OSUĐEN NA 8 MJESECI

Brata trostrukog ubojice Zavadlava prijavila majka: ‘Prijetio mi je da će me zaklati na spavanju‘

Tražila je da ga ostave na liječenju u komuni i ne šalju u zatvor u Splitu ‘iz sigurnosnih razloga‘
Filip Zavadlav, brat Ivana Antona Zavadlava, tijekom suđenja
 Jakov Prkic/Cropix

Županijski sud u Zadru odbio je žalbu Ivana Antona Zavadlava, mlađeg brata Filipa Zavadlava, osuđenog na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo u Varošu, te je potvrdio presudu suda u Splitu po kojoj za prijetnju majci Etel Zavadlav da će je zaklati na spavanju mora osam mjeseci u zatvor.

Žalbu na presudu je napisala i Etel Zavadlav, koja je prijavila sina. Tražila je da ga ostave na liječenju u komuni i ne šalju u zatvor u Splitu, i to iz sigurnosnih razloga, javlja Dalmatinski portal.

'Liječi se i postiže pozitivne rezultate, ne izražava želju za napuštanjem komune. U zatvoru na Bilicama ne bi bio sigurniji jer je Filipov brat', napisala je. Sud, međutim, nije razmatrao njezinu žalbu jer po zakonu nije dopuštena.

Etel Zavadlav zvala je policiju nakon što se posvađala sa sinom koji je htio izvesti psa, a ona mu je to zabranila. Ivan Anton je uhićen i strpan tri mjeseca u pritvor, što će mu se uračunati u kaznu. Za najmlađeg sina, Etel Zavadlav je kazala da je bio predivno dijete dok nije upao u probleme s bandama i drogom. Prijavila ga je u strahu da bi svoju prijetnju mogao i realizirati.

'On živi u svijetu u kojem je klanje ljudi postalo normalno', rekla je Etel Zavadlav sucu otkrivši kako je njen sin bio prijatelj s 18-godišnjim Goranom Vidićem kojeg je nožem ubio vršnjak na Zapadnoj obali.

U svojoj žalbi Zavadlav je naveo da je u Centru za rehabilitaciju ovisnika Reto centar u Zagrebu i da se uspješno liječi. Predložio je uvjetnu kaznu.

No, sud u Zadru zaključio je da je splitski sud pravilno odmjerio sankciju uzevši u obzir brojne ranije uvjetne presude. Ivan Anton već je osuđen u dva postupka za teške krađe, a majci je zaprijetio dok je pod obje presude bio pod vremenom provjeravanja, što je uzeto kao osobito teška otegotna okolnost. Sedam puta je prekršajno kažnjavan zbog oružja i droge te tri puta za nasilje u obitelji, piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:45