MREŽA LAŽI

Čakovčanin na prevaru ‘posudio‘ 512.000 eura, novac spiskao u kladionici, hotelu...

Znajući da raspolažu većim iznosima, izmislio je priču u koju su oni naivno povjerovali, koje ga tereti za prijevaru i lažni iskaz

Ilustracija, kovčeg pun novca

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia/Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Više od pola milijuna eura uspio je na prijevaru "izvući" 33-godišnjak iz Čakovca od 34-godišnjeg i 45-godišnjeg muškarca.

Prema optužnici koju je nakon provedene istrage podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, on je znao da dvojica muškaraca raspolažu većim novčanim iznosima pa je izmislio priču u koju su oni naivno povjerovali.

Tvrdio je da posjeduje veliku količinu novca u stranim bankama, ali mu je potrebna pozajmica kako bi platio provizije bankama. Tako je u više navrata posudio oko 512.000 eura tvrdeći da će im vratiti čim novac sjedne na račun, iako u nikakvim stranim bankama nije imao novca niti je pozajmice namjeravao vratiti.

No, kako bi njegovi vjerovnici bili sigurni da će on vratiti dug, dao im je prometnu dozvolu automobila VW Touareg švicarskih registracija. Ispostavilo se da automobil uopće nije njegov. Mrežu prijevare pleo je dalje te je, kao direktor i osnivač trgovačkog društva, muškarcima izdao zadužnice, iako je znao da se oni od njih neće moći naplatiti. Išao je dalje pa je nazivao oštećenike telefonom lažno se predstavljajući kao zaposlenik servisa za prijenos novca i uvjeravajući ih da će uskoro stići novac iz inozemstva.

- Novac je zadržao za sebe i trošio ga u sportskoj kladionici, za igre na sreću, hotelske troškove i druge osobne potrebe. Tereti ga se i da je u rujnu 2021. u Čakovcu lažno prijavio policiji da je izgubio osobnu iskaznicu iako ona nije bila izgubljena te se i dalje njom koristio i nakon što je ona bila poništena, a izdana nova - priopćilo je ODO Čakovec.

Muškarac se tijekom istrage nalazio u istražnom zatvoru, a vijeće Općinskog suda u Čakovcu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo mu istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:44