TIJELO NIJE NAĐENO

Bračni par Karamazan osuđen za ubojstvo Zorice Fadljević: Slavica dobila 9, Mijo 12 godina zatvora

Slavica je mislila da je muž vara sa Zoricom, a svi zajedno su se upoznali na putu u Međugorje
Mijo i Slavica Karamazan u hodniku suda
 Vlado Kos/Cropix

Bračni par Slavica i Mijo Karamazan iz Šumeće nepravomoćno su osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne zbog ubojstva Zorice Fadljević iz Sibinja kod Slavonskog Broda, iako tijelo nesretne žene nikada nije pronađeno.

Slavica, koja je u ovom predmetu bila prvookrivljena, je dobila devet, a njezin suprug Mijo 12 godina zatvora. Zorica Fadljević posljednji je put viđena 18.11.2019. godine oko 17 sati u Slavonskom Brodu, gdje se sastala sa Slavicom i Mijom, a nakon toga joj se gubi svaki trag.

Iako joj tijelo nikada nije pronađeno, te iako Karamazani nisu priznali ubojstvo, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu smatralo je da imaju dovoljno materijala kojima mogu dokazati da su krivi za Zoričinu smrt, a tako je očito zaključila i Mirjana Madunić, sutkinja Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koja je Karamazanima izrekla osuđujuću presudu zbog koje su oboje odmah odvedeni u istražni zatvor, jer su osuđeni na dulje od 5 godina. Tamo će čekati pravomoćnost presude, odnosno odluku Visokog kaznenog suda kojemu će se njihovi branitelji Krešimir Kmet i Zoran Mataić žaliti, jer drže da nije bilo dokaza krivnji njihovih branjenika.

- Sudsko vijeće je temeljem svjedočenja utvrdilo kako postoji neprekinuti niz indicija koje čine zatvoreni krug i ne ostavljaju mjesta sumnji da je Mijo Karamazan s izravnom namjerom počinio ubojstvo, a Slavica Karamazan mu je s namjerom pri tome pomogla. Imali su namjeru ubiti Zoricu Fadljević te su u tom činu podijelili uloge. Nakon usmrćenja ponašali su se bešćutno i poduzeli su sve da se žrtvino tijelo ne pronađe dvije godine – kazala je sutkinja Madunić, dok je Mijin odvjetnik Mataić kazao kako ih presuda nije iznenadila.

- Cijelo vrijeme je u zraku letio jedan subjektivni dojam uvjerenja da su oni krivi. Nije ovo neočekivano. Kada dobijemo pisani otpravak presude, vidjet ćemo iz kojih razloga ćemo se žaliti. Po mom mišljenju postoji dosta otvorenih pitanja i zanima nas kako će to sudac obrazložiti u presudi. Pitanje izravne i neizravne namjere, nehaja, načina počinjenja, zašto su pozicionirani kao počinitelj i pomagač… No, to ćemo sve vidjeti iz presude - izjavio je Mataić.

U cijeloj priči nesporno je da su se Karamazani kobnoga dana sastali sa Zoricom u blizini Opće županijske bolnice u Slavonskom Brodu. Nju je, pak, do grada dovezao suprug Drago, koji je ostao kod automobila čekati je. No, nije je dočekao. Obitelj je sutradan prijavila nestanak, a policija je pet dana poslije pokucala na vrata Karamazanovih.

Za Zoricom su danima tragali i policija i ronioci i HGSS. Tražili su je u rijeci Savi, u obližnjim šumama i šumarcima, ali je nisu uspjeli pronaći. Ipak, istraga je vrlo brzo usmjerena prema Karamazanima koji su ubrzo nakon Zoričina nestanka uhićeni. Suđenje im je počelo krajem veljače ove godine kada su se izjasnili da se ne smatraju krivima. Slavica se do kraja branila šutnjom, dok je Mijo iznio obranu. Naveo je kako je točno da su se sastali sa Zoricom toga dana, ali je ispričao da je ona njega pokušala napasti, zbog čega ju je par puta odgurnuo. On i Slavica su, potom, kazao je, otišli od nje i ne zna što se s njom dogodilo.

Optužnica se, pak, ponajprije temeljila na kapljici krvi pronađenoj na Mijinoj obući, a za koju se pokazalo da odgovara DNA profilu Zorice Fadljević. No, Mijin branitelj Mataić kazao je da to nije dokaz ubojstva, jer da ta kapljica može biti i kapilarna. Tužiteljica Mirela Šmital ustvrdila je kako je nadzornom kamerom trgovine u Strossmayerovoj ulici u 17,34 sati zabilježen odlazak Zorice, Slavice i Mije prema neosvijetljenom dijelu parkirališta, nakon čega se Zorici izgubio svaki trag.

- Izvedeni dokazi čine zatvoreni krug, a iz kojeg proizilazi kako je Zorica Fadljević usmrćena od strane Mije Karamazana, uz aktivnu pomoć Slavice Karamazan - navela je Šmital.

Krajem travnja ove godine u Savi je pronađen ženski skelet za koji se posumnjalo da bi mogao biti žrtvin, no DNK analiza je pokazala da se ne radi o Zorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:11