POČETAK SUĐENJA

Čitanje optužnice otkrilo jezivu, dosad nepoznatu informaciju o ubojstvu u Splitu: ‘Petra je bacio na smetlište, još je bio živ‘

Petar Vuknić još uvijek je bio živ kada ga je optuženi Petrović vukao po tlu i nanio mu dodatne ozljede: oguljotine čela, lica i šake

Dragomir Petrović na suđenju; Petar Vuknić (mala fotografija)

 Cropix/Privatni album

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je suđenje Dragomiru Petroviću (50), zvanom Buvel, za ubojstvo Petra Vuknića (35) iz Splita početkom veljače ove godine. Tijekom čitanja optužnice Slobodna Dalmacija je doznala kako je žrtva još uvijek bila živa kad ju je optuženi ostavio da umre na predjelu Malačke s teškom ustrijelnom ranom trbuha.

Optužnica tereti Petrovića da je 3. veljače od 16.45 do 19 sati u Splitu i na predjelu Malačka u Kaštel Starom zloupotrijebio povjerenje i poznanstvo s Petrom Vuknićem te s njim dogovorio sastanak radi razgovora.

Vuknić se odazvao vjerujući kako mu okrivljenik neće ništa loše napraviti i ne sumnjajući u njegove zle namjere, a Petrović je već tada imao namjeru da ga na surov i bešćutan način usmrti, stoji u optužnom aktu.

Dodatne ozljede

Nakon ulaska oštećenika u osobno vozilo marke Smart, zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao Petrović, došlo je do njihova međusobnog verbalnog sukoba, nakon kojega je iz neposredne blizine iz pištolja ispalio hitac u 35-godišnjaka.

Nanio mu je osobito tešku i za život opasnu tjelesnu ozljedu, nakon čega ga je odvezao u smjeru Kaštel Starog te ga je na predjelu Malačka izvukao iz vozila, piše Slobodna Dalmacija.

– Petar Vuknić još uvijek je bio živ kada ga je optuženi Petrović vukao po tlu i nanio mu dodatne ozljede: oguljotine čela, lica i šake. Bacio ga je na smetlište, gdje je preminuo u roku od sat vremena – rekla je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva koja je čitala optužnicu.

image

Petar Vuknić

Privatni album

Upravo zbog patnji i straha koje je žrtva proživjela, optuženog se tereti za teško ubojstvo, za koje je zaprijećena dugotrajna kazna zatvora. Nakon čitanja optužnice, optuženi Dragomir Petrović izjasnio se o krivnji.

– Smatram se krivim, ali ne na način kako mi se stavlja na teret optužnicom – kazao je.

Nakon toga se izjasnio kako će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, ali već sada se može pretpostaviti u kojem će smjeru ići njegova strategija. Naime, tijekom ispitivanja nakon uhićenja Dragomir Petrović se izjasnio kako se s Vuknićem našao kako bi ga pitao tko je u garaži na Pujankama podmetnuo požar.

U paljevini u prosincu prošle godine je, između 11 vozila i devet motocikala, izgorio i golf Petrovićeve supruge, a on je smatrao kako Petar Vuknić zna tko je podmetnuo požar. Vuknić je bio optužen kao treći čovjek u zločinačkoj organizaciji Željka Rajića te je u jednoj fazi sklopio sporazum s USKOK-om i priznao krivnju.

Nakon njega to je učinilo još članova “zločinačke”, ali on je svoj sporazum razvrgnuo i odlučio se da ipak ide na suđenje zajedno s ostalima koji se nisu nagodili.

Na pitanje o paljevini Petar Vuknić je odgovorio: “Nisam ja druker”, te je u jednom trenutku došlo do žešće prepirke, kazao je optuženi tijekom prvog ispitivanja.

image

Petar Vuknić s odvjetnicima Jadrankom Sloković i Markom Markićem kada je rušio nagodbu s USKOK-om

Privatni album

Smanjena ubrojivost

Petrović je zatim izjavio kako je Vuknić prvi posegnuo za pištoljem te je on, dok je držao volan jednom rukom, drugom iz pretinca vozačevih vrata uzeo pištolj i ispalio hitac u njega. Prema takvom opisu događaja, radilo se o nužnoj obrani, odnosno prekoračenju nužne obrane te ostaje vidjeti hoće li ostati pri takvoj obrani.

U konačnici će o tome odlučiti sudsko vijeće pod predsjedanjem Zorana Ivaniševića, suca Županijskog suda u Splitu. U sudnici je kao branitelj optuženog bio odvjetnik Veljko Miljević, koji zajedno s Milkom Križanovićem zastupa Dragomira Petrovića.

image

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević

Saša Burić/Cropix

On je ustrajao na tome da se provede nadopuna psihijatrijskog vještačenja jer je dodatna dokumentacija dostavljena nakon podizanja optužnice. Iz nje proizlazi kako se Dragomir Petrović liječio od anksioznosti i PTSP-a tijekom 2009. godine u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan te odvjetnik smatra kako se treba uzeti u obzir prilikom procjene ubrojivosti.

Prema sadašnjem vještačenju, Petrović je u vrijeme zločina bio smanjeno ubrojiv, a sudska vještakinja psihijatrica će se, nakon pregleda dodatne dokumentacije s Ugljana, izjasniti je li njegova ubrojivost bila narušena u još višem stupnju.

image

Optuženi Dragomir Petrović

Saša Burić/Cropix

Suđenje će se nastaviti polovinom prosinca, kada će na glavnu raspravu biti pozvani sudski vještaci: psihijatrica i vještak sudske medicine, kojega će ispitivati na okolnosti ozljeda, onih od metka i onih nastalih kasnije.

Jedno je od ključnih pitanja za opstanak kvalifikacije teškog ubojstva je li Petar Vuknić još uvijek bio živ kad je ostavljen na Malačkoj. Stoga će se vještak sudske medicine koji je obavio obdukciju trebati izjasniti prema čemu je zaključio da su oguljotine lica i šake nastale još za života žrtve.

Staricu od 90 godina ubo u oko i koljenom joj pritisnuo vrat

Dragomir Petrović u svom dosjeu već ima teški zločin za koji je odslužio zatvorsku kaznu. Osuđen je 2012. godine na tri godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu zbog pokušaja ubojstva iz koristoljublja Ane Marije Gombert (90) u Frankfurtu u ožujku 1998. godine.

Nakon njegove predaje u rujnu 2006. godine njemačko tužiteljstvo je prepustilo progon Županijskom državnom odvjetništvu. U tom razdoblju Petrović je proveo u pritvoru ukupno tri godine. Optužen je za okrutni zločin kada je zajedno s Mirjanom Bektović i Simonom Hofmeister došli u stan Ani Mariji Gombert.

Starica ih je pustila unutra pošto joj je Simona bila rođakinja te su joj kazali kako joj nose cvijeće. Petrović i Bektovićka su je pokušali onesposobiti napravom za davanje elektro-šokova.

Kako se žrtva i dalje odupirala i vikala, Petrović je udario više puta tupim predmetom po glavi nakon čega je nepoznatim predmetom ubo u oko. Nakon toga je nesretnoj starici pritisnuo koljenom vrat, navodi optužnica.

Zbog stravičnih ozljeda među kojima i prijelom lubanje i donje čeljusti i iščašenje grkljana, nesretna Ana Marija Gombert je pala u komu te je završila u bolnici gdje je preminula tri mjeseca kasnije.

Međutim, tijekom suđenja se iz sudsko medicinskog vještačenja nije sa sigurnošću moglo potvrditi da je Ana Marija Gombert umrla upravo od posljedica ozljeda.

Postojala je mogućnost da je do smrtnog ishoda došlo i zbog lošeg zdravstvenog stanja uvjetovanog starosnom dobi. Zbog svih navedenih okolnosti odlučilo se izmijeniti optužnicu u kazneno djelo pokušaja ubojstva.

Nakon takvog preokreta Dragomir Petrović je priznao počinjenje nedjela i u konačnici je osuđen na tri godine zatvora što je šest godina manje nego njegove suučesnice. Kaznu je već odslužio boravkom u pritvoru.

Trojka je pretražila stan i odnijeli su 1.700 njemačkih maraka, ali im je promakao mnogo veći iznos od 65.000 maraka skriven u sobi.

Protiv njegovih suučesnica Mirjane Bektović i Simone Hofmeister se na Zemaljskom sudu u Frankfurtu proveo postupak tijekom kojeg su pravomoćno osuđene na devet godina zatvora što su i odslužile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:18