PREVARE

BRAČNI PAR U ŠOKU 'Tu im je impresivna kuća s bazenom, misle u nju doći kad odu u penziju, zaprepastili su se kad su čuli tko ju je počeo koristiti'

 

Već tjedan dana policajci u civilu čuvaju veliko skladište u Poljanici Bistričkoj nadomak Marije Bistrice, a koje se nalazi tik uz impresivnu obiteljsku kuću s bazenom, jer su u njemu otkrili 55 paleta plastične građevinske folije težine 64 tone kojoj tamo nije mjesto!

Kako smo doznali, vlasnici imanja su u Njemačkoj te su skladište iznajmili Danijelu Đorđeviću (30) iz Surčina nedaleko od Beograda za potrebe njegova poduzetništva, no pritom nisu ni slutili da će u njemu skladištiti ilegalno prisvojenu robu. I dok su Đorđeviću stavljene lisice na ruke te mu je određen pritvor, njegov kompanjon Dejan Stanić (34) iz BiH, inače direktor autoprijevozničke tvrtke, nalazi se u bijegu te za njim policija intenzivno traga. Policija sumnja da su njih dvojica u duetu sudjelovala u prevari teškoj 99 tisuća eura na štetu tvrtke Griltex iz Poljske.

Obmana

S prvim danima ljeta, domišljati dvojac je napravio lažnu web stranicu austrijske kompanije Eduard und Johann Strobl gmbh preko koje su kontaktirali poljski Griltex ne bi li dogovorili kupnju 110,5 tona PVC plastične građevinske folije. Vještim uvjeravanjima predstavnike poljske tvrtke uspjeli su obmanuti. Lažno su se predstavili kao direktori bečke tvrtke pritom lažno prikazavši činjenično stanje. Ujedno su Poljake nagovorili na odgodu plaćanja robe, pa su za tu potrebu transporta unajmili kamion koji je kupljenu foliju tobože odvezao do austrijske prijestolnice gdje je pravo sjedište Eduard und Johann Strobl. No umjesto u Austriju, palete su početkom srpnja u tri navrata stigle u skladište na Samoborskoj cesti u Zagrebu. Od tamo su dalje organizirali prijevoz za Poljanicu Bistričku gdje je Đorđević unajmio skladište. Prijevozniku kojeg je, uvjereni su istražitelji, Đorđević angažirao za prijevoz robe do Zagorja, kako doznajemo, platio je 3000 kuna. Jedan dio robe dvojac je uspio brže-bolje prodati jer su očito imali unaprijed riješene kupce kojima su po daleko povoljnijim uvjetima preprodali robu i kojima ni možebitna sumnja da roba potječe od kriminalnog djela, nije smetala.

20 paleta

Đorđević i Stanić su kazneno prijavljeni za prevaru, a istraga je policiju odvela i do 35-godišnjeg kupca, hrvatskog poduzetnika koji je, pak, prijavljen redovnim putem za prikrivanje, s obzirom na to da je kod njega u pretresu nađeno 20 paleta folija, a za koje je itekako dobro znao da potječu iz kaznenog djela.

Od ukupno dostavljenih 110 paleta robe u Hrvatsku, policajci su u pretresima locirali 75 paleta odnosno 86,6 tona koja će biti vraćena poljskom Griltexu.

Mještani Poljanice Bistričke već danima promatraju policiju ispred vile s bazenom. Kažu da su vlasnici, koji tu inače ne žive, u totalnom šoku od spoznaje za što je njihovo skladište, zapravo, poslužilo.

- Bračni par živi u Njemačkoj i u tu se kuću misle vratiti kad odu u penziju. Tu je nekad bio disko klub, nakon čega su je pretvorili u ogromno imanje s bazenom. Njihov dom obilazi vlasnikova sestra Štefica koja održava kuću, a vlasnik je nedavno odlučio skladište iznajmiti da mu ne zjapi prazno jer mu je svojevremeno bilo provaljeno. Koliko sam čuo, mislim da je upravo ona zvala policiju nakon što je u skladištu uočila sumnjivu robu – ispričao je za Jutarnji list žitelj Poljanice Bistričke koji živi blizu spornog skladišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 14:58