KRVOPROLIĆE U SPLITU

BRAT TROSTRUKOG UBOJICE ODBIJA OTKRITI TKO GA JE NAPAO I ZBOG ČEGA Na vidjelo izlaze i detalji o njegovom odnosu s jednim od trojice ubijenih

S njegovim ocem postignut je dogovor da ga pokušaju poslati u komunu kako bi ga sklonili iz Splita, ali pitanje je hoće li Stanislav na to pristati
 HINA / Mario Strmotic / ms / CROPIX

Situacija da 24 sata imaš za leđima policiju noćna je mora svakom ovisniku o drogi, pa tako i 23-godišnjem Stanislavu Zavadlavu, bratu Filipa Zavadlava (25), mladića osumnjičenog za trostruko ubojstvo. U petak ujutro je sa Županijskog suda u Splitu izašao u pratnji dvojice inspektora u civilu te je odveden do Policijske uprave.

Kako saznajemo, s njegovim ocem Antom Zavadlavom splitska će policija pokušati dogovoriti model prema kojemu bi otišao u komunu na liječenje. Tako bi ga sklonili iz Splita u kojem je u četvrtak navečer na Kili napadnut. To se automatski u javnosti povezalo s krvavom subotom u splitskom Varošu i osvetom prijatelja ubijenih. Stanislav je izjavio da poznaje napadače, ali je odbio reći o kome se radi i koji je motiv napada. Kako je objavljeno iz splitske policije, osim što se tiče napada na Kili, Stanislav nije želio surađivati s njima ni što se tiče njegove zaštite. Oni će, pojasnili su, nastaviti provoditi mjere i radnje u sklopu njihovih ovlasti. Nema načina da ga se prisilno zadrži u službenim prostorijama jer nije uhićena osoba.

S njegovim ocem Antom postignut je dogovor da ga pokušaju poslati u komunu, ali pitanje je hoće li mladić pristati jer su svi dosadašnji pokušaji da ga se nagovori na liječenje u instituciji bili bezuspješni.

Krađa tri koluta sira

Jedan od razloga izbjegavanja službene prijave maltretiranja, o kojim je Filip Zavadlav (25) govorio širokom krugu ljudi, je taj što mu je do dugova doveo mlađi brat Stanislav doveo nelegalnim postupcima. Dodatni razlog je i što se Stanislav u jednom periodu družio sa sada pokojnim Marinom Bobanom (25) koji mu je pokušavao pomoći da se skine s heroina. O tome postoje i fotografije na kojima su njih dvojica zajedno u kući na Hvaru. Kako je došlo od toga da Boban pomaže Stani da se skine s droge, do toga da postane žrtva rafala koji mu je u prsa ispalio Filip, možemo samo nagađati.

Marin Boban ima dosje, ali u njemu teško da ima govora o osobi koja se bavi kriminalom kao unosnom profesijom. Kao maloljetnik je imao deset postupaka, sve zbog krađa na Općinskom sudu u Splitu, sva su okončana odavno. U tijeku je nad njim trenutno bio postupak zbog krađe tri koluta sira, vrijednosti 350 kuna, iz prodavaonice u Ulici Alojzija Stepinca u Splitu, koje je počinio kao punoljetnik u travnju 2017. godine. Postupak će sada biti obustavljen.

Jurica Torlak (38) je imao postupak za prometnu nesreću u kojoj je usmrtio osmogodišnju djevojčicu 2004. godine za što je dobio tri godine zatvora. Kao mlađi punoljetnik je prije toga imao postupak za posjedovanje droge za što je dobio mjeru pojačane brige i nadzora. Tijekom 2016. godine je osuđen na uvjetnu kaznu uz mjeru odvikavanja od alkohola zbog prijetnji majci u lipnju 2016. godine. Nakon toga više nije imao postupaka.

Marin Ožić Paić (25) nije suđen ni na Općinskom ni na Županijskom sudu u Splitu. U studenom 2019. je prijavljen zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama nakon što je u njega nađeno 232 grama heroina i 2,42 grama kokaina. Kako saznajemo s Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, tada je u svojoj obrani naveo kako je to učinio jer je brzopleto išao za novcem, zbog čega se kaje.

Vještačenje psihijatra

U odgovoru tužiteljstva stoji kako nije otprije ni osuđivan ni prijavljivan te kako navodi u toj kaznenoj prijavi nisu ukazivali da se inače bavi distribucijom droge. Stoga je tada pušten da se brani sa slobode u nastavku postupka koji će sada biti obustavljen. S Filipom i njegovim ocem je nakon krvavog zločina, dok policiji nije bio poznat identitet trostrukog ubojice, bio splitski socijalni radnik koji je prepoznao mladića sa snimke dok je hodao s automatskom puškom po Velom Varošu.

Upravo je on nagovorio obojicu na susret. Našli su se u kafiću Borsalino nakon što je socijalni radnik, prepoznavši Filipa s videa koji je kružio internetom, nazvao njihov kućni broj. Sat vremena poslije policajci su došli u kafić te Filipa, njegova oca i brata odveli u postaju. Socijalni radnik koji se angažirao u mirnom rješavanju teške situacije, s obzirom na to da problematiku obitelji Zavadlav dobro poznaje otprije, policiji je detaljno ispričao sve probleme oko droge koje je Filip imao zbog mlađeg brata.

Podsjetimo, Zavadlav je prošle subote popodne rafalom u prsa ubio Marina Bobana (25), Marina Ožića Paića pogodio je s dva metka u leđa, a Jurica Torlak je nakon ranjavanja pao s motora te otrčao prema Senjskoj ulici gdje je naletio na prolaznicu koja je zvala pomoć. Hitna ga je odvezla u bolnicu, no ubrzo je podlegao teškim ozljedama. Je li Zavadlav bio pod utjecajem nekog sredstva u vrijeme ubojstva još nije poznato jer se čekaju rezultati analize krvi i urina. Ako psihijatrijsko vještačenje pokaže da je bio ubrojiv dok je sijao smrt po centru Splita, prijeti mu 50 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:04