STRAVA U HOTELU

Čaleta osuđen na 35 godina zatvora: U Ukrajini je masakrirao djevojku u 8. mjesecu trudnoće

Riječ je o ponovljenom suđenju provedenom nakon što je Vrhovni sud zaključio da je potrebno dopunskim vještačenjem utvrditi ubrojivost osumnjičenog

Branimi Čaleta

 Jakov Prkic/Cropix/Cropix

Na 35 godina zatvora u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Branimir Čaleta, optužen zbog teškog ubojstva posebno ranjive osobe, nakon što je svoju djevojku nasmrt pretukao u hotelu u Ukrajini jer je zatrudnjela s drugim muškarcem.

Riječ je o ponovljenom suđenju provedenom nakon što je Vrhovni sud zaključio da je u novom postupku potrebno dopunskim vještačenjem utvrditi u kojoj je mjeri ubojica bio ubrojiv.

Čaleta je optužen za teško ubojstvo iz rujna 2013. svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitaeve koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, izudarao ju je tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu u hostelu "Minora" u Dnjepropetrovsku.

Nakon toga joj je smrskao lubanju i lice i ubio nerođeno dijete "neutvrđenim masivnim tupotvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom".

Potom joj je skinuo odjeću, zamotao tijelo u plahtu i sakrio ga ispod kreveta pa je pobjegao i odbacio na smetlište uz ceste njezinu i svoju krvavu odjeću te njen mobitel. Na izricanju presude se nije pojavio.

Sutkinja Ivona Rupić ustvrdila je da se činjenično opis djela nije promijenio, a zatvorska kazna je identična jer su vještaci ostali decidirani kod teze kako je Čaleta bio u potpunosti ubrojiva osoba. "Sud, naravno, poklanja vjeru vještacima i njihovim nalazima i mišljenjima", podvukla je sutkinja.

Odbacila je navode obrane kako je sud nasjeo na navode optužbe. Prilikom odlaska s rasprave 2. rujna 2020. Čaleta je pobjegao pravosudnim policajcima kod ulaska u kombi. Policija je za njim tragala više od osam sati, na terenu su bile brojne snage i psi tragači. Policija je blokirala ulaze i izlaze iz grada gdje se pregledavalo svako vozilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 19:05