SRAMOTA, BIJES I NEKULTURA

CIJELI OTOK I DALJE BRUJI O JEDNOJ OD NAJGORIH ANTIREKLAMA ZA NAŠ TURIZAM Među žrtvama nasilnika na Silbi i član jednog od naših najpoznatijih bendova

 
Vibor Čerič (lijevo) na jedrilici na kojoj je bio meta napada Marka Matuline (desno) koji se povukao kad je vidio da je na Čeričevu plovilu šest osoba

Marko Matulina, 39-godišnji koncesionar sidrišta Marmat na pitoresknoj Silbi, nakon što je talijanskom nautičaru Enricu Cossuttu prije tri tjedna zadao glavobolje pokazavši sav bijes, nekulturu te sasuvši na njega i obitelj kišu psovki radi navodnog neplaćanja sidrišta, neugodnost je 24. srpnja priuštio i Viboru Čeriču, skiperu te klavijaturistu poznatog benda Detour.

- Kad sam ugledao snimku talijanske obitelji s njihovim nedaćama s koncesionarom neprimjerenog ponašanja, zavapio sam: ‘Joj evo ga opet!’ Taman sam incident bio zaboravio. Bilo je to 24. srpnja, kad smo iz Pule, gdje smo imali koncert dva dana ranije, jedrilicom od 13,5 metara krenuli za Silbu. Na tom otoku bio sam pregršt puta, a kao dijete dolazio sam i s familijom. Kad sam s prijateljima stao i bacili sidro do tih bova, prišao nam je na barci taj muškarac i pitao nas hoćemo li se zaustaviti. Rekao sam mu da ne, jer da plovimo po noći i idemo dalje. Pokazao je papir koncesije i iskaznicu te odbrusio da se ne zaj...., da će se popeti na brod i istući nas. Zatim se barkom vozio oko nas. Ta neugoda, tijekom koje je izrekao i prijetnje, trajala je nekih pet minuta – govori za Jutarnji list Vibor Čerič, skiper jedrilice koju je Matulina opsjedao. Vidjevši da ih je na jedrilici šest, Matulina se na kraju povukao, a Čerič se pomaknuo stotinjak metara dalje.

Brzo se primirio

- Kad smo bacili sidro, nikome nismo zauzimali mjesto na bovi koja je bila udaljena otprilike nekih 30-ak metara. Da nas je bilo manje, sigurno bi se on i popeo na jedrilicu, ali je vidio da bi ga nadjačali. Ubrzo se primirio, a u jednom trenutku, kad je uvidio da nam je sidro zapelo dok smo se pokušavali pomaknuti dalje, ponudio je pomoć. Vidio sam da mu je u konačnici bilo žao pa se ponudio i da ostanemo, ali nismo. Otišli smo dalje. Jesmo li bili u prekršaju? Ne vjerujem, ali tamo nitko ne dolazi s metrom – zaključio je Čerič koji je prošao daleko manji stres od talijanske obitelji.

Stanovnici Silbe i dalje ne prestaju pričati o svom mještaninu Matulini, glavnom akteru na snimljenoj antireklami za hrvatski turizam, za kojeg kažu da je “lopov i još štošta s podebljim dosjeom, sa simboličnim nadimkom ‘mišić’”.

- Sklon je krađama. Otkad je bio maloljetnik, neumorno krši zakon. Krade janjce, ovce, pa čak i hranu koju mještani odlože na prozorima. Voli se i potući. Znam da postoji jedan mještanin kojem Marko čak ima i zabranu približavanja jer se na njega okomio otkad se doselio na otok prije gotovo 20 godina. Marko i otac sukobili su se oko naplate sidrišta prije nekih deset godina i s bivšim nogometašem Rijeke Mladenom Mladenovićem, a o napadu na Slovence ispred konobe Mul bolje je ne pričati. Opća sramota za cijeli otok. Neki kažu da su Markovi roditelji nemoćni, ali naprotiv, otac je s njim u talu, a majka ima problema – uvjerava nas susjeda Matulinih.

Tvrdi da nije kriv

Prokazani koncesionar se ne smatra krivim i sasvim drukčije opisuje okolnosti prije videouratka na kojem se vidi kako Talijane vrijeđa i prijeti im. Kako je ispričao Matulina za Index, Talijani su mu rekli da će stati uz bovu, ali da će se javiti prijateljima na drugoj jedrilici. Ubrzo ga je isprovociralo to što su, kako je ispričao, gledali u njega dok obilazi druge jedrilice na području pod njegovom koncesijom i skuplja novac, a on im je rekao da moraju otići ako ne plate. Budući da nisu željeli platiti, odlučio ih je odvući lancem sa sidrišta. Matulina tvrdi i da su mu Talijani “okaljali brk tom izmišljenom pričom”, a u cijelom okršaju se i izgrebao te negoduje što je prepušten sam sebi i nema pomoć kapetanije ni policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07