ZADAR

BRAČNI PAR U STRAHU NAKON ŠTO SU IM U STAN UPALI NEZVANI GOSTI 'Ukrali su nam novac i nakit, ali šokirali smo se kad smo shvatili kako su ušli unutra'

 Profimedia, Panthermedia

- U ovom stanu živimo već 40 godina i nikada nam se ništa slično nije dogodilo. Uvijek je bilo mirno, sigurno susjedstvo, do jednom, ispričao je to za Zadarski list bračni par kojem je ovo ljeto provaljeno u stan koji se nalazi u centru stare gradske jezgre, u blizini Kazališta lutaka.

Početkom rujna 2018., dok su izbivali iz stana, provalnici su ušli u njihov stan razbivši krovni prozor i pokrali im novac, obiteljsku zlatninu i srebrninu. Naglasili su kako je, osim u njihov, tijekom ljeta provaljeno u još nekoliko susjednih stanova.

- Neko vrijeme nismo boravili u stanu na Poluotoku. Kada smo se vratili, šok i nevjerica. Stan provaljen i pokraden, ali ono što je najstrašnije od svega je što su nam provalili s krovne strane, razbivši krovni prozor, ispričao je sugovornik, dodavši kako su im ukrali novac, zlatninu i srebrninu.

Kakav je to osjećaj? - Spoznati da vam je netko nepoznat i nepozvan prolazio kroz najintimnije prostore, nešto vaše najsvetije. Užasan i neopisiv osjećaj, kazali su dodavši kako su sigurni da je situacija bila praćena i prethodno vrlo dobro “snimljena”.

Na svu sreću, nisu imali veliku svotu novaca u stanu, ali materijalna šteta je povećana zbog razbijenog prozora i oštećenog krova koji su naknadno morali popravljati. Nakit koji je pokraden, naglasili su, bio je od velike sentimentalne vrijednosti, i to je, kažu, šteta koja se, za razliku od materijalne, nikada neće moći nadoknaditi.

Javili su se Zadarskom listu jer žele upozoriti svoje sugrađane da se ovo može dogoditi i njima i da ozbiljno shvate ovaj fenomen koji je u porastu.

- Ovo se ne događama drugima, ovo se događa svima nama. Ovo ljeto Poluotok je doživio jako puno slučajeva provala i krađa. Saznali smo to popričavši sa susjedima i poznanicima. Očito provalnici iskorištavaju ljetnu gužvu i našu nepažnju, i zato se građani moraju osvijestiti, pogotovo stariji i oni koji žive na zadnjim katovima zgrada (koji su posebno privlačni provalnicima), kazao je sugovornik objasnivši kako je ovaj nemili događaj u suprugu i njega unio veliki nemir, strah i nesigurnost te kako već sada strahuje što će se dogoditi kada ponovno bude morao otputovati.

Prema podacima PU Zadarske, provale u kuće očekivano se događaju u rubnim dijelovima grada, koji su podjednako zastupljeni, dok su provale češće u stanove koji se nalaze u stambenim četvrtima s velikim brojem stanova. Tu prednjače područja Voštarnice, Bulevara i Bilog briga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:35