OBIJESNA VOŽNJA

ZBOG PROMETNE MU PRIJETI TRI GODINE ZATVORA Preložanin vozio suprotnim pravcem autoceste

Preložaninu zbog vožnje suprotnim pravcem autoceste prijete tri godine zatvora jer će mu suditi za kazneno djelo počinjeno iz čiste obijesti

Zbog prometnog prekršaja koji je počinio krajem srpnja, 28-godišnjak iz Preloga mogao bi završiti u zatvoru do čak tri godine. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu, naime, protiv njega je podiglo optužnicu zbog kaznenog djela obijesne vožnje. Samo igrom slučaja ovaj mladić nije posijao smrt na autocesti A1, dionici od Bosiljeva do Ogulina tog 26. srpnja.

Potpuno pijan, s 1,74 promila alkohola u krvi, do Bosiljeva je osobnim vozilom čakovečkih registracijskih oznaka došao iz pravca Rijeke autocestom A6 oko 4 sata u noći.

- Dolaskom do čvora Bosiljevo zaustavio je vozilo na zaustavnoj traci, a potom se polukružno okrenuo i nastavio vožnju u smjeru Ogulina autocestom A1, kolničkim trakom namijenjenim za promet vozila iz suprotnog smjera, znajući da takvom vožnjom ugrožava sudionike u prometu - priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva.

Na 20 kilomatara dugoj dionici uslijedila je panika.

Tužiteljstvo mu stavlja na teret da je ugrozio "M. M.-a koji je propisno upravljao autocisternom na koju je bila priključena poluprikolica, a radi izbjegavanja frontalnog sudara morao je naglo skrenuti u desno na zaustavnu traku, te R. T.-a, koji je propisno upravljao teretnim automobilom kao i suvozača u osobnom automobilu kojim je okrivljenik upravljao".

Interventne službe su srećom i ovaj puta brzo reagirale pa nesavjesni Preložanin nije uspio prouzročiti novu tragediju na našem najvažnijem prometnom pravcu. Zaustavila ga je ogulinska policija, te odmah uhitila i pritvorila u svoje prostorije do otriježnjenja.

Termin obijesne vožnje novitet je u aktualnom Kaznenom zakonu, a taj je članak zakona stvoren za vozače poput ovog Preložanina, one koji iz čiste obijesti ugrožavaju živote na cesti kršeći prometne propise, vozeći pijani ili nadrogirani, vozeći u zabranjenom smjeru, ili, pak, vozeći 50 kilometara brže od dopuštenog.

Pravni stručnjacu obijesnu vožnju opisuju neobuzdanim i bezobzirnim ponašanjem koje ne može nikako biti počinjeno ih nehaja, već iz čiste namjere. Kazna je zato drastična, od jedne do tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:20