APEL IZ POREZNE UPRAVE

'PRIJAVITE ONE KOJI NE PLAĆAJU REDOVITO' Poslodavci ne plaćaju plaću za više od petnaest tisuća radnika

Split, 270315.Ekonomski summit pod nazivom The Third EU Southeast European Summit odrzan u hotelu Lav u Splitu okupio je samu kremu Hrvatske ekonomije pa su se tako nasli i brojni ministri kao i svjetski ekonomski strucnjaci. Na fotografiji: ministar financija Boris Lalovac.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX

Više od pet tisuća poslodavaca ne isplaćuje plaće za svojih 15.230 zaposlenika, pokazuju podaci Porezne uprave od siječnja do ožujka ove godine.

Od tog broja, 4225 je tvrtki koje ne isplaćuju plaću za 13.325 radnika, te 807 obrtnika koji zapošljavaju 1905 radnika. Porezna uprava je ovaj popis objavila krajem prošlog tjedna na svojim web stranicama, a do podatka su došli preko dostavljenih JOPPD obrazaca. Dosad je bilo poznato da više od 10.000 poslodavaca ne isplaćuje plaće za 41.217 radnika, ali ti podaci objavljeni u veljači odnosili su se na prošlu godinu.

- Svaka daljnja objava uključivat će podatke koji se odnose samo na 2015. godinu, pri čemu će se kod svake nove objave popisa povećavati broj razdoblja za koje se podaci iskazuju. Slijedom navedenog, popisi poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, a koji se objavljuju na internet stranici Porezne uprave, nisu usporedivi - pojasnili su u Poreznoj upravi.

I dok s jedne strane država želi potaknuti poslodavce da isplaćuju zarađene plaće radnicima, istodobno ni ona sama ne isplaćuje plaće. Tako smo nedavno doznali da nekoliko tvrtki u državnom vlasništvu ne isplaćuje plaće zbog različitih problema. Bez plaća su najdulje, čak godinu dana, 55 zaposlenika Dalme iz Splita te dvoje zaposlenih u Inelu iz Zagreba. Radnicima riječkog 3. maja - Motori i dizalice, njih 212, tvrtka duguje tri plaće, a 86 zaposlenika 3. maja - TIBO-a nije dobilo dvije plaće. S tri plaće zaostatka je i 85 radnika Kaštelanskih staklenika, dok Uljanik TESU iz Pule svojim radnicima duguje četiri plaće.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7038 poduzetnika.

Sada Porezna uprava poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavci nisu na objavljenom popisu, da to prijave.

Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca, ističu u Poreznoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:34