me Mario G. optužio da sam organizirao Ilijino ubojstvo za 55.000 eura: da ga odvedem u BiH, da tijelo rastrančiram, razbacam po kamenjaru i da, kad se raspadne, ubacim ostatke u iskopanu rupu te sve polijem krečom.

Tvrdili su i da sam bio u bijegu i da sam ilegalno prelazio granicu. Podastro sam dokaze pa je prijava odbačena, a zauzvrat prijavili su Marija G. za lažno prijavljivanje - tvrdi još Ćorić, koji ni dok je služio zatvorsku kaznu u Glini nije imao mira.

Svako malo su mu i tamo policajci dolazili da bi se informirali o raznim krvnim deliktima o kojima, uvjerava nas, nije imao pojma.

- Osjećao sam se kao džuboks. Zato sam i pokušavao kaznu odslužiti prvo u Bosni, ali nisam to uspio ishoditi. Od početka sam tretiran kao krivac, a nemam veze s otmicom. Prepoznali su me tobože po crtama lica, a žrtva je rekla da je počinitelj imao prekriveno lice. Zatražio sam obnavljanje tog postupka pogotovo što je Ilija kontradiktoran i dalje.

Skidao glavu

- Sud je njemu povjerovao, a iskaze 20 osoba koji su svjedočili u moju korist su ignorirani. Ilija je prvo tvrdio da je otet zbog novca jer je prodao kuću. A u drugom iskazu sad pak tvrdi da je prodao dvije kuće prije otmice i da razlog otmice ne zna te da je sve ono o naručenom ubojstvu zapravo čuo od Marija G. Što ću time postići? Pravdu. Do odštete mi nije - kaže još Ćorić, koji je u konačnici ostao zapanjen postupanjem policajaca koji su se odazvali na poziv zbog svinjske glave jer su mu rekli “da sam skine glavu s ograde”.

- Pa mogla je u njoj biti bomba. Na kraju je policajac bez rukavice iščupao metak. Zar za DNK analizu nije trebala i glava? Počinitelj ili je došao pješice ili na biciklu. Tu noć ni pas nije lajao, a ja sam bio budan do kasnih sati. Dijete je pri odlasku u školu vidjelo glavu i ostalo šokirano - zaključuje Ćorić s nadom da će se što prije riješiti misterij svinjske glave koja mu ne izlazi iz glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:29