IVAN VARGA

'ČASNI SUDE, PRIZNAJEM, JA SAM FORMIRAO TU ZLOČINAČKU GRUPU...' 'Diler s estrade' nagodio se s Uskokom, dobio 6 godina i 10 mjeseci zatvora

Ivan Varga
 Siniša Sunara / CROPIX

Ivan Varga (54), kojega su novinari prije 14 godina kada je uhićen zbog istovrsnoga djela prozvali diler s estrade, u srijedu je na temelju nagodbe s USKOK-om osuđen na 6 godina i 10 mjeseci zatvora te sporednu novčanu kaznu od 130.000 kuna.

Također, Varga će morati vratiti i oko 70.000 kuna protupravne imovinske koristi te platiti oko 10 tisuća kuna sudskih troškova. Varga je u nagodbi s USKOK-om priznao sve što mu je optužnica stavljala na teret: da je od 2015. pa do uhićenja 2018. godine formirao zločinačku grupu koja je iz Kraljevine Španjolske u druge europske zemlje, Njemačku, Švedsku, Švicarsku, Italiju prevezao 268 kilograma marihuane te u jednoj pošiljci i 26,7 kilograma 73%-tnog amfetamina. Osim Varge u srijedu su na temelju nagodbi s USKOK-om na manje zatvorske kazne osuđeni i Stjepan Habijanec i Tibor Mihaljčuk kojima je USKOK-ova optužnica inkriminirala pojedina djela prijevoza droge unutar “Vargine grupe”.

Varga je hrvatskoj javnosti postao poznat prije 14 godina kada je zbog krijumčarenja 2,9 tona marihuane u zemlje EU bio uhićen u sklopu međunarodne policijske akcije kodnoga imena Dover. Nakon ponovljenoga suđenja bio je 2010. godine osuđen na osam godina zatvora, a država mu je oduzela osam nekretnina vrijednih ukupno 5,6 milijuna kuna koje je Varga kupio novcem od krijumčarenja droge. Zbog činjenice da je snimio album te duete s Kemalom Montenom i Hankom Paldum, mediji su ga prozvali diler s estrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 18:15