ISTRAGA ZBOG PRIMANJA MITA

Čehoku i Horvatu odobrena jamčevina za obranu sa slobode: Optuženici založili nekretnine vrijedne 1,4 milijuna kuna

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Zagrebački Županijski sud danas je prihvatio da se bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatko Horvat uz uplaćenu jamčevinu brane sa slobode u istrazi koja se protiv njih vodi zbog primanja mita od čelnika građevinske tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslava Bunića kojemu je jamčevina odobrena u utorak.

Sutkinja istrage Jadranka Mandušić prihvatila je prijedlog da se Čehok i Horvat brane sa slobode, što je ranije dva puta odbila unatoč istoj ponuđenoj jamčevini. Čehok je za izlazak iz Remetinca založio svoju i majčinu kuću u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, a Horvat nekretnine jednake vrijednosti.

Sud im je, uz jamčevinu, odredio i zaštitnu mjeru zabrane pristupa svjedocima, no odluka nije pravomoćna jer, kao i u Bunićevu slučaju, postoji pravo žalbe, potvrdio je Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Čehokov branitelj Vlado Sevšek predložio je puštanje bivšega varaždinskoga gradonačelnika uz obrazloženje da je ispitana većina svjedoka, zbog čega nema osnove da ga se zadržava u istražnom zatvoru.

Sličan je zahtjev Buniću odobren dan ranije, nakon što je ponudio četiri milijuna kuna u mjenicama njegove tvrtke Zagorje - Tehnobeton, kojoj su, po sumnja USKOK-a, Čehok i Horvat od 2003. do 2011. pogodovali u poslovanju s gradom.

U slučaju Tehnobeton osumnjičen je i bivši pročelnik varaždinskog upravnog odjela za prostorno uređenje Stanko Vitez koji je iz istražnog zatvora pušten 11. veljače.

USKOK sumnja se da su Čehok i Horvat osim što su Bunićevim tvrtkama pogodovali u dobivanja poslova pomagali i u podmirivanju komunalnih obveza prema gradu koji je pritom oštećen za najmanje 6,4 milijuna kuna. Bunić im je zauzvrat navodno pogodovao u kupnji stanova koje je pritom i uredio, a Čehoku je, tvrdi USKOK, platio i radove na kući.

Viteza se tereti se da je od 2005. do 2009. izdavao građevinske i lokacijske dozvole preko reda i za uzvrat kupio stanove po cijeni znatnoj nižoj od tržišne.

USKOK Čehoka od ranije već tereti za korupciju odnosno pogodovanje drugom varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti, kao i za spornu zamjenu zemljišta s bivšim direktorom komunalne tvrtke "Parkovi" Miljenkom Ptičekom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:26