UHIĆEN DRUGI ČOVJEK BALKANSKE NARKOHOBOTNICE

Kum Darka Šarića oprao 7,7 milijuna eura od heroina

Kalić je bio ekskluzivni dobavljač za Zemunski klan. Turcima je kilogram heroina plaćao 1500 eura, a Bagziju Spasojeviću ga prodavao za 10.000

Čovjek koji je za Zemunski klan nabavljao i 100 kilograma heroina po turi uhićen je nakon nekoliko godina bijega u Austriji, gdje se krio pod lažnim identitetom. Safet Kalić (45) iz Rožaja, mjesta na sjeveru Crne Gore, najtraženiji je srpsko-crnogorski narkobos nakon prošlogodišnje predaje Darka Šarića.

Šarić je iz istog kraja, iz Pljevalja, i kum je sa Safetom Kalićem.

Kalić je uhićen u ponedjeljak u jednom stanu u Beču i nije pružao otpor, rekao je Mario Heil iz bečke policije. Austrijska policija ga je uhvatila na osnovu interpolove tjeralice koju su za njim još 2011. raspisale vlasti Crne Gore. Pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Bijelom Polju vodi se proces protiv Safeta Kalića, njegovog brata Mersudina (54) i Safetove supruge Amine (29). Optuženi su da su oprali 7,7 milijuna eura koliko je Kalić, po tvrdnjama tužiteljstva, zaradio prodajom heroina u Njemačkoj. Presuda Kalićevu bratu i supruzi trebala je biti izrečena jučer, ali je prošlog tjedna objavljeno da se izricanje odgađa do 3. studenoga, prenijeli su crnogorski mediji.

Nestao 2011.

Crnogorska policija objavila je da je Kalićevo uhićenje rezultat intenzivne višegodišnje suradnje Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova i policijskih organizacija iz više europskih država.

Prema podacima MUP-a Srbije, Safet Kalić bio je ekskluzivni opskrbljivač Zemunskog klana, najpoznatijeg srpskog mafijaškog klana kojeg su godinama vodili Dušan Spasojević Šiptar i Milorad Luković Legija. Obojica su pala tek kad su pomislili da su jači od države i organizirali te izveli atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića.

Podgorički i beogradski mediji prenose da je Kalić iznenada nestao u proljeće 2011. Vjerojatno je dobio dojavu šta mu se sprema jer su u srpnju te godine uhićeni njegova supruga Amina i brat Mersudin. Amina je u prosincu prošle godine puštena iz pritvora.

- Safet nije kriminalac, on je najbolji muž na svijetu, rekla je Amina na sudu. Negirala je svaku krivnju i rekla da ne zna od čega bi se morala braniti, osim ako je kazneno djelo to što se udala za Safeta Kalića.

Prema optužnici, braća Kalić i Amina su od 2005. do srpnja 2011. nizom financijskih operacija pokušali prikriti trag novca za kojeg su znali da potiče iz nelegalne prodaje droge. Safetov brat Mersudin po optužnici je jedan od organizatora kriminalne skupine koja je dilala po Njemačkoj i za to je već ranije osuđen u toj zemlji. Mersudin se branio da ne može dvaput biti osuđen za isto djelo jer je 1998. u Njemačkoj već osuđen na 11 godina zatvora zbog prodaje droge, od čega je odslužio šest prije nego što je pušten, uz izgon iz Njemačke.

Imovina od 20 milijuna

Njegov njemački odvjetnik Stefan Ufer isticao je da ne može biti suđen za neko pranje novca, jer je po njemačkom sudu zaradio tek 30 do 40 tisuća maraka. Među ostalim osuđen je za zamjenu heroina za tonu hašiša.

Kalićima je u Crnoj Gori zamrznuta imovina procijenjena na više od 20 milijuna eura, prenose u Podgorici. Među ostalima tu su tek dovršeno i nikad useljeno gigantsko mramorno zdanje u Rožajama, hotel Rožaje, sklijaški centar Turjak, odmaralište u Ulcinju, stanovi na Svetom Stefanu, u Podgorici i Ulcinju. U Rožajama mu je zaplijenjeno nekoliko kafića, jedna benzinska pumpa i više luksuznih automobila.

Dok je bio u bijegu, nagađalo se da se Safet Kalić krije u Turskoj ili u Njemačkoj. Ramo Bralić, tadašnji ambasador Crne Gore u Turskoj, također iz Rožaja, demantirao je da se nalazio s Kalićem u Turskoj.

Crnogorski šef policije Raško Konjević izjavio je da je Kalić prilikom uhićenja kod sebe imao kosovski pasoš sa lažnim identitetom. Pasoš je glasio na Murika Rifata, rođenog 1970. u Lipljanu, državljanina Kosova koji nikad nije ušao u Crnu Goru. Među ostalima, koristio je i hrvatsku putovnicu. Rekao je i da je Kalić uhićen na osnovu operativnih podataka koje je crnogorska policija dala austrijskim kolegama. Demantirao je da se Kalić predao nakon pregovora sa crnogorskim vlastima, onako kako je to učinio Darko Šarić. Gdje se sve skrivao i kako je uspijevao izmaknuti policiji, ministar nije odgovorio, ali je rekao da će sve to objaviti nakon što Kalić bude izručen Crnoj Gori.

Sajo iz Rožaja

- Dogovorili smo se s austrijskim kolegama da u interesu istrage dio informacija ne objavljujemo, objasnio je crnogorski ministar policije.

Ime Safeta Kalića povlači se po crnim kronikama od ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. i objavljivanja tzv. bijele knjige organiziranog kriminala MUP-a Srbije, u kojoj ga je srpska policija istaknula kao jednog od dobavljača droge za beogradsko tržište. Na suđenju atentatorima na Đinđića bivši zemunac i svjedok pokajnik Dejan Milenković Bagzi prozvao je Kalića, poznatog kao Sajo iz Rožaja.

Strateška kiselina

- Spasojević je heroin prvo nabavljao od Ljubiše Buhe Čumeta, ali je nakon svađe i njihovog razlaza 2001. drogu počeo kupovati od Saje iz Rožaja. Saja je dobijao drogu iz Turske po niskoj cijeni, jer je on Turcima izvozio kiselinu bez koje oni nisu mogli proizvoditi heroin - svjedočio je Bagzi. Ako mu je vjerovati, Safet Kalić je Turcima kilu heroina plaćao 1500 eura, a Spasojeviću je prodavao za 10.000 eura, ponekad i uz popust od 20 posto.

- Dušan Spasojević je potom tu drogu miksao i davao je Đuri Mutavom, Pacovu i drugima, koji su je za njegov račun prodavali, svjedočio je pokajnik Bagzi. U sezoni 2001./02. Spasojević je tako po njegovom svjedočenju kupio čak 600 kilograma heroina.

Crna Gora mu sudi samo za pranje novca, pa je pitanje hoće li Kalića u domovini dočekati još koja optužnica. Povezivalo ga se i sa Naserom Keljmendijem, kojeg su ljetos tužitelji u Prištini optužili da je šef balkanske narkomafije.

Severini na svadbi dao 50.000 eura za samo dvije pjesme

Safet Kalić je najčuveniji po svojoj famoznoj svadbi iz 2001. i helikopteru koji je poslao po Severinu. Srpska policija je crnogorskoj poslala snimku svadbe, da vide kako im se policajci zabavljaju s mafijom, jer su među uzvanicima bili i neki od crnogorskih šefova policije, a sve je na kraju završilo na internetu.

Na snimci se vidi tada moćni šef surčinskog klana Ljubiša Buha Čume, koji okružen "surčincima" i "zemuncima" razgovara s tada malo poznatim Darkom Šarićem. Kasnije će Čume postati zaštićeni svjedok protiv konkurencije iz Zemunskog klana, a Darko Šarić dobit će titulu najvećeg balkanskog narko-bosa, čija je slava rasla proporcionalno godinama koje je proveo u bijegu. Legenda kaže kako je Safet Kalić helikopterom došao po svoju nevjetu Aminu, navodno kćer bivšeg šefa policije u Rožajama. Mlada je bila u “vjenčanici ud zlata i dijamanata” a u videu koji je objavljen na intrernetu tvrdi se da je koštala - 55 milijuna maraka. Ne baš za povjerovati. Severina je potvrdila da je bila na toj svadbi. Nije provjeravala tko ju je pozvao, a tamo je išla po preporuci Đorđa Novkovića. Otpjevala je dvije pjesme, Dalmatinku i “Ja samo pjevam” i za to navodno dobila 50.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:43