AFERA SA SKUPOCJENIM AUTOM

VRHOVNI SUD ODLUČIO Optužnica protiv Primorca nije nezakonita

 Damir Krajac / CROPIX

Vrhovni sud RH je danas ukinuo riješenje kojim je sudac istrage zagrebačkog Županijskoga suda prije dva mjeseca odbacio optužnicu protiv bivšega ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca podignutu zbog optužbi da je 2008., dok je bio ministar, potaknuo Dragutina Fundu, tada ravnatelja Hrvatskoga zavoda za norme, da mu za korištenje nabavi VW Tuareg V6 na teret Zavoda, što je Funda, prema inkriminacijama, i učinio bez suglasnosti Vlade te bez provođenja javnog natječaja.

Sudac istrage Mirko Klinžić, optužnicu protiv Primorca i Funde kojom ih se tereti za štetu od 456.454 kuna, odbacio je zaključivši kako takvo djelo, a a riječ je o zloprabi položaja i ovlasti na štetu pravne osobe, više ne postoji u novome Kaznenome zakonu koji je na snazi od početka ove godine.

Vrhovni sud je međutim ovo rješenje ukinuo, zaključivši kako "bivša" zloporabe položaja i ovlasti na štetu pravne osobe, kontinuitet ima i u novom zakonu. Pravno stajalište da kontinuiteta nema značilo bi i propast postupaka u nizu velikih antikorupcijskih afera poput Fimi medije, Bankomata , Podravke i slično. Također, Vrhovni sud je odbacio mišljenje da se u konkretnom slučaju može spekulirati da bi imovinska korist bila pribavljena Primorčevom Ministarstvu, već se radi o pribavljanju koristi Primorcu osobno. Optužnica protiv Dragana Primorca sada će biti poslana pred tzv. optužno vijeće gdje će se ponovno odlučivati o njezinoj utemeljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:26