PRIJETI IM ZATVOR

Četvorica policajaca kolegi vrijeđali ‘srpsku majku‘: ‘Dobro pazi da ne bismo ponovili 1941.!‘

Tužitelji za Ivana traže 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuvjetno

Interventna policija/Ilustracija

 Vanesa Pandzic/Cropix

Četvorici interventnih policajaca prijeti bezuvjetan zatvor jer su na radnom mjestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti vrijeđajući njega i roditelje, piše Danica.hr.

Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) činili su to “na radnom mjestu, tijekom radnog vremena te obavljanja radnih zadataka, motivirani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti”, zlostavljali su kolegu.

“Učestalo su vrijeđali kolegu, njegovu majku, a sve na način da su aludirali na seksualne odnose s majkom oštećenika u svojim verbalnim vrijeđanjima, te verbalnim vrijeđanjem njegove obitelji, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je djed kolege srpske nacionalnosti.

Donji veš

Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, pa je dovelo da se kod kolege oštećenika u međuvremenu razvio psihički poremećaj u vidu dijagnosticiranog poremećaja prilagodbe koji je utjecao na njegovu sposobnost na radnom mjestu interventnog policajca”, navode tužitelji.

“Jel ti majka guta ili baca? Kakav donji veš nosi? Je li prima u dupe? Je li se jako dere dok se je*e? Je li voli ovako?”, samo su neke od uvreda koje su stizale svakodnevno. Osim toga, vrijeđali su njegova djeda koji je srpske nacionalnosti.

Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…”. U istom su tonu vrijeđali i njegova djeda.

Zlostavljanog je policajca posebno pogodilo to što je Mario bio zapovjednik interventnog odjeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima, ali su i oni sudjelovali u njegovu višegodišnjem zlostavljanju na radnom mjestu.

Sporne poruke

Tužitelji za Ivana traže 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuvjetno. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tijekom istrage poricali ono za što ih se tereti. Tvrde kako to nije točno. No, na pitanja nisu htjeli odgovarati. Terete ih, međutim, poruke koje su razmjenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi kojima su vrijeđali kolegu i njegovu majku te detaljan iskaz oštećenika.

Osim toga, pribavljena je opsežna medicinska dokumentacija koja je također potvrdila navode oštećenog policajca. Na koncu, zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsAppu, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 13:53