UDRUGA AUTOMAT KLUBOVA KOMENTIRA:

‘Kriminalac vam je rekao da se u kockarnici vadi keš na crno’

Nakon svjedočanstva Davora Peremina, bivšeg pomoćnika direktora Admiral International Casinos, kako se u automat-klubovima manipulira aparatima i iz njih prijevarom izvlači dobit, reagirala je Hrvatska udruga automat-klubova.

Oni indirektno priznaju da su uočene pojedine devijacije u nekim klubovima, ali i da je u tim slučajevima sudjelovao i sam Peremin, zbog čega je otpušten i zbog čega se, tvrde, sada obračunava preko medija.

Kako varaju državu?

Podsjetimo, Nedjeljni Jutarnji objavio je Pereminov iskaz u kojem stoji kako aparati, poput poker-automata, poštuju zakonsku obvezu i vraćaju 80 posto uloženog novca godišnje. No, Peremin je objasnio da se taj novac isplaćuje u točno zadano vrijeme, određenim osobama koje su povezane s vlasnicima aparata i kojima onda taj novac ostaje. Na taj način te tvrtke ostvaruju keš na crno. Peremin je sve to prijavio policiji, a naposljetku je i sam završio s optužnicom - u veljači prošle godine uhićen je s još 16 osoba zbog ubacivanja virusa u program aparata za igre na sreću.

- Riječ je o osobi koja je sudjelovala u kriminalnim radnjama i sa svojim suradnicima nanosila nemjerljivu štetu priređivačima igara na sreću koji u Hrvatskoj zapošljavaju više od dvije tisuće radnika, a indirektno i do šest tisuća radnika - rekli u HUAK-u. Podsjetili su kako svaki priređivač igara na sreću 25 posto svojih prihoda mora uplatiti državi.

Oni pune proračun

- Na osnovi mjesečne naknade, u proračun je 2011. uplaćeno 190,6 milijuna kuna, a temeljem godišnje naknade 80,14 milijuna kuna.

Od tih prihoda država financira organizacije koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, borbom protiv svih oblika ovisnosti, izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih - tvrde udruženi vlasnici automat-klubova.

Odbijaju Pereminove teze da su svi automati centralizirani radi lakše manipulacije i tvrde da je njihov online sustav instrument za centralizirani nadzor automata.

“Kod više priređivača igara na sreću i casinima i automat-klubovima tijekom 2008. i 2009. uočene su devijantne pojave koje su upućivale na programske manipulacije. Slučajevi su prijavljeni, programske ploče koje su bile sumnjive izuzete, a automati zamijenjeni. Privedeno je 16 osoba - servisera, stranih igrača koje spominje vaš sugovornik, a priveden je i on sam. Odbacujemo povezivanje cijele branše s kriminalnim radnjama.

Svi korisnici usluga legalnih automat-klubova i casina mogu mirno spavati. Izbjegavajte automate u ugostiteljskim objektima”, stoji u reagiranju udruge koja okuplja 70 koncesionara za priređivanje igara na sreću.

Njihov predsjednik Zdravko Josić tvrdi kako su Pereminove tvrdnje njegov način obračuna s onima koji su ga prijavili policiji zbog kriminalnih radnji. Peremin je i sam uhićen, podsjeća nas.

Čak i neprofitabilni?

Napominje kako su porezi na njihovu djelatnost ogromni, a ulaganja u posao vrlo visoka, naročito u segmentu certificiranja automata u ovlaštenim laboratorijima u inozemstvu, jer ih u Hrvatskoj nema.

- Brojne su tvrtke stoga čak i neprofitabilne, a ne ogrezle u kriminal - uvjerava predsjednik Zdravko Josić.

Novomatic: Zapošljavamo ljude i plaćamo velik porez

Nakon teksta u Jutarnjem, oglasila se i tvrtka Novo Gaming, dio austrijske grupacije Novomatic koju je Peremin prozvao za izvlačenje crnog novca iz Hrvatske.

Njima je, također, jedan od ključnih argumenata kojima diskvalificiraju Peremina činjenica da je on kazneno prijavljen baš za tu vrstu manipulacije kockarskim aparatima za koju optužuje druge. Tvrde da svi njihovi automati prolaze redovne kontrole, dobivaju ateste i sva se ispitivanja provode u nazočnosti poreznika.

- Poslujemo profesionalno i transparentno. Trgovačka društva koja posluju u sklopu Novomatic grupacije u Hrvatskoj zapošljavaju oko 500 radnika te za poreze, koncesijske naknade, socijalna, mirovinska i druga davanja uplaćuju u državni proračun oko 100 milijuna kuna godišnje - tvrdi, među ostalim, predsjednik Uprave Novo Gaminga Samed Hadžiaganović, napominjući kako su sve tvrdnje o manipulaciji aparatima netočne.

Dodao je kako su sve automate za igre na sreću koji imaju bilo kakve veze s Novomatic grupacijom uredno certificirale strane međunarodno priznate certifikacijske kuće te su ih pri samom postavljanju atestirale hrvatske atestne kuće, i to u nazočnosti ovlaštenog inspektora Ministarstva financija.

- Automati se i plombiraju, kako bi se onemogućila bilo kakva manipulacija, a sve prema odredbama zakona - ustvrdili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:30