KRADLJIVAC ŠAHTOVA

BRONČANI BANDIT 'Za svaki brončani poklopac dobivao sam po 200 kuna'

 Damjan Tadić / CROPIX

- U pučkoj kuhinji tu u Zagrebu gdje se hranim, upoznao sam jednog čovjeka koji mi je predložio da za njega kradem brončane šahtove. Nagovorio me na to jer sam bez prihoda. Obećao mi je plaćati 200 kuna po komadu, a nakon krađe, ostavljao sam te rešetke na jednom dogovorenom mjestu. Kako se zove taj čovjek? Ne znam - ispričao je istražiteljima nezaposleni zagrebački kuhar Hrvoje D. (32), koji se unazad dva tjedna “proslavio” kao serijski kradljivac poklopaca.

U svojim noćnim aktivnostima u srcu metropole kojima je krpao ojađeni kućni budžet, 32-godišnji lopov, iza kojeg je dvoje djece i propali brak, pričinio je čak 352.525 kuna štete Gradu Zagrebu, točnije Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Godišnje se u metropoli ukrade na stotine šahtova, no neizmjeriva šteta pričinjena je građanima koji su upali u nastale otvore i pritom se ozlijedili.

Konobar u rupi

Jedan od njih je 45-godišnji Melvin Š., konobar u zagrebačkoj Tkalčićevoj, koji se kobnog 17. siječnja oko 18.45 sati vraćao kući s posla. U padu u šaht ispred kućnog broja 53 konobar je zadobio tešku ozljedu - prijelom proksimalnog dijela lisne kosti desne potkoljenice, a uganuo je i desni gležanj.

- Sramota je što se događa u današnjem društvu. Sin se vraćao s posla i onda se dogodi tragedija zbog koje završi na bolovanju. Noga mu je pukla spiralno, u teškim je bolovima. I da, čula sam da je lopov uhvaćen, no teško da to može biti nadomjestak za ozljede koje je sin zadobio - rekla je za Jutarnji list kratko majka ozlijeđenog muškarca koji je bio prva žrtva besramnog serijskog kradljivca brončanih slivničkih rešetki.

Snimile ga kamere

Dan nakon njega, u usku “provaliju” pak Varšavske ulice kod kućnog broja 13 upala je 23-godišnja Ivana Ž. kojoj je ozlijeđena natkoljenica, lijevo koljeno i oguljena joj je koža na desnoj nozi. Bilo je to 30-ak minuta nakon ponoći, a s obzirom na to da se odmah nakon ozljede policija digla na noge, vrlo brzo su ušli u trag kradljivcu koji je bježao u mrak noseći šahtove u ruci. Da je on doista kradljivac poklopaca, snimile su i nadzorne kamere na nizu objekata. Nakon uhićenja tek je jedan manji dio poklopaca, točnije njih četiri, nađen. Nisu pronađena 22 poklopca, a svaki od njih vrijedi impresivnih 13.562,50 kuna.

Rezime obrade su i kaznene prijave koje je posrnuli kuhar zaradio. Osim što se od njega očekuje obeštećenje, suočio se i s kaznenom prijavom za krađu, za dovođenje u opasnost života i imovine te prijavom za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a zbog svega mu prijeti i do 10 godina zatvora. Jer tužiteljstvo smatra da je Hrvoje D. itekako bio svjestan činjenice da podesnim predmetom, najvjerojatnije pajserom, po mjestima gdje hoda veliki broj ljudi uklanja rešetke i time ugrožava živote prolaznika.

Uporni kradljivac do daljnjega ostaje u pritvoru, a nastale rupe od Varšavske i Preradovićeve preko Opatovine do Tkalčićeve i Prolaza sestara Baković su u međuvremenu sanirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:32