USKOK TERETI ZLATU POSAVEC

Računovotkinja krala sudu novac da bi plaćala kredite

Bivše službenice oštetile su sud za nešto manje od pola milijuna kuna
 Vjekoslav Skledar

Zagrebački Županijski sud potvrdio je optužnicu protiv Zlate Posavec, bivše šefice računovodstva bjelovarskog suda, i tri njezine suradnice koje Uskok tereti da su, s krivotvorenim ispravama, podizale kredite, a kasnije ih vraćale novcem iz sudske blagajne.

Zlata Posavec i suradnice još su 2011. pravomoćno osuđene na uvjetne kazne zbog krivotvorenja isprava, odnosno lažiranja podataka o plaćama na temelju kojih su, unatoč ranijim zaduženjima, podizale nove kredite.

Sve četiri dobile su i otkaz na sudu, no istraga je naknadno proširena zbog sumnje da su sporne kredite, zajedno s još jednom sudskom zapisničarkom, podmirivale sudskim novcem.

Podmetanje šefici

U Uskokovoj optužnici koja je ljetos podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom stoji da je bjelovarski sud pritom oštećen za nešto manje od pola milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je nezakonite transakcije, otkrivene kada je na sud došla nova šefica računovodstva, potpisivala predsjednica suda ili drugi ovlašteni potpisnici jer su im sporni nalozi dolazili s nizom drugih dokumenta koje je trebalo ovjeriti.

Male plaće

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da su optužene u svojim iskazima kazale kako su se, zbog malih plaća, nalazile u izuzetno teškim financijskim problemima.

Sličan slučaj prošle je godine zabilježen i na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je računovodstvena referantica novac namijenjen odvjetničkim honorarima isplaćivala na račune svojih bližnjih i na taj način ukrala oko 700.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:12