LOŠE PROGNOZE

Brat Filipa Zavadlava napustio komunu: ‘Opet je na ulici, u teškom stanju među ovisnicima‘

Program je samovoljno napustio i prognoze za njega nisu dobre ako se ne vrati, kažu u humanitarnoj Zajednici Susret
Stanislav Zavadlav prilikom uhićenja
 Vojko Bašić/Hanza Media

"Želim prestati uzimati heroin. Završio sam Pomorsku školu. Svom djetetu želim kad se popravim da budem otac kakav spada. Želim mu osigurati sve da ne proživi ni jedan posto od onoga što sam ja proživio. I kad to budem u mogućnosti, bit ću zadovoljan. To je sve skala po skala, mladi nisu svjesni u što se upuštaju. Kad sam bio živčan, emocionalno ukliješten, u heroinu sam naša bar prividni mir. Kad upoznaš mir, ne želiš ga napustiti."

I tako je sve počelo, ovako je u siječnju, samo nekoliko dana nakon krvave subote, kad mu je brat Filip (25) kalašnjikovom krenuo u ubilački pohod splitskim ulicama, govorio Stanislav Zavadlav (23), piše Slobodna Dalmacija. I pokušao je. Nažalost, nije uspio. Njegov boravak u terapijskom centru Cista Velika, prvoj komuni Zajednice Susret, smještenom u srcu Dalmatinske zagore, potrajao je tek nekoliko mjeseci.

Prognoze nisu dobre

– Stanislav Zavadlav je boravio nekoliko mjeseci u terapijskoj zajednici u Cisti Velikoj. Program je samovoljno napustio. Nadamo se da će smoći snage i razuma te se ponovno vratiti, jer u protivnom prognoze za njega nisu dobre – rekla je Bernardica Juretić, utemeljiteljica humanitarne organizacije Zajednica Susret.

Saznajemo da se Stanislav prvotno vratio u splitski stan na Skalicama, gdje je jedno vrijeme živio s ocem Antom (treći brat Anton Ivan zasad se uspješno liječi od ovisnosti u jednoj komuni u Crnoj Gori), no ubrzo se otuđio od oca i u ovom trenutku nitko od njegove najbliže obitelji ne zna gdje je, zbog čega su itekako zabrinuti.

Do njih tek povremeno dođu informacije da su Stanu, kako ga zovu prijatelji, vidjeli u jako lošem stanju na splitskim ulicama u društvu ostalih ovisnika.

image
Split, 120820.
Zupanijski sud u Splitu.
Pocelo je sudjenje Filipu Zavadlavu, optuzenom za trostruko ubojstvo u Varosu pocetkom godine.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

Kao razlog izlaska iz komune navodio je to što ne može viđati sina kojeg je dobio vrlo mlad, u dobi od 17 godina. Također je umišljao i da mu je tamo ugrožena sigurnost, što je bio još jedan dodatni motiv da napusti Cistu Veliku.

– On je drag momak i ima veliki potencijal, no ne shvaća ozbiljnost cijele situaciju u kojoj se nalazi. U komuni se ponašao kao malo veliko dijete, nezrelo, tražeći pozornost. O bratu Filipu i tome što je učinio bilo je zabranjeno pričati, kako mu to ne bi stvorilo dodatni stres. Prije tri tjedna očekivali smo da će se vratiti, no od njegova povratka nije bilo ništa, odbio je doći. On sam treba shvatiti da mu je potrebna pomoć – kaže jedan zaposlenik Zajednice Susret za Slobodnu Dalmaciju.

Stanislav je u komunu otišao ubrzo nakon što je 16. siječnja, pet dana poslije tragedije u Varošu, napadnut na splitskom predjelu Kila, kad je na njega u Vukovarskoj ulici nasrnulo više osoba. Upravo u trenucima kad se dogodio napad bio je posljednji ispraćaj jedne od Filipovih žrtava, Marina Ožića Paića. Iako policiji ništa nije htio prijaviti, sutradan je ipak dao iskaz.

Tada je u opširnom intervjuu za Index progovorio o svojoj ovisnosti, disfunkcionalnoj obitelji i bratovom ubilačkom pohodu, tvrdeći da je Filip imao problem s ubijenima Marinom Bobanom i Juricom Torlakom, koji su navodno od njega iznuđivali novac.

Prijetnje SMS-om

– Imam čak u SMS porukama prijetnje i za mene i za moju obitelj. I kad su spominjali mog sina, ja sam razgovarao sa svojim bratom, ali nisam znao da je on tako nešto… Rekao je da mu se to ne sviđa, pitao je šta ćemo. Ja sam rekao: "Neka, proći će vrime." I on zadnjih 20 dana nije bio psihički stabilan. Nije spavao, nešto ga je tištilo. Zbilja nije zaspao ni minute 13 dana. I onda je došao 14. dan, kad je bio izvan sebe i počinio nešto grozno. Neki gnjev se skupljao u njemu. I on nije bio dobro. Ja da sam ikako mogao naslutiti, ja bih ga spriječio pošto-poto. Mislim da u tom trenutku to ne bi napravio da je bio potpuno svjestan. Bio je rastrojen. Žao mi je obitelji i svakoga od stradalih. To su tri mlada života – ispričao je Stanislav, čije su djetinjstvo i odrastanje obilježili svakodnevni nemiri u obitelji, policijski dosje prepun je batina i suza, majka Etel znala bi nestati i po nekoliko mjeseci, zbog čega su svi Zavadlavi dospjeli pod nadzor Centra za socijalnu skrb.

Sve do prije četiri godine, kad su te mjere po sili zakona prestale važiti..., piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:28