DRAMA IZA REŠETAKA

Brutalni ubojica sa Zrća napravio totalni kaos u zatvoru, specijalci ga dvaput morali voditi u bolnicu!

Nakon obrade u bolnici, a zbog navodne nesuradljivosti s liječnicima, vraćen je istog dana natrag u zatvor

Duško Tanasković

 Jure Miskovic/Cropix

Zatvoreniku koji je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog zatvora u pratnji tri policijska kombija pod rotacijama žurno prebačen na pružanje pomoći na Hitni prijem KBC-a Firule zbog ozljeda u ustima i ždrijelu koje su nastale nakon što je najvjerojatnije u ćeliji progutao žilet, ovo nije prvi put da je tako nešto napravio, piše Zadarski.hr.

Kako smo neslužbeno doznali, radi se o 30-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca, kojem se na zadarskom Županijskom sudu sudi za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića, kojeg je 25. kolovoza 2022. godine ubio na plaži Katarelac na otoku Pagu.

Nakon obrade u bolnici, a zbog navodne nesuradljivosti s liječnicima, vraćen je istog dana natrag u zatvor. No, dan poslije, u utorak, ponovno je pod pratnjom naoružanih policijskih specijalaca prevezen u splitsku bolnicu.

Bez informacija

Sutkinja Ana Brkić, koja vodi Tanaskovićev predmet, nije dobila nikakvu službenu obavijest iz splitskog zatvora, a niti njegov splitski odvjetnik Vinko Gulišija nije imao nikakvih saznanja. Iz Ministarstva pravosuđa su nam kratko odgovorili da je “iz zatvora u Splitu u vanjsku zdravstvenu ustanovu sproveden istražni zatvorenik zbog sumnje na moguće gutanje oštrica”.

- U Zatvoru u Splitu, kao i drugim kaznenim tijelima, osobe lišene slobode smještaju se sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, pri čemu ne bilježimo odstupanje niti u ovom slučaju. Također, nakon medicinske obrade i zbrinjavanja osoba lišenih slobode u tzv. vanjskoj ustanovi, s osobom lišenom slobode se dalje postupa isključivo prema preporukama i uputama liječnika, što je i ovdje slučaj - naveli su iz Ministarstva.

Neslužbeno smo doznali da je Tanasković u studenome prošle godine prebačen iz zadarskog u splitski zatvor zbog sigurnosnih razloga. Još dok je bio u Zadru, kako se kasnije ispostavilo na suđenju, gutao je žilete omotane selotejpom i upaljače.

image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix

Tanaskovića se optužnicom ŽDO-a Zadar tereti da je sleđa prišao Vlaoviću, za kojeg su mediji u regiji nakon ubojstva pisali da je bio visokopozicionirani pripadnik zloglasnog crnogorskog “škaljarskog klana” te da je živio “na visokoj nozi”, vozio skupe automobile, stalno bio u društvu starleta i poznatih ljepotica. Tog je dana oko 6 ujutro Vlaović izišao iz noćnog kluba, a onda mu je prišao Tanasković i iz neposredne blizine mu iz pištolja s prigušivačem ispalio hitac u glavu. Žrtva je preminula na putu do zadarske bolnice. Ubojstvo je zabilježeno na nadzornim kamerama. Tanasković je potom pobjegao, no vrlo se brzo vratio, želeći se valjda uvjeriti je li obavio posao, i tada je uhićen. Prve su informacije tada, po pisanju srbijanskih medija, govorile o tome da je Vlaovićevo ubojstvo naručio vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i za to je platio 50 tisuća eura.

Kako se pisalo, policiji je navodno priznao da je za njim raspisana tjeralica Crne Gore, i to zbog sumnje na ubojstvo Milića Minje Šakovića, također svojedobno visokopozicioniranog člana škaljarskog klana, koji je ubijen 17. lipnja 2022. godine u Budvi. No, tvrdio je i da nema veze s tim ubojstvom jer je tog dana bio u rodnom Kragujevcu gdje je vadio dokumente.

image

Duško Tanasković

Jure Miskovic/Cropix

Na Županijskom sudu u Zadru suđenje je počelo sredinom travnja 2023. godine te je tri mjeseca kasnije došlo do samog kraja i samo se čekala objava presude za tzv. “obično” ubojstvo, za što je propisana kazna od pet do 20 godina zatvora. No, na ročištu u srpnju je tužitelj Ivica Škara kazao sudskom vijeću da su došli do novih dokaza koji ukazuju na to da se radi o teškom ubojstvu, za koje je kazna do 40 godina robije. Do novih su dokaza došli nakon što su, temeljem naloga suca istrage, ozvučili ćeliju u kojoj je Tanasković bio u zadarskom zatvoru, a tužitelj je kazao da je “iz materijala koje imamo, audiosnimki i transkripta jasno da je optuženi trebao dobiti novčanu nagradu za likvidaciju Vlaovića, a jasno je i da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagatelja”.

Izdvajanje dokaza

Suđenje se trebalo nastaviti u rujnu prošle godine, no na tom je ročištu odvjetnik Gulišija tražio izdvajanje ovih dokaza kao nezakonitih, što je sudsko vijeće odbilo. No, to rješenje je poslano Visokom kaznenom sudu na daljnju odluku koja se, evo, još uvijek čeka. Bez nje se, naime, ne može nastaviti rasprava.

Kragujevački ubojica od početka je tvrdio da nije kriv. Na početku procesa, kada su vještaci kazali da je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv i svjestan svojih postupaka, obrana je ustvrdila da je “nevjerojatno da netko tko boluje od paranoidne shizofrenije može biti u cijelosti ubrojiv”, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:21