KAKO SU OTKRIVENI

Snimili 20 tisuća razgovora da bi došli do ubojice

Optužba: Naručitelj ubojstva vlasnika kockarnice i njegove prijateljice je Damir Handanović, a egzekutor Davor Čizmok

Uskoro će se navršiti deset godina otkako su u bivšem osječkom hotelu Turist ubijeni 38-godišnji Pero Martić i 26-godišnja Jadranka Modrić.

Tadašnji suvlasnik Automat-cluba City i njegova prijateljica ubijeni su u noći sa 27. na 28. ožujka 2004. u Martićevu apartmanu koji se nalazio u bivšem hotelu. U njih je ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja. Sve do srpnja prošle godine trajala je potraga za ubojicom, a onda su policajci i tužitelji objavili da su uhitili osumnjičene.

Negirali optužbe

Davor Čizmok, Osječanin koji je posljednjih godina živio u Beogradu, a u vrijeme ubojstva radio je u Cityju, bio je egzekutor, a Damir Handanović zvani Prcko iz Osijeka naručitelj Martićeva ubojstva, tvrde istražitelji i DORH. Jadranka Modrić bila je kolateralna žrtva. Obojica su negirali optužbe. Handanović je rekao kako je bio Martićev prijatelj te da mu je kupio i auto na ime duga koji je imao prema njemu.

Htio kockarnice

Bili su među potencijalno osumnjičenima i 2004., ispitivalo ih se, išli su na poligraf, rađene su DNK analize, ali dokaza nije bilo. Onda se policiji 2012. javila osoba s tvrdnjom da zna kako iza zločina stoje upravo oni. O tome mu je, rekao je policiji, Čizmok više puta pričao, kazavši mu kako je ubio Martića i J. Modrić, a Handanović mu je obećao 100.000 eura nagrade. Motiv je bila želja da preuzme unosan posao kockarnica i automata za igre na sreću. U sljedećih godinu i pol dana poduzete su mjere praćenja, a svjedok je na sastanke s osumnjičenima odlazio ozvučen.

Razgovori sa 570 ljudi

Snimljeno je 70 CD-ova na kojima su razgovori između Handanovića i osoba obuhvaćenih mjerama, s više od 570 ljudi. Radi se o više od 20.000 razgovora. Optužnica podignuta početkom godine nedavno je potvrđena.

No, branitelji optuženih uputili su žalbu Vrhovnom sudu tražeći, među ostalim, da se se upravo iskaz ključnog svjedoka optužbe, kojeg obrana drži nevjerodostojnim, proglasi nevažećim. On je u iskazu putem videolinka iz Zagreba istaknuo kako mu je Čizmok više puta pričao što se dogodilo s pokojnim Martićem.

- Čizmok mi je mjesec dana prije ubojstva rekao da je Handanović naručio ubojstvo, ali mi nije rekao čije - ispričao je svjedok rekavši da mu je Čizmok nekoliko dana nakon ubojstva pričao da je upravo on te noći, pomoću ključa koji je izradio, ušao u Martićev stan te ga ubio iz pištolja, a da je Jadranki slomio vrat, jer više nije imao streljiva.

- Rekao mi je da se hici nisu čuli, jer je koristio prigušivač - izjavio je svjedok. Obrana i zbog tog dijela iskaza smatra da je svjedok nevjerodostojan, jer ubijena nije imala nikakve ozljede osim prostrijelnih. U snimljenim razgovorima Čizmok navodno ne negira da je svjedoku ispričao događaje vezane za Martićevu smrt te neizravno govori da je počinio djelo za koje ga se optužuje.

Policijski druker

Obrana drži da je to nevjerodostojno, jer, ističu, nema priznanja, a nije im omogućeno da preslušaju snimke. U dva navrata svjedok se susreo i s Handanovićem koji mu je govorio da je “policijski druker”. Negirao je tvrdnje da sve to radi jer se nagodio s policijom kako bi izbjegao zatvor za svoja kaznena djela.

Istražitelji izgubili zapis videonadzora

Obrana optuženih žalila se jer krunskog svjedoka na čijem se iskazu temelji optužba nisu mogli neposredno ispitati. Nije im jasan ni njegov status, odnosno je li on pouzdanik, pokajnik ili nešto treće. Žale se i što se u spisu ne nalaze snimke videokamere iz Cityja na kojima se vidjelo tko je te noći dolazio u klub i koliko je u njemu boravio. Snimke navodno prikazuju neke detalje koji su suprotni od onoga kako je iskazivao svjedok. Policija je 2004. izuzela te snimke, no one su u međuvremenu izgubljene. Obrana je pak u jednom trenutku prijavila svjedoka da je navodno preko jednog posrednika tražio dva milijuna kuna kako bi promijenio iskaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:06