PRESUDA OPĆINSKOG SUDA

Centar Cedevite tvrtki osnovanoj prošlog ljeta mora platiti 100.000 eura

 CROPIX

Miro Bilan (26), najbolji košarkaš hrvatskog prvaka KK Cedevite, zajedno s ocem Brankom, ako je suditi prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Šibeniku, mora pod prijetnjom ovrhe solidarno isplatiti 100.000 eura sa zateznim kamatama zagrebačkoj tvrtki PALM-A-TON na čijem je čelu Mariana Jonjić.

Osim odštete, šibenska sutkinja naložila je da Bilanovi moraju nadoknaditi tvrtki Mariane Jonjić i 55.025 kuna sudskih troškova. No, to nije sve. Naloženo je i da košarkaš Cedevite mora PALM-A-TON-u, ali i sudu, dostaviti sve ugovore koje je sklopio samostalno i posredstvom treće fizičke ili pravne osobe sa svim profesionalnim košarkaškim klubovima u kojima je igrao od 9. siječnja 2008. godine do 21. srpnja 2014. godine, kao i sve ugovore o zastupanju po trećoj fizičkoj ili pravnoj osobi pri pregovaranju s profesionalnim košarkaškim klubovima, a s kojima je u istom vremenskom razdoblju sklopio ugovore. Kad ugovore dostavi, sud će specificirati konačni iznos iz tužbenog zahtjeva koji će Bilani dodatno morati isplatiti PALM-A-TON-u.

Presuda je donesena “brzinski” jer, kako stoji u obrazloženju presude, “Branko i Miro Bilan nisu se odazvali na ročište iako su bili uredno pozvani, a niti su podneskom osporili tužbeni zahtjev”.

Tajni poslovni odnos

- Osnovanost tužbenog zahtjeva u ovom predmetu proizlazi iz činjenica navedenih u tužbi. Te činjenice nisu u protivnosti s dokazima koje je sam tužitelj podnio ili činjenicama koje su općepoznate. Također ne postoje općepoznate okolnosti iz kojih proizlazi da su tuženike spriječili opravdani razlozi da dođu na ročište - objasnila je svoj pravorijek sutkinja šibenskoga Općinskog suda.

Odvjetnik Trpimir Jonjić, koji je u ime PALM-A-TON-a tužio Bilanove, i koji je u toj istoj tvrtki u vlasništvu svoje majke Mariane naveden kao prokurist, tek nam je kratko u telefonskom razgovoru poručio “da ne želi komentirati presudu, a kamoli otkriti poslovni odnos jer je isti tajan”.

Branko Bilan je u šoku.

- Prvi mi je glas da sam imao bilo kakav odnos s tvrtkom PALM-A-TON, a kamoli da sam ignorirao bilo kakav sudski poziv ili, pak, na sve da sam izgubio sudski spor. Niti na jednu od dvije adrese na kojoj boravim, dakle ni na otoku Žirju niti u Šibeniku, poštari mi nisu ostavili nikakve ceduljice u poštanske sandučiće. Uostalom, 15 dana u mjesecu sam na brodu. Velite Mariana i Trpimir Jonjić?

Nije se javljao

Nikad čuo za njih. Valjda je Miro s njima sklopio neki ugovor, no moj potpis teško da se može naći na nekom od dokumenata. Neka mi sud dokaže da su mi pozivi stizali i da sam ih ignorirao. Moram vidjeti sa sinom o čemu se radi. Viđam ga svakih pola godine jer otkad igra u Cedeviti, stalno je u Zagrebu, no čujemo se često, ali takvo što mi nikada nije spomenuo - rekao je za Jutarnji list Branko Bilan. Iako nam je naglasio da mu se javimo kasnije, ali da svakako pitamo njegova sina o čemu se radi, a s kojim će i on pokušati stupiti u kontakt, Branko Bilan nam se više nije javljao na telefonske pozive. Baš kao što se nije javljao ni poznati košarkaš kojeg smo zvali cijeli dan.

Prema informacijama koje je Bilan otkrio u intervjuu krajem prošle godine, a što itekako, čini se, zanima PALM-A-TON, u siječnju 2010. je iz Šibenke prešao u Zadar zbog neisplate plaće. A kako je i Zadar bio u financijskim problemima pa mu je plaća tek triput sjela, u ljetu 2011. na poziv košarkaškog agenta Rade Filipovića otišao je u Ameriku. San da zaigra u nekom NBA klubu nije mu se ostvario pa se vratio u Hrvatsku i potpisao za Cedevitu, u kojoj igra već pet sezona.

Raskid ugovora

No, prema Bilanovim navodima, prelazak u Cedevitu iz Zadra mu je bio kompliciran jer je, da dobije prijevremeni raskid ugovora, prijavio KK Zadar FIBA-i na arbitražu, gdje je odlučeno da bez sankcija može raskinuti ugovor, ali i da mu klub mora isplatiti zaostale plaće.

Inače, tvrtka PALM-A-TON, koja od Bilanovih potražuje novac vezano, pretpostavlja se, uz spomenute ugovore, prema podacima Sudskog registra osnovana je 24. kolovoza 2015., a bavi se svim i svačim, od trgovine na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima, tiskanjem časopisa, promidžbom, turističkim uslugama, iznajmljivanjem vozila, pripremanjem i posluživanjem pića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33