SUD DONIO ODLUKU

Burno na presudi ‘Điđijevoj ekipi‘: ‘Jedina zločinačka organizacija ovdje ste vi, na čelu s ovom vješticom!‘

Godinu dana nakon prve presude Deanu Majstoroviću (34) i njegovoj zločinačkoj organizaciji iz Splita objavljena je druga

Tužiteljica USKOK-a Natalija Petković, Dean Majstorović okrenuo je leđa objektivu, Luka Buzdovačić zvani Sken

 CROPIX

Godinu dana nakon prve presude Deanu Majstoroviću (34) i njegovoj zločinačkoj organizaciji iz Splita objavljena je druga, nakon provedenog novog postupka na Županijskom sudu u Splitu. Odluka o krivnji za pokušaj ubojstva i dilanje droge je ostala ista, kao i sankcije od kojih je najviša ona od 11 godina zatvora za Majstorovića kao šef "zločinačke", piše Slobodna Dalmacija.

image

Početak ponovljenog suđenja Deanu Majstoroviću (na slici) i skupini

Jakov Prkić/Cropix

Frustraciju ovakvim razvojem događaja prvi je u Velikoj dvorani iskazao Luka Buzdovačić (38) zvani Sken. Nakon što je sudac Dinko Mešin, predsjednik sudskog vijeća rekao: “Krivi su!” i počeo nabrajati pojedinačne kazne zatvora, Buzdovačić je počeo protestirati.

image

Objava druge presude Deanu Majstoroviću, Bosiljku Šakiću, Luki Buzdovačiću, Jerku Malvasiji, Hrvoju Miljku, Dinu Stojanoviću i Ivanu Šunjiću

Nikola Vilić/Cropix

- Jedina zločinačka organizacija ovdje ste vi, na čelu s ovom vješticom! - uzviknuo je Luka Buzdovačić i pokazao ulijevo bradom prema klupi za tužitelje gdje se nalazila Natalija Petković, zamjenicu ravnatelja USKOK-a.

image

Natalija Petković

Paun Paunović/CROPIX

Čim je počeo vikati, pravosudni policajci su ga izveli iz raspravne dvorane, ali su se odmah počeli komešati i ostali optuženi. Jedan od njih je pitao suca mogu li i oni izaći, na što im je Dinko Mešin odgovorio da svi imaju pravo napustiti sudnicu ako žele.

Dio optuženika je to i napravio, u pratnji pravosudnih policajaca, a preostali dio je ostao do kraja odslušati obrazloženje. Istovremeno je sudnicu napustilo i više osoba iz publike, među kojima su većinom članovi obitelji i prijatelji optuženika. Neki su počeli glasno negodovati, ali ih je sudsko osiguranje ušutkalo te je prekid trajao iznimno kratko i objava presude se nastavila bez problema.

image

Luka Buzdovačić

Duje Klarić/Cropix

Na zatvorske kazne su osuđeni i ostali: na pet godina Bosiljko Šakić (31), zvani Bosi, na šest godina Jerko Malvasija (37), zvani Jere, na sedam godina Dino Stojanović (41), na šest godina Luka Buzdovačić, dok su po dvije godine zatvora dobili Ivan Šunjić (33) i Hrvoje Miljak (35), zvani Castro.

image

Bosiljko Šakić

Duje Klarić/Cropix

Na prvom suđenju je Dino Stojanović dobio sedam i pol godina od kojih je šest mjeseci bilo zbog neovlaštenog posjedovanja pištolja “Škorpion” s prigušivačem, laserom i 52 metka. Jedino je taj dio prve presude postao pravomoćan tako da mu je sada izrečena kazna samo za preostala kaznena djela, koja je zato pola godine niža.

USKOK tereti sedmorku da su se organizirali polovinom 2019. godine radi planiranja ubojstva T. M. (35) zbog duga od 270.000 eura, nastalog u sporu zbog prodaje droge. Naizmjence su nadzirali stanove i kuće koje je T. M. koristio i pratili kretanje njegovih vozila. Iznajmio su stan u ulici Hrvatske mornarice u Splitu u zgradi gdje je i on boravio, stoji u optužnici.

Zatim je Bosiljko Šakić nepoznatu osobu pod nadimkom Killer, koju su angažirali za ubojstvo, preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova, tvrdi tužiteljica USKOK-a. Do ubojstva T.M.-a nije došlo jer je 6. studenoga 2019. godine netko pokušao ubiti Điđija te se od tada njihova meta krila u Njemačkoj.

image

Dean Majstorović okrenuo je leđa fotoreporterima

Nikola Vilić/Cropix

Kako bi zastrašili njegovu rodbinu i znatno oštetili njihovu imovinu, navodi optužnica, članovi organizacije su izrađivali molotovljeve koktele tako što su u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin i trake od tkanine i ubacivali ih u njihove poslovne prostore.

Dean Majstorović je u istom razdoblju članovima zločinačke organizacije dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu pa su drogu trebali na našem području dalje preprodavati.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prvom presudom su proglašeni krivima, ali je Visoki kazneni sud ukinuo i naložio novo suđenje jer su procijenilo kao nema dokaza za jedno razdoblje u kojem je djelovala zločinačka organizacija. Na drugom suđenju se kao svjedok optužbe saslušan Željko Melvan iz Splita, osuđen zbog ubojstva Vedrana Marendića (53) zvanog Sarun u lipnju 2019. godine u Sinjskoj ulici u Splitu zbog duga od 3000 kuna.

image

Željko Melvan

Duje Klarić/Cropix

Melvan je uhićen u siječnju 2020. godine na benzinskoj postaji u Kninu, a za navedeno ubojstvo je osuđen je na 19 godina zatvora u studenom 2021. godine.U siječnju ove godine je doveden iz zatvora u Glini da bi svjedočio protiv Majstorovića i ostalih.

- Ne znam kako su oni mene zvali, je li “Killer”, kao što imate u optužnici, ali znam što sam s Điđijem priča i što mi je ponuđeno - rekao je tada Melvan i izjavio da su od njega naručili tri ubojstva koja nije izvršio.

Predsjednik sudskog vijeća je na objavi presude u utorak kazao kako njegov iskaz nije donio ništa novo niti je dodatno teretio sedmoricu optuženika, pošto su sve navode već imali u optužnici.

Petorici optuženika je produljen određen istražni zatvor jer su im kazne više od pet godina zatvora. Sa slobode će se do pravomoćnosti presude braniti Ivan Šunjić i Hrvoje Miljak, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:24