‘NIJE RAZMJERNO‘

Branitelji Damira Škugora žalit će se na mjeru kojom mu je Sud blokirao nekretnine

Odvjetnici ističu da je sud takvom privremenom mjerom blokirao sve nekretnine gospodina Škugora, a za što smatraju da je protivno zakonu

Damir Škugor i kuća u Petrovoj 51B.
 

 Damir Krajac/Cropix

Branitelj Damira Škugora, direktora Plina i energije Ine i prvookrivljenog u tzv. "plinskoj aferi", odvjetnici Nikola Mandić i Sandra Hančić, će uložiti žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je prihvaćen prijedlog USKOK-a da se odredi privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.

Odvjetnici ističu da je sud takvom privremenom mjerom blokirao sve nekretnine gospodina Škugora, a za što smatraju da je protivno zakonu, Ustavu i praksi Europskog suda za ljudska prava.

"Kod odlučivanja o blokadi imovine, sud mora voditi računa o tzv. načelu razmjernosti. Dakle, mora postojati neki srazmjer između vrijednosti blokirane imovine i iznosa za koji se tvrdi da je protupravno pribavljen. Kako su sredstva za koja se tereti gospodin Škugor blokirana gotovo u cijelosti i privremeno prenijeta na račun državnog proračuna, doista nije bilo potrebe da se cijela imovina dodatno blokira. Ustavna je odredba da svako ograničenje slobode ili prava, pa dakle i prava na vlasništvo, mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem. U tom dijelu smatramo da je sud pogriješio i zato ulažemo žalbu", naveli su Škugorovi branitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06