BIVŠI VJEŠTAK

‘Branit ću to do kraja života!‘: Potpisao je nalaz da Severinin sin treba živjeti s ocem, sada je šef poznate klinike

Ravnatelj klinike od 7. studenoga 2023. više nije na popisu stalnih sudskih vještaka

Vladimir Grošić

 Darko Tomaš/CROPIX

U vrijeme kad je Vrhovni sud rješavao zahtjev Milana Popovića za reviziju i odlučio da će u nastavku postupka drugostupanjski sud otkloniti bitnu povredu odredaba parničnog postupka te da će, ako bude smatrao potrebnim, izvesti dokaz vještačenjem, Vladimir Grošić bio je sudski vještak, ali to više nije.

"Obavještavamo vas kako je rješenjem Županijskog suda u Zagrebu, broj: 4 Su-1386/2019 od 7. studenoga 2019. godine Vladimir Grošić bio imenovan stalnim sudskim vještakom medicinske struke - psihijatrija na razdoblje od četiri godine.

S obzirom na to da, sukladno važećim odredbama Zakona o sudovima, od 1. siječnja 2023. godine Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučuje isključivo o statusnim pitanjima stalnih sudskih vještaka, ostala pitanja nisu iz nadležnosti ovog Ministarstva", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Uputili smo i izravni upit prim. dr. Vladimiru Grošiću, koji je sada ravnatelj Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan" u Zagrebu, da pojasni je li i dalje sudski vještak te ako nije, zašto nije i koje su mu bile reference za imenovanje vještakom, ali nije odgovorio na upit. Ali, iako je bio pozivan na sud, neposredno uoči rasprave poslao je e-mail da "zbog nedostatka kognitivnih i intelektualnih sposobnosti, vezanih upravo za konkretan predmet, nije u mogućnosti pristupiti na raspravu".

Grošić je bio svjedok i na suđenju Gzimu Redžepiju koji je nepravomoćno oslobođen u postupku zato što je, kako je tvrdio USKOK, pokušao utjecati na vještake u korist Milana Popovića. Grošić je potvrdio da su na kraju zajedno napisali nalaz prema kojem je njihov sin trebao živjeti s ocem.

"Taj nalaz branit ću do kraja života i opet bih sve isto napisao", naglasio je Grošić.

Nakon što je opisao sporni susret s Redžepijem, Grošić je iznenada počeo govoriti i o susretu sa Severinom. Prema njegovim riječima, tog istog ljeta 2020. Severina ga je nazvala i tražila da se sastanu. Poslije je na sudu rekao da se više bojao Severine nego Bandićevih ljudi. Na tu oslobađajuću presudu USKOK se žalio i predmet je sada na Visokom kaznenom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 22:44