HOROR U SL. BRODU

Centar za socijalnu skrb je šest mjeseci znao da otac zlostavlja dvije bebe

Slavonski Brod, 070113.Mrtva tromjesecna beba 27. prosinca dovezena je u bolnicu, a zbog teskih ozljeda nekoliko sati poslije i 2 i pol godisnja djevojcica. Zbog sumnje u zanemarivanje i zlostavljanje maloljetne djece Policijska uprava brodsko-posavska privela je 32-godisnjaka koji se nalazi u jednomjesecnom pritvoru. U iznajmljenom stanu (naselje Slavonija 1) gdje je zivio s nevjencanom suprugom i troje maloljetne djece pronadjeno je i oruzje te eksplozivna naprava. Prema nesluzbenim informacijama par je zivio u neljudskim uvjetima u stanu prekrivenom smecem pa i izmetom, a djeca su bila zlostavljana i pothranjena.Na slici zgrada i stan u kojem je zivjela porodica.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Šokantan mail stigao je na samu Staru godinu na adresu Ministarstva socijalne politike i mladih: imam 2,5 godine, pretučena sam, izgledam kao da sam stigla iz logora.

Mail je bio poslan iz bolnice u Slavonskom Brodu, a po svemu sudeći poslale su za zaprepaštene djelatnice šokirane onim što su te večeri vidjele. U bolnicu je, naime, 27. prosinca uletjela mlada žena, očito pretučena, nosivši u naručju mrtvu tromjesečnu djevojčicu. S njom je, kako pričaju očevici, došao i djevojčicin otac, njezin nevjenčani partner, koji je bio izrazito nasilan. Majka je bila puna modrica i očito zlostavljana te je bolničko osoblje pozvalo policiju.

Policija se odmah uputila u unajmljeni stan obitelji u neselju Slavonija 2, a tamo je zatekla horor. U stanu je bilo dvoje pothranjene i promrzle djece u nesnosnoj prljavštini, a navodno je sve bilo puno ljudskog izmeta. Djevojčica od dvije i pol godine bila je u teškom stanju.

Dugotrajan oporavak

- Dijete je sada kod nas, na pedijatriji. Sada je stabilno i izvan životne opasnosti. Liječi se kod nas već desetak dana od posljedica zlostavljanja - kaže dr. Milan Bitunjac, ravnatelj bonice “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda. Drugo, četverogodišnje dijete smješteno je u udomiteljsku obitelj.

Otac S. D. od ranije je poznat po nasilničkom ponašanju i zlostavljanju djece. Protiv njega se vodi postupak za isto kazneno djelo još iz srpnja 2012. godine, a Centar za socijalnu skrb obitelj poznaje i kao primatelje socijalne pomoći. No, upravo po toj kaznenoj prijavi iz srpnja 2012. centar je morao saznati da se u toj obitelji ne radi samo o neimaštini jer policija o kaznenom progonu rutinski obavještava centar za socijalnu skrb.

Odgovornost centra

Koji u ovom slučaju, čini se, nije učinio sve da zaštiti djecu. Inspektori Ministarstva su, kako neslužbeno saznajemo, nakon primitka maila, prošli petak otišli u Slavonski Brod i proveli nadzor. Navodno su izuzeli veliku količinu dokumentacije te će tek nakon što prouče što se dogodilo moći dati konačnu ocjenu. Kako doznajemo, ključni je problem u organizaciji posla, jer nitko u centru nije vodio slučaj u cijelosti. Izvješće inspektora bit će gotovo do kraja tjedna.

- Čini se da je centar ovdje napravio niz propusta. Sama činjenica da smo o slučaju obaviješteni mailom iz bolnice, a ne službeno iz centra, govori sama za sebe. Ne želim ništa prejudicirati i donositi preuranjene zaključke, ali utvrde li se ovdje propusti, utvrdi li se da su djeca mogla biti spašena, nećemo se libiti najstrožih sankcija, ne samo disciplinskih. Dizat ćemo i kaznene prijave protiv odgovornih, jer ovdje se radi o životima - kaže naš sugovornik iz Ministarstva.

Otac preminule bebe je u zatvoru u Požegi, a majka je na slobodi.

- Nad njom se provodi kriminalističko istraživanje, o čijim rezultatima ovisi daljnje postupanje - rekla nam je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske.

Kazna do tri godine

Utvrdi li se da je smrt bebe bila posljedica roditeljske nebrige (pothranjenost, pothlađenost i slično), oba roditelja bit će terećena za kršenje obiteljskih obveza sa smrtnom posljedicom, za što je propisana kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Otac S. D. od ranije je poznat policiji po nizu kaznenih i prekršajnih nasilnih djela. Navodno iza sebe ima već dva braka i ukupno osmero djece, za koju se, kako kažu upoznati sa situacijom, ne brine. U Osijeku je 2009. godine evidentiran kao počinitelj kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja, odnosno neplaćanja alimentacije.

- Policija je u stanu pronašla i oružje za koje osumnjičenik nema dozvolu. Oružje mu je oduzeto, a protiv njega je i zbog toga podignuta kaznena prijava - kažu u PU brodsko-posavskoj.

Beba nije umrla nasilno, otac u pritvoru zbog zapuštanja

Tromjesečna beba nije umrla nasilnom smrću, pokazala je dovršena obdukcija. Međutim, koji je uzrok smrti djeteta, patolozi još nisu utvrdili.

Državno odvjetništvo stoga oca, 32-godišnjeg S. D., za sada ne tereti ni za što vezano za smrt tromjesečne bebe, već za zapuštanje i zlostavljanje starijeg, 2,5 -godišnjeg djeteta, za što je propisana kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

- Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu osumnjičeniku je određen istražni zatvor zbog opasnosti ponavljanja djela budući je već u tijeku postupak pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu zbog istovrsnog kaznenog djela, a povodom optužnice od 11. srpnja 2012. godine - potvrdili su nam u Državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06