OKRUTNO UBOJSTVO U SUSJEDSTVU POLICIJE

'BORILA SE PROTIV RAKA, A NA KRAJU JU JE UBIO NEKI POHLEPNIK' Baku (74) pronašli mrtvu u centru Zagreba

Starica je brutalnog razbojnika pustila u stan jer su vrata bila uredno zaključana
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Beživotno tijelo Marije I. (74) sa vidljivom ozljedom glave pronađeno je u četvrtak oko 9,30 sati na podu dnevnog boravka u njezinom stanu u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici, svega 200-tinjak metara od sjedišta zagrebačke policije. Pretpostavlja se da je nesretna umirovljenica bila žrtva razbojništva obzirom da joj je stan potpuno ispreturan.

„Mrtva je! Ljudi pomozite! Marija je ubijena!“ - izvikivala je u stanju šoka njezina sestra Vera koja je Mariju na 80 minuta ostavila samu u stanu te otišla po namirnice na tržnicu Dolac.

Osobu koja je kumovala oduzimanju života nepoznatim predmetom, starica je pustila u svoja četiri zida jer su vrata stana bila uredno zaključana.

- Nikad neću zaboraviti taj prizor ubijene sestre. Ona krvava, stan demoliran. Borila se protiv raka dojke, a na kraju ju je neki pohlepnik ubio. Živjela je sama ali svi smo svakodnevno o njoj skrbili. To jutro ja sam ju čekala u Domu zdravlja u Runjaninovoj na vađenju krvi. Kćer i zet su otišli po nju i oko 8,10 zajedno smo se vratile kući.

Rekla mi je: „Odi na plac, donesi mi paprike, paradajz, kruh i ćevape“. Otišla sam, a kad sam se vratila nakon sata i 20 minuta, dočekao me šok i nevjerica. Pred vratima je bila odbačena jedna papuča. Prestravila sam se, dobro da nisam dobila infarkt. Izbezumljeno sam hodala po kući, zvala Hitnu i policiju i na kraju istrčala na ulicu i dozivala građane da pomognu - ispričala nam je Vera F., sestra pokojne Marije pretpostavljajući da je riječ o ubojstvu iz koristoljublja iako, napominje, „Marija nije bila imućna te je živjela skromno od suprugove mirovine“.

Prije 15 godina ostala je bez bolje polovice, a prije pet godina zloćudni rak joj je oduzeo i kćer. Na kraju se, sama uz pomoć sestre i njezine obitelji, borila da preboli vlastitu bolest.

- Bila je pravi borac što se bolesti tiče. I nikoga nije htjela opterećivati sa svojim boljkama i strahovima. No svi smo bili uz nju, donosili joj hranu. Kad sam ju ostavila i otišla po namirnice, ne znam je li prozor bio otvoren ili zatvoren. Bila je pokretna, a za hodanje se korstila štapom jer je imala prijelom bedrene kosti - napominje još Marijina sestra odbacujući tvrdnje susjeda da je 74-godišnjakinja, ne bi li poboljšala kućni budžet, do prije par godina iznajmljivala jednu od soba „strancima i trgovcima sa Dolca“.

Mnogobrojni istražiteljski tim na mjestu događaja obavio je razgovore sa svim susjedima i članovima obitelji ne bi li razriješili misterioznu smrt 74-godišnjakinje kojoj je „gledanje kroz prozor svog prizemnog stana većinu dana bio zapravo jedini prozor u svijet“.

U tijeku je izuzimanje i svih tragova koje su, eventualno, počinitelj ili više njih ostavili za sobom za vrijeme 'lopovsko-provalničke' operacije. Je li smrt nastupila od brutalnih udaraca u glavu ili od stanja šoka nakon napada, znat će se nakon obdukcije na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku. Posljednja dva mjeseca Marija je jutro znala 'kratiti' odlaskom u obližnji kafić na kavu.

- Bila je sama. Dolazila je sama na kavu. Ponekad je znala s nekim popričati, a u par navrata je spomenula kako se jedan muškarac želi domoći nekih nekretnina i da ju to muči - zaključuje susjedi koji, unatoč korektnom susjedskom odnosu, detalje te staričine 'muke' nisu znali ispričati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:40