‘ZNAČI HOROR!‘

Četvoricu torcidaša oslobodila video snimka: ‘U koloni smo, naši su napravili šou, policija puca iz pištolja!‘

Uhićena četvorka je, inače, negirala umiješanost u nerede te su tvrdili od samog početka da ih je policija "iščupala iz vozila"

Ilustracija, privođenje navijača Hajduka i snimka nereda na autocesti

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Za četvoricu od ukupno 42 uhićena i pritvorena navijača Torcide, Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici zatražilo je puštanje na slobodu jer, kako doznajemo, u njihovom slučaju došlo je do odbačaja policijske kaznene prijave. Razlog? Nedostatak dokaza! Tako da su trojica navijača Torcide puštena na slobodu odmah danas iz bjelovarskog zatvora a jedan iz gospićkog te su krenuli putem Šibenika.

Zanimljivo je da je toj četvorki jučer izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odbilo žalbe na istražni zatvor u kojem se nalaze više od dva tjedna.

- Potvrdilo se ono što od početka tvrdimo tužiteljstvu kao i na ročištu o određivanju istražnog zatvora. Moj klijent nije sudjelovao u neredima i izvučen je iz automobila u jednom trenutku. Zanimljivo je da je jučer Županijski sud u Velikoj Gorici odbio žalbu na pritvor, da bi danas Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici obustavio istragu jer ne postoji više nikakva osnova sumnja - rekao je kratko za Jutarnji list odvjetnik Viktor Makovac, branitelj 22-godišnjeg mladića, jednog od puštenih navijača Torcide.

Neven Gotal, odvjetnik drugog inicijalno osumnjičenog navijača dodao je da je tužiteljstvo "očito dobro proučilo sve u spisu kao i videozapis koji im je dostavljen, a koji jasno pokazuje koliko je njegov branjenik zapravo bio udaljen od samog mjesta događaja".

Majci poslao audio zapis

Zanimljivo je i da jedan od te četvorice u vrijeme nereda, s udaljenosti od nekoliko stotina metara dok se nalazi u koloni vozila na A1, šalje majci audio zapis iz tihe atmosfere: "U koloni smo. Naši su napravili šou na pumpi s bengalkama, raketama. Tučnjava je s policijom. Policija puca iz pištolja. Znači horor".

Uhićena četvorka je, inače, negirala umiješanost u nerede te su tvrdili od samog početka da ih je policija "iščupala iz vozila". Nekima su policajci tom prilikom naredili i da skinu remene koje su imali ali i da legnu na tlo uz ogradu. Punih 17 dana proveli su u istražnom zatvoru, a kakva sudbina čeka (pre)ostalih sada 38 osumnjičenih navijača isključivo ovisi o prikupljenim dokazima koji se još uvijek temeljito analiziraju, istražuju, uspoređuju ali i prikupljaju.

Inače, nakon što je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici prošlog petka odbilo žalbe na istražni zatvor za prvu skupinu od 11 osumnjičenih navijača Hajduka, isto se jučer dogodilo i s drugim predmetom kojim je obuhvaćeno deset daljnjih pripadnika Torcide. Vijeće je zaključilo da nisu osnovani prigovori kojima se osporava postojanje osnovane sumnje, kao niti oni kojima se osporava postojanje posebnih okolnosti koje upućuje na opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

"Također, za sada žalitelji neosnovano argumentiraju mogućnost zamjene istražnog zatvora mjerama opreza za sprječavanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Stoga je utvrđena osnovanost i zakonitost pobijanog rješenja o određivanju istražnog zatvora", priopćio je sud u Velikoj Gorici.

Još 20 navijača čeka odluku

Za još 20 navijača vijeće će odluku o žalbama na pritvor donijeti narednih dana.

Podsjetimo, pritvaranje navijača Hajduka uslijedilo je zbog nereda u blizini benzinske pumpe kod Donjeg Desinca, 21. svibnja, nakon odigranog posljednjeg kola hrvatskoga nogometnoga prvenstva između Dinama i Hajduka. I dok svi redom uhićeni pripadnici Torcide negiraju krivnju, a neki dodaju i kako su u vrijeme izbijanja sukoba u vozilu spavali, bili nasilno izvučeni iz auta kojima su putovali, ili pak da su samo izašli na cestu vidjeti zašto promet stoji, policijska verzija događaja na stolu Državnog odvjetništva opisuje drukčije stanje stvari.

Ono u čemu se obje strane podudaraju je podatak kako su navijači Hajduka odbili ući na stadion pa su organizirano u praćenoj koloni krenuli put Lučkog za Split. No, podaci koji slijede, a datiraju od 21.30 sati te subote 21. svibnja, prema policijskom izvješću, u to vrijeme započinju prve trzavice kada se veća skupina vozila s navijačima Hajduka zaustavlja na Petrolu na odmorištu Desinec i onemogućava daljnji promet autocestom. Tad na scenu nastupaju navijači-pješaci.

Navala na policiju

Njih nekoliko stotina je izašlo iz svojih vozila "naoružani" bocama, kamenjem, upaljenim pirotehničkim sredstvima i drugim predmetima. Tu je masu, prema policijskom izvješću, pokušao spriječiti zapovjednik tima Interventne policije, izdajući naredbe na koje su se svi redom izgrednici oglušili. - Nered se intenzivirao. Pokušali su nasilno ući u zaključanu prodavaonicu u kojoj su se nalazili djelatnici benzinske. Bacali su pritom upaljenu pirotehniku pa je postojala opasnost od zapaljenja postaje. Dio navijača predmete je bacao na policijske aute pa su ozlijeđena tri policajca nakon čega su isti ispalili više upozoravajućih hitaca iz službenog oružja. Međutim navijači su nastavili s neredima, napadajući direktno policajce pa su uporabljene tonfe, navodi se u jednom od policijskih izvješća.

Iz drugog se, pak, iščitava kako jedan policajac na Petrolovoj benzinskoj kod odmorišta s ostalim kolegama dočekuje kolonu od 300-tinjak vozila s navijačima.

- Ta se kolona zaustavila na sve tri prometne trake, uključujući i zaustavnu. Blokirali su promet. Taman smo željeli izdati naredbu vozačima da nastave dalje s vožnjom, ali je iz kolone izašla skupina od stotinjak navijača Torcide koji su na benzinsku bacali pirotehniku, kamenje i staklene boce. Istovremeno je šestotinjak navijača izašlo iz auta s pirotehnikom u rukama, a imali su i rakete koje su ispaljivali iz cijevi i bacali ih na naše vozilo. Drugi su, pak, u rukama, dok su se kretali prema benzinskoj, imali teleskopske palice, noževe, lance, boksere i metalne šipke. Dok im se naređivalo da prestanu narušavati red i mir, kolega policajac dobio je staklenu bocu u lice, pao je na pod i krvario. Dio kolega mu je pritekao u pomoć, dok su drugi sprječavali daljnje napade. Drugi policajac zadobio je opekotine podlaktice, a treći ozljedu ruke i leđa, detaljno je opisao jedan policajac svoje postupanje, napomenuvši kako su si navijači maskirali lica i intenzivirali napad na službeno policijsko vozilo u koje su čak pokušavali i ući. Porazbijali su sva stakla, nakon čega je vozilo okružilo stotinjak osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 10:08